Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

De nieuwe Volkswagen California

De California is dé iconische camper. Na meer dan 280.000 exemplaren van deze bestseller te hebben gebouwd presenteert Volkswagen Commercial Vehicles nu een gloednieuwe generatie: de nieuwe California1. Hij is gebaseerd op de lange versie van de hypermoderne Multivan. Volkswagen Commercial Vehicles heeft alle aspecten van de camper opnieuw ontworpen, waardoor hij ruimer, slimmer, geavanceerder, veelzijdiger en duurzamer is geworden. En toch volgt hij nog steeds het voorbeeld van zijn iconische voorgangers, waarmee hij een van de grote succesverhalen van de auto-industrie voortzet. Volkswagen Commercial Vehicles heeft uiteraard de belangrijkste California-details behouden, zoals het hefdak en een interieur dat tot in het kleinste detail is uitgedacht.

En natuurlijk kan de nieuwe California ook van het ene op het andere moment worden omgetoverd van het ideale VW-busje voor dagelijks gebruik tot een camper voor ultiem reisgenot. Dat laatste is nu nog tastbaarder geworden dankzij de nieuwste aandrijvings-, rijhulp- en infotainmentsystemen en een nieuwe camperarchitectuur. Voor het eerst worden alle California-versies standaard uitgerust met twee schuifdeuren, wat nog meer veelzijdige gebruiksmogelijkheden biedt.

Een andere primeur in de nieuwe California is een plug-inhybride aandrijflijn met vierwielaandrijving. Dat betekent dat de camper tijdelijk kan fungeren als een elektrisch voertuig en tegelijkertijd kan rekenen op een groot rijbereik dankzij de verbrandingsmotor. De voorverkoop voor de nieuwe California en de toekomst van de meest succesvolle camper aller tijden start in juli.

Beach, Coast en Ocean: de ideale camper voor elke situatie

Volkswagen Commercial Vehicles zal de nieuwe California niet alleen aanbieden als Beach, Beach Tour en Beach Camper (met een minikeuken achterin), maar ook in de versies Coast en Ocean (elk met een volwaardige kitchenette aan de bestuurderszijde). Dat betekent dat er weer een complete camperfamilie beschikbaar is om in te spelen op de meest uiteenlopende behoeften en leefsituaties. De nieuwe California is ook een van de drie pijlers van het grootste camperaanbod van de hele Duitse auto-industrie; hij is gepositioneerd tussen de kleinere Caddy California en de grotere Grand California. Binnen dit ruime totaalaanbod is de nieuwe California de perfecte allrounder en combineert hij op ideale wijze de functies van een veelzijdig VW-busje voor dagelijks gebruik en een multifunctionele camper.

 Altijd met een hefdak, altijd met twee schuifdeuren

Alle versies van de nieuwe California hebben het hefdak met een voorruit en grote opening aan de voorkant gemeen, evenals twee extra zijruiten in de balg (allemaal met muggengaas). Een ander gemeenschappelijk kenmerk zijn de schuifdeuren links en rechts; in de California 6.1 was deze functie alleen beschikbaar aan de zijde van de voorste passagier in de uitrustingspacks Coast en Ocean. In het dagelijks leven kan de nieuwe California nu dus langs beide zijden worden in- en uitgeladen.

Op reis kunnen beide zijden van het voertuig voor het eerst ook worden gebruikt als openluchtterras. Een optionele luifel kan nu worden besteld voor de linker- of rechterkant om bescherming te bieden tegen regen of te veel zon. Ook nieuw: aparte achterstoelen in plaats van een achterbank. Met andere woorden: dure fietsen kunnen nu mee naar binnen, en de stoelen kunnen ook apart worden gepositioneerd en versteld volgens persoonlijke voorkeur.

Last but not least zijn alle nieuwe California’s vanaf de Beach Tour-versie ook uitgerust met een gloednieuw camperbedieningspaneel in de C-stijl aan de passagierszijde. Alle camperfuncties kunnen via het display worden bediend en gemonitord. Als alternatief kunnen de functies ook worden bediend via een bijbehorende geïntegreerde app op het infotainmentsysteem en de California-app op een smartphone.

Eén klein technisch detail toont aan hoe goed doordacht de nieuwe California is op alle gebieden: alle led- en sfeerverlichting in het interieur kan in één beweging worden uitgeschakeld met een korte dubbele tik op een van de vele lichtschakelaars: een functie die zelfs in luxehotels vaak niet wordt aangetroffen.

Van de nieuwe California is er een ideale versie voor iedereen

De vijf versies van de nieuwe California zijn ontworpen om tegemoet te komen aan zo veel mogelijk levensstijl- en reisscenario’s. Vergeleken met de voorganger zijn de nieuwe modellen uitgerust met apart verwijderbare stoelen achterin (elk met een gewicht van 24 kg) in plaats van een achterbank. Onder elke achterstoel en in de bestuurders- en voorpassagiersstoel bevinden zich praktische opbergvakken. Dankzij het grote aantal USB-C-poorten van 45 watt hoeven mobiele apparaten bovendien nooit zonder stroom komen te zitten. De vijf versies in detail:

  • California Beach: De California Beach met homologatie als personenwagen is de instapversie. In wezen gaat het hier om een Multivan met een manueel te bedienen hefdak. De California Beach biedt zes zitplaatsen (2+2 aparte stoelen op de tweede en derde zitrij) en ruimte voor twee personen om te slapen onder het hefdak, dat handmatig kan worden geopend en gesloten met een nieuw, eenvoudig te bedienen mechanisme. Het dakbed bovenin meet 2.054 x 1.137 mm in alle nieuwe California-modellen en is uitgerust met een comfortabele matras en hoogwaardige schotelveren.
  • California Beach Camper: De naam zegt het al: de California Beach Camper is gehomologeerd als een klassieke camper. Net als de Beach Tour gaat het hier om een vijfzitter, maar dan uitgerust met een uiterst compacte minikeuken en een walstroomaansluiting van 230 volt. De keuken met eenpitsgasfornuis, besteklade en extra opbergruimte bevindt zich in een vaste module in de laadruimte. Voor gebruik wordt het keukenblok naar buiten getrokken met geopende achterklep (die meteen ook bescherming biedt tegen de regen).
  • California Coast: De Coast heeft vier zitplaatsen en is uitgerust met twee aparte stoelen achterin, een volwaardige kitchenette aan de bestuurderszijde en een tweede camperbatterij (in totaal 2 x 40 Ah LiFePo). Hetzelfde geldt voor de Ocean. De kitchenette is volledig opnieuw ontworpen. Een van de verschillen met de voorganger is dat de kitchenette met kastjes, gootsteen en eenpitsgasfornuis ongeveer dezelfde ruimte biedt als zijn tegenhanger in de voorganger, maar minder plaats inpalmt van de leefruimte dankzij de langere buitenlengte van de nieuwe California. Dat heeft veel voordelen: er is nog steeds ruimte voor het in- en uitstappen door de schuifdeur aan de linkerkant, langere bestuurders hebben aanzienlijk meer ruimte voor een optimale stoelverstelling, de in de hoogte verstelbare bestuurdersstoel kan nu ook volledig 180 graden worden gedraaid, en er is ruimte gecreëerd voor de koelkast, die naar voren toe opent als een lade, net zoals in de Grand California. De koelkast kan dus niet alleen beter worden benut, maar is ook van buitenaf bereikbaar voor het in- en uitladen van ontbijt of gekoelde dranken. Het uitklapbare bed in de leefruimte meet 1.980 x 1.060 mm. In uitgeklapte toestand is het uiterst stabiel, aan de rechterkant rustend op een van de neergeklapte stoelen en aan de linkerkant op een opstapje dat is geïntegreerd in de kitchenette. Het spreekt voor zich dat de California Coast ook is gehomologeerd als camper.
  • California Ocean: De Ocean was al de topversie van de vorige productlijn. Dat geldt ook onvoorwaardelijk voor de nieuwe California. In vergelijking met de Coast-versie is de vierzits Ocean uitgerust met tal van extra standaard details, met onder meer de exclusieve Mélange Raven-stoelbekledingsstof van gerecycleerd materiaal (California-opschriften zijn geborduurd op de rugleuningen van de voorstoelen), stoelverwarming voor de bestuurder en voorpassagier, extra luchtverwarming, automatische klimaatregeling (Climatronic), een grote opbergbox in het dak boven de laadruimte en achtergrondverlichting in de kitchenette. De drinkwatertank van 28 liter in de Coast en Ocean is nu vijf liter groter. Beide versies beschikken ook over een praktische klaptafel aan de buitenkant (die ook binnen en als uitbreiding van het werkblad kan worden gebruikt) en een extra 230V-walstroomaansluiting aan de buitenkant voor een elektrische kookplaat.

Concept met drie zones

Met de nieuwe California presenteert Volkswagen Commercial Vehicles een nieuw driezoneconcept voor campings dankzij de twee schuifdeuren. Het grote interieur en de ruimtes rechts en links van de schuifdeuren smelten in de zomer samen tot één leefruimte midden in de natuur.

Zone één: de leefruimte in de nieuwe California: Achter de in de hoogte verstelbare voorstoelen, die 180 graden kunnen draaien (vanaf de versie Beach Tour), is het hele interieur van het voertuig een ideaal passagierscompartiment voor dagelijkse verplaatsingen, die de vertrouwde mate van flexibiliteit biedt. Dankzij die variabele stoelen kunnen boards en fietsen nu gemakkelijk aan boord van het voertuig worden vervoerd. Bij gebruik als camper kan het zitgedeelte van de nieuwe California snel worden omgevormd tot een vlakke chill-outruimte of een zitruimte om face to face te genieten van gezamenlijke maaltijden of gezelschapsspelletjes. De vaste achterbank van de voorganger maakt in de nieuwe California dus plaats voor variabele aparte stoelen die slechts 24 kg wegen. Dankzij het hefdak biedt het voertuig een indrukwekkende maximale hoofdruimte van 2.108 mm.

Zones twee en drie: de terrassen in de nieuwe California: De schuifdeur aan de rechterkant van het voertuig zorgt voor een veilige in- en uitstap aan de trottoirzijde van het voertuig, net als bij de voorganger. Ook het in- en uitladen van het voertuig kan daardoor gemakkelijk en veilig verlopen. Op de camping versterkt deze zone het gevoel van leven in de vrije natuur, net als bij de vroegere California 6.1. Dé blikvanger van de nieuwe California is evenwel zijn extra schuifdeur aan de bestuurderszijde, die een extra buitenruimte creëert als ze eveneens wordt geopend. Aangezien de keuken en de koelkast – die ook van buitenaf bereikbaar is – zich aan deze kant bevinden, zal deze ruimte meestal worden gebruikt om samen te eten of gezellig de avonduren door te brengen, bijna zoals op een terras. Om de flexibiliteit tot het uiterste te benutten kan de luifel daarom zowel voor de rechter- als voor de linkerkant van het voertuig worden besteld. Als de luifel bijvoorbeeld aan de kant van de kitchenette wordt gebruikt, kan aan de rechterkant een zonnezeil worden geplaatst, zodat deze ruimte kan worden gebruikt om in de schaduw te spelen of te lezen. Het lijdt geen twijfel dat de mogelijkheid om het voertuig te gebruiken als een VW-busje voor dagelijkse verplaatsingen of als een veelzijdige camper voor in de vrije tijd nu nog verder is uitgebreid dankzij de twee schuifdeuren.

Bediening via camperbedieningspaneel, smartphone of infotainmentsysteem

Digitale bediening van camperfuncties: Alle functies in verband met kamperen worden bediend via het 5 duim grote display op het nieuwe camperbedieningspaneel in de C-stijl aan de zijde van de voorste passagier. Dat omvat informatie over het drink- en afvalwaterpeil, de interieurverlichtingsfuncties inclusief sfeerverlichting, de status van de stroomvoorziening, de koelkast en de extra verwarming. Bovendien kan de nieuwe California op het display worden omgeschakeld naar de Camping-modus, zodat de functies Coming Home en Leaving Home automatisch worden uitgeschakeld wanneer het voertuig bijvoorbeeld op de camping wordt geopend en gesloten. Tegelijkertijd kunnen de meeste van deze functies ook worden bediend met een smartphone via de California-app en door middel van de geïntegreerde app in het infotainmentsysteem. Het infotainmentsysteem kan ook worden gebruikt om toegang te krijgen tot een hellingsdisplay waarmee de camper waterpas kan worden gezet.

Voorverkoop

De voorverkoop van de nieuwe California start in juli 2024 en de eerste leveringen zullen plaatsvinden in de tweede helft van het jaar.