Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Alpine A290: de toekomstige sportieve elektrische stadswagen

Alpine A290: de toekomstige sportieve elektrische stadswagen zet zijn testfase voort in Zweden, dicht bij de poolcirkel

Sinds begin dit jaar verfijnt de A290 zijn afstelling op griparme ondergronden in de meest extreme weersomstandigheden, met temperaturen die onder de kaap van -30 °C kunnen zakken. In die omgeving testen de technische teams van Alpine de prototypes op afgesloten en open wegen om op elke ondergrond uitmuntende prestaties te verzekeren.

Alle technische perimeters worden in reële omstandigheden getest om na te gaan of de vereiste prestatieniveaus worden gehaald.

Zoals elke Alpine besteedt de A290 bijzondere aandacht aan zijn dynamische prestaties.  De alertheid van de motor, het brio, de stuurprecisie en de wendbaarheid worden tot in de puntjes bestudeerd om een uitmuntende rijervaring te bieden die ook in extreme omstandigheden overeind blijft.

Daarnaast worden tal van voorzieningen getest op sneeuw, zoals de verwarming, de kwaliteit van de ontwaseming en ontdooiing en de dynamische stabiliteitsregeling ESC (Electronic Stability Control).  Stuk voor stuk punten die niet kunnen worden gesimuleerd in een technisch centrum en die alleen kunnen worden gevalideerd met tests bij extreme koude.

Voor deze eerste officiële testsessie werd de A290 voorzien van een originele Alpine-camouflage, het Alpine-logo op het dak en de kleur Bleu Alpine. Het prototype is voor het eerst te zien in zijn productieversie en bevestigt zijn afmetingen: lengte 3.990 mm, breedte 1.820 mm, hoogte 1.520 mm, wielbasis 2.530 mm.

Ook neemt de A290 de gelegenheid te baat om zijn exclusieve, Alpine-sportstuur voor te stellen, een afgeplat stuur in nappaleder en met centrummarkering, elementen die verwijzen naar de autosport, die sterk aanwezig is in het DNA van het merk. We vinden er drie sleutelfuncties in terug die zijn ontleend aan het stuur van de Formule 1-bolides van Alpine: OV (Overtake), RCH (Opladen) en rechtstreeks toegankelijke Drive-modi.

Het exclusieve ‘A29’-monogram, ontwikkeld door Michelin voor de Alpine A290

Voor deze tests werd de A290 geschoeid met uiterst performante MICHELIN Pilot Alpin 5-banden om het remniveau en de stuurprecisie in strenge winterse omstandigheden te meten en te controleren.

Sinds het begin van hun samenwerking voor de A110 in 2012 hebben Alpine en Michelin hun partnerschap voor de ontwikkeling van banden voor het zuiver elektrische Alpine-gamma uitgebreid, te beginnen met de A290. Na twee jaar werken krijgt de A290 specifieke 19″-banden:

  • Winterbanden: MICHELIN Pilot Alpin 5
  • Twee sportieve zomerbanden: MICHELIN Pilot Sport EV voor een optimale energie-efficiëntie en MICHELIN Pilot Sport S5 voor uiterst sportieve prestaties. 

Deze drie banden werden ontwikkeld om de prestaties van de A290 in alle gebruiksomstandigheden te valoriseren en te benutten, en dat op droge, natte en zelfs besneeuwde ondergrond.

Op elke band zal een exclusief monogram worden aangebracht met de coderingslogica van elk Alpine-model. Voor de A290 gaat het om ‘A29’. Het systeem garandeert dat de klant bij het vervangen van zijn banden exact dezelfde prestaties geniet: een perfect evenwicht tussen veiligheid, rijbereik, weggedrag, duurzaamheid, comfort en geluidsniveau.

Deze tests bij extreme koude in Zweden zijn een extra stap in de ontwikkeling van de A290, die in juni 2024 zal worden onthuld.