Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

BYD Han 3,9s

In Oktober 2022 werden we voorgesteld aan een nieuwe Chinese speler binnen de automarkt, na de Atto 3 en Tang, wat niet meteen de meest sexy modelnamen zijn. Komt BYD nu onze Europese markt veroveren met de BYD Han, een luxueuze performante sedan uit het E-segment. Hiermee gaat BYD ook meteen de concurrentie aan met oa Duitse fabrikanten uit het hogere middenklasse segment. Maar moeten we beginnen vrezen voor deze gele invasie?

Nightrider

De BYD Han kreeg een opmerkelijk exterieur design mee, een vierdeurs sedan van net geen 5 meter met een coupé daklijn. Een gedurfde look die de nodige sportiviteit uitstraalt maar tegelijk ook zorgt voor een luchtweerstandscoëfficient van 0,23. Ons deed het vooral denken aan een smeltkroes tussen een Volkswagen ID.7 en een Porsche Taycan. Maar dat het een geslaagd design is dat bevestigen de vele positieve reacties en duimpjes omhoog tijdens de testweek.

De iF Design Award wist de de BYD Han recent ook nog te verzilveren. Zijn Crystal Streamer-koplampen met doorlopende ledstrip tussen de koplampen geven de Han een futuristische touch. De led achterlichten met mooie tekening over de volledige breedte van de auto zorgen voor de eyecatcher, de open/sluit animatie is voorzien van het nodige nightrider gehalte.

Luxe ten top

De lijn van de verfijning wordt ook in het interieur doorgetrokken, dankzij de BYD policy krijg je altijd een fulltime option wagen. Zetels in nappaleder horen hier resoluut bij. Alle gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en voelen ook degelijk en kwalitatief aan. Het grote bestuurdersscherm voorziet je duidelijk van informatie, je kan er veel op aflezen maar het blijft duidelijk en overzichtelijk. Het 15,6-inch multimediatouchscreen is groot en duidelijk maar vraagt meestal om veel onnodige kliks en swipes om bij de gewenste functie te komen. Bij onze Han testwagen was de leuke gimmick van het draaiende scherm niet beschikbaar.

Een multifunctioneel paneel in de armsteun tussen de achterzetels draagt bij aan het passagierscomfort met knoppen voor zetelverstelling, zonnedak en omgevingslicht. Daarnaast is er een AC-paneel om de temperatuur, luchtstroom enz te regelen. De ledverlichting door het interieur is in te stellen op het ritme van de muziek maar stoort toch wel mateloos.

Alle passagiers worden verwend met zetelkoeling en verwarming, head-up display, panoramisch dak, Dynaudio-geluidssysteem… en dit allemaal standaard. Maar het gaat verder en je merkt in veel dingen de ingenieuze mind van de Chinezen. Als je op een warme dag extra airco vraagt en er staan vensters open dan sluiten deze eerst vanzelf.

Performante sedan

De BYD Han zet naast zijn luxe ook de performance perfect neer, door de dualmotor krijg je een ultieme AWD ervaring. Met een vermogen van 517pk duwt de Han je in 3,9 seconden naar de 100km/h. De elektrische vierwielaandrijving werkt in real time en zorgt voor een uitstekende tractiecontrole onder alle weersomstandigheden. Het onderstel is uitgerust met adaptieve schokdempers maar het blijft in eender welke stand geen strakke rijbeleving.

BYD’s bekende veilige Blade batterij van 85kWh voorziet de Han van stroom, met een opgegeven verbruik van 18,5kWh zou dit volgens BYD goed moeten zijn voor een theoretisch gecombineerd rijbereik van 521km. Tijdens onze testweek draaide ons verbruik tussen de 18,8 en 21 kWh goed voor een rijbereik van ruim 430km. De ingebouwde AC lader van 7kW zorgt niet voor snel opladen aan een reguliere paal, snelladen kan aan maximum 120kW. Een extra handigheid die met de Han meekomt is de verdeelstekker in de koffer om op locatie 230V apparaten te gebruiken via de oplaadstekker.

Om zoveel vermogen en gewicht tot stilstand te brengen heb je voldoende stopkracht nodig, bij BYD voorzien ze de Han dan ook standaard van Brembo remmen die voor een korte remweg zorgen. De talloze bestuurdersassistentiesystemen zorgen voor een goede ondersteuning van de bestuurder maar geven redelijk wat acoustische waarschuwingen, soms tot vervelens toe.

Prijs

De BYD Han wordt in België altijd standaard full-option geleverd, dus de enige keuzestress die je hebt bij zijn prijs vanaf 72140€ is in welke kleur je hem wil bestellen. En dan nu de hamvraag, waar bestel je een BYD Han in België?  Voorlopig zijn er 3 dealers, in Brussel, Antwerpen en Gent.

Garantie

BYD biedt je een garantie van 5 jaar/100000km op de volledige wagen en 8 jaar/160000km op de batterij.

Conclusie

Build Your Dreams brengt met de Han een kwalitatief sterk produkt naar de Europese markt aan een prijs die in vergelijking met de Europese spelers heel goed zit. Maar zal BYD met zijn prijs/kwaliteit, ons Europeanen, weten te overtuigen om de switch te maken? Wat ons betreft krijgen ze het voordeel van de twijfel, de Han is een sterk product dat voor zijn prijs qua luxe, kwaliteit en performance sommige merken laat verbleken.

    PLUS

  • Performance

  • Kwaliteit

  • Full-option

  • Prijs

  • Rijbereik

  • Garantie

    MIN

  • DAB altijd opnieuw selecteren om af te spelen

  • Omslachtige infotainment

  • Bekendheid in Europa

Toyota BZ4X Style FWD

Toyota BZ4X Style FWD Deze keer testen we de nieuwe Toyota BZ4X Style FWD. Qua looks een beetje een buitenbeentje. Ik zag hem al op

Lees verder »

De nieuwe Volkswagen Tiguan

De nieuwe Volkswagen Tiguan Lancering van nieuwe Tiguan-generatie met vooruitstrevende technologieën en charismatisch design Nieuwe evolutiefase van plug-inhybride aandrijvingen maakt een elektrisch rijbereik van ongeveer

Lees verder »

Abarth 500e

Abarth 500e Met de mooie slogan, “More Abarth than EVer” kregen we op 22 november 2022 de nieuwe elecktrische reïncarnatie van de Abarth voorgeschoteld. De

Lees verder »

Nieuwe Peugeot E-3008

Nieuwe Peugeot E-3008 De Peugeot E-3008 is het eerste model dat gebruik maakt van het gloednieuwe STLA Medium-platform van Stellantis. Dit innovatieve platform is ontworpen

Lees verder »