Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Elektrische allrounder ID.7 Tourer

De ID.74 is het topmodel onder de elektrische VW-modellen: een vooruitstrevende berline-coupé met een groot rijbereik. Nu breidt Volkswagen het ID.7-gamma uit met een break: de ID.7 Tourer1. De nieuwe VW is een van de eerste volledig elektrische breaks in de hogere middenklasse.

Volkswagen is daar ook aanwezig met de Passat Variant, die eveneens nieuw is. Beide modelreeksen vullen elkaar aan en omvatten samen alle relevante aandrijvingstypen – van zuiver elektrisch in de ID.74 en ID.7 Tourer1 tot plug-inhybride, mildhybride, benzine en diesel in de Passat. Volkswagen biedt daarmee een extreem breed scala aan geavanceerde modellen aan in de hogere middenklasse.

De aerodynamische ID.7 Tourer1 (met een Cx van 0,25, afhankelijk van de uitvoering) combineert de uitstootvoordelen van elektromobiliteit met een groot rijbereik (tot 685 km2 volgens de prognoses) en een zeer groot laadvolume (tot 1.714 liter), twee parameters die veel eisen van de zakelijke en privéwereld duurzamer dan ooit met elkaar verenigen.

Elektrische businessclass 

Imelda Labbé, Volkswagen-bestuurslid voor Sales, Marketing en Aftersales: “Samen met de ID.7 berline-coupé en de nieuwe Passat Variant rondt de nieuwe ID.7 Tourer ons aanbod in de hogere middenklasse perfect af. Vooral voor kilometervreters en zakelijke klanten is hij bijzonder aantrekkelijk dankzij zijn royale ruimteaanbod en groot rijbereik.”

Tourer als samensmelting van break en ‘shooting brake’ 

De ID.7 Tourer1 onderscheidt zich achteraan duidelijk van de berline-coupé. Bepalend voor het design van de elektrische break is de lange daklijn. Stilistisch is de avant-gardistische Tourer een samensmelting van een klassieke break in Passat-formaat en een bijzonder dynamische ‘shooting brake’ in de stijl van de Arteon. De extra hoogte achterin zorgt voor nog meer bagageruimte in vergelijking met de berline-coupé: met vijf personen aan boord biedt de ID.7 Tourer1 tot 605 liter stouwruimte voor bagage. Volgeladen tot aan de rugleuningen van de voorstoelen en tot tegen de dakhemel loopt dat volume op tot 1.714 liter; met de achterbank neergeklapt is de bagageruimte overigens bijna twee meter lang.

210 kW sterk 

De nieuwe VW wordt in eerste instantie op de Europese markt geïntroduceerd als ID.7 Tourer Pro1 en ID.7 Tourer Pro S1, in beide gevallen met 210 kW (286 pk) en achterwielaandrijving. De elektromotor in de ID.7 Tourer Pro1 wordt gevoed door een 77kWh-batterij. In de ID.7 Tourer Pro S1 wordt een nieuwe 86kWh-batterij gebruikt. Aan snellaadstations zal de 77kWh-batterij met een vermogen tot 175 kW3 opgeladen kunnen worden en de 86kWh-batterij met maximaal 200 kW3. De ID.7 Tourer1 wordt samen met de berline-coupéversie van de ID.74 en de SUV ID.4 geproduceerd in de ultramoderne Duitse elektromobiliteitsfabriek van Volkswagen in Emden.

ChatGPT voor het eerst aan boord 

De nieuwe ID.7 Tourer1 zal met een uitgebreide standaarduitrusting op de markt komen. Dat is te zien aan de Pro-versie, bijvoorbeeld in Duitsland: tot de standaarduitrusting behoren daar aan de buitenkant ledkoplampen en ledachterlichten, gepolijste lichtmetalen velgen van 19 duim en dakrails. De interieur- en technologie-uitrusting omvat het sleutelvrije vergrendelings- en startsysteem Keyless Access, het bagagescheidingsnet, een 10-kleurige sfeerverlichting, een verwarmbaar multifunctiestuurwiel, het navigatiesysteem Discover Pro Max, het doorontwikkelde head-updisplay met augmented reality, een achteruitrijcamera, het automatische aircosysteem met drie zones Air Care Climatronic met slimme ventilatieopeningen en verwarmde voorstoelen.

De nieuwe spraakassistent IDA wordt bediend met behulp van natuurlijke taal. Hij maakt niet alleen de bediening van veel autofuncties mogelijk, maar beantwoordt binnen de systeemgrenzen ook specifieke vragen over alle denkbare gebieden, omdat hij toegang heeft tot online databanken en ook is voorzien van een nieuwe ChatGPT-integratie (met kunstmatige intelligentie, AI). ChatGPT zal later als update beschikbaar zijn.

Een optionele Wellness-app is ook nieuw. Daarmee kunnen via vooraf geconfigureerde programma’s verschillende voertuigfuncties worden aangepast om het welzijn tijdens het rijden of tijdens stops te perfectioneren. Bovendien verlaat de ID.7 Tourer Pro1 de fabriek met tal van standaard rijhulpsystemen.

Optioneel panoramadak 

Net als voor de berline-coupéversie van de ID.74 is het Smart Glas-panoramadak ook beschikbaar voor de nieuwe ID.7 Tourer1. Het transparante dak kan elektronisch naar ondoorzichtig of transparant omgeschakeld worden via een PDLC-laag (polymer dispersed liquid crystal) die in het glas is geïntegreerd.