Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

De CUPRA Born VZ: 100% elektrisch, extra performance

De CUPRA Born is het eerste volledig elektrische model van het merk en de perfecte match tussen elektrificatie en prestaties.

CUPRA gaat nog verder met deze impuls met de CUPRA Born VZ – de nieuwste toevoeging aan het voertuiggamma van CUPRA – een nieuwe en krachtigere versie die de wereld vanuit Barcelona zal inspireren.

VZ staat voor Veloz in het Spaans, wat snel betekent, een naadloze manier om het nieuwste voertuig van het merk te beschrijven. De CUPRA Born VZ levert een vermogen van 326pk en een koppel van 545 Nm, dat op de weg wordt toegepast dankzij de verbeterde geometrie van de ophangingsinstelling, de sportief afgestelde besturing en het verbeterde remgevoel. Deze aspecten zorgen samen voor de ultieme prestaties in het CUPRA Born-gamma en maken het tot een van de meest dynamische auto’s in zijn segment.

Geavanceerde aandrijflijn, extreme prestaties

“De CUPRA Born was een mijlpaal voor het merk toen we het model in 2021 lanceerden als ons eerste 100% elektrische voertuig. En hij wordt uitzonderlijk afgeleverd, met 45.300 verkochte exemplaren vorig jaar, een stijging van 44,4% vergeleken met het jaar daarvoor.” zegt Wayne Griffiths, CEO van CUPRA. “Met de CUPRA Born VZ zullen we nog meer prestaties aan dit model toevoegen, wat eens te meer bewijst dat elektrificatie en prestaties perfect bij elkaar passen.”

De CUPRA Born VZ neemt de geavanceerde aandrijflijntechnologie van de CUPRA Born over en draait de knop omhoog: het volledig elektrische systeem levert nu 326 pk – een stijging van 40% ten opzichte van de e-Boost-versie. Het koppel is ook verhoogd tot maar liefst 545 Nm – 75% meer dan welke andere Born-versie dan ook. Het betekent dat de CUPRA Born VZ vanuit stilstand in slechts 5,7 seconden de 100 km/u kan bereiken – één seconde sneller dan de e-Boost-versie. De topsnelheid is ook verhoogd en nu begrensd op 200 km/u – 40 km/u meer dan bij de e-Boost-versie.

DCC-sportophanging en CUPRA Born Dynamics

De CUPRA Born VZ brengt ook verbeteringen aan het chassis aan om ervoor te zorgen dat de dynamiek overeenkomt met het vermogen.

Nieuwe DCC-sportophanging, responsief stuurgedrag en verbeterd rempedaalgevoel, evenals een robuuste achterrem. Alles om superieure dynamische prestaties te creëren.

Aan de achterkant van de CUPRA Born VZ worden nieuwe dempers en veren gecombineerd met de bijgewerkte instellingen van de demperkleppen en het veerontwerp aan de voorkant, met bijgewerkte stabilisatorstangen om de DCC Sport-ophanging te creëren die voor een betere controle van de carrosserie zorgt en oneffenheden wegfiltert.

Het stuurpakket van de CUPRA Born VZ is geüpgraded met nieuwe hardware en software om hem sportiever te maken.

Dynamische verbeteringen aan de remtechnologie van het voertuig geven de VZ een stijver en robuuster remgevoel, waardoor de directheid wordt vergroot en de zachtheid wordt verminderd in vergelijking met de standaardvarianten van de CUPRA Born.

Maar prestaties worden niet bereikt door efficiëntie op te offeren, en de CUPRA Born VZ kan tot 570 km* afleggen. Het accupakket is verbeterd en biedt nu 79 kWh nettocapaciteit (+2 kWh). En de technologie blijft praktisch; Hij kan thuis worden opgeladen met een wisselstroomsysteem van 11 kW of bij een snellaadpunt van 170 kW gelijkstroom, wat betekent dat een snelle lading van 10 tot 80% slechts binnen 30 minuten duurt*.

CUPRA Born VZ-kleuren

Het exterieurdesign van de CUPRA Born VZ is verbeterd met twee nieuwe kleurkeuzes. Exclusief voor de CUPRA Born VZ is het speciale Dark Forest, aangevuld met een Midnight Black-optie.

Esthetiek ontmoet prestaties met de introductie van twee nieuwe 20” lichtmetalen velgen, met verschillende technologieën zoals 3D koperen inzetstukken of gesmede technologie, om zijn sportieve karakter te benadrukken. Bredere, hoogwaardige banden helpen het vermogen en koppel van de CUPRA Born VZ via de achterwielen op de weg over te brengen. De auto wordt ook geleverd met bredere wielen (8J20’’) in plaats van de huidige CUPRA Born-versie (7.5J19’’ en 7.5J20’’).

De finishing touch voor de nieuwste versie van de 100% elektrische auto van het merk is het VZ-logo in donker chroom op de kofferbak van het voertuig, evenals het CUPRA-opschrift in donker chroom.

Emotioneel interieurontwerp

Binnenin zet de CUPRA Born VZ zijn emotionele design voort. Standaard CUP Kuipstoelen zijn een exclusieve keuze die alleen te vinden is in deze versie van de CUPRA Born, maar gedeeld met de CUPRA Formentor VZ5 en CUPRA Leon VZ CUP, met een lager zitgevoel voor een meer ergonomische, sportievere zitpositie. In het geval van de CUPRA Born VZ zijn de CUP-kuipstoelen gemaakt van upcycled SEAQUAL® YARN-textiel en DINAMICA met 73% gerecycled polyester.

Regeneratief remmen van een nieuwe generatie

De CUPRA Born VZ beschikt ook over regeneratieve schakelpeddels op het stuur, waardoor je kunt kiezen tussen 3 verschillende niveaus van energierecuperatie. Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten, fungeert de motor als een generator om energie terug te voeren naar de accu, waardoor de energie terug naar de aandrijflijn wordt geduwd en de slijtage aan de remmen wordt verminderd.

Voor een betere controle over de regeneratieve eigenschappen kunnen bestuurders de schakelpeddels gebruiken om in de ‘D’-modus door de drie verschillende niveaus te fietsen, waardoor ze beter bij hun rijstijl passen. Gebruik eenvoudig de peddels om te selecteren hoeveel vertraging u nodig heeft.

De CUPRA Born VZ brengt de digitalisering vooruit. Hij profiteert van een nieuw en groter zwevend infotainmentsysteem van 12,9 inch (+0,9 inch vergeleken met de huidige CUPRA Born), dat de voordelen van touchscreen-ingangen combineert met een nieuwe retro verlichte aanraakbalk om het binnenklimaat en het volume aan te passen.

Meeslepend Sennheiser-geluidssysteem

De CUPRA Born VZ integreert een nieuw optioneel high-fidelity audiosysteem met 10 luidsprekers, ontwikkeld in samenwerking met premium audiobedrijf Sennheiser. Het krachtige systeem van 425 watt dompelt de bestuurder en de passagiers onder in een unieke geluidservaring, terwijl het ook bijdraagt aan de interieurafwerking met zijn metalen grille.

Het is een audiotechnologie waarin de AMBEO Concerto-software van Sennheiser is verwerkt, die fundamentele componenten van muziek, waaronder verschillende instrumenten en kamerinformatie, kan destilleren en deze door de auto kan herverdelen.

Front Light Assist & Dynamic Display

Het veiligheids- en gemakstechnologiepakket omvat ook Side Assist om te beschermen tegen voertuigen in de dode hoek of die snel naderen, Front Light Assist om de koplampen automatisch te regelen, Dynamic Road Sign Display om verkeersborden te interpreteren, Exit Warning voor obstakels tijdens het uitstappen wanneer geparkeerd .

CUPRA is vastbesloten om de behoefte aan mobiliteit in evenwicht te brengen met de verantwoordelijkheid voor het milieu. Daarom was de CUPRA Born het eerste model dat werd geleverd met een netto CO2-neutraal concept, waarbij gebruik werd gemaakt van energie uit hernieuwbare bronnen in de toeleveringsketen en de resterende uitstoot werd gecompenseerd door milieu- en projectinvesteringen die gecertificeerd waren volgens de hoogste normen. Deze aanpak wordt voortgezet met de CUPRA Born VZ.

De CUPRA Born VZ wordt gelanceerd in het derde kwartaal van 2024.