Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

De nieuwe Lancia Ypsilon

Na de officiële presentatie van de NIEUWE LANCIA YPSILON EDIZIONE LIMITATA CASSINA in februari, is dit opnieuw een belangrijke dag in Lancia’s renaissanceplan. De bestellingen voor de gehele New Lancia Ypsilon serie gaan deze maand van start in de BeLux. De New Lancia Ypsilon is een compleet nieuwe en moderne auto, gericht op de toekomst. Het is de eerste van drie nieuwe auto’s in Lancia’s strategische plan om de premium Belux markt te betreden.

“De nieuwe Lancia Ypsilon markeert de terugkeer van het merk naar de Belux als onderdeel van een solide internationaliseringsproces. Het doel is om van Lancia een gewild, gerespecteerd en geloofwaardig merk te maken. Drie criteria waren doorslaggevend bij de selectie van de eerste introductielanden: de liefde en passie voor “Made in Italy” producten, het potentieel voor online verkoop en de omvang van het premium Hatchback B-segment. Dankzij de steun van 10 retailers en een toegewijd verkoopteam zijn we erg blij met deze lancering en de terugkeer van Lancia naar ons land,” aldus Milosz Tomanek, Vice-President Premium Brands Stellantis Belux.  

De nieuwe Lancia Ypsilon is het eerste in serie geproduceerde model dat Lancia Pu+Ra-design toepast (een combinatie van de woorden “puur” en “radicaal”), Lancia’s unieke stylingtaal die ontworpen is om lang mee te gaan. Het model onderstreept het samengaan van innovatie en traditie en luidt het merk in een nieuw tijdperk in dankzij een vocabulaire dat ongebruikelijk is in de autosector: volumes worden gecreëerd uit de kruising van elementaire en emblematische vormen zoals de cirkel, de rechthoek en de driehoek, die in opeenvolgende lagen over elkaar heen worden gelegd. Een unieke merkidentiteit die zich onderscheidt door de herinterpretatie van traditie, in harmonie met de voorloperelementen van de Lancia Pu+Ra HPE concept car. Het koetswerk combineert op elegante wijze de pure, zachte en sensuele lijnen van de Aurelia en Flaminia met de modernste uitingen van radicalisme, geïnspireerd door de sportieve geschiedenis van het merk, belichaamd door de legendarische Stratos en Delta, en door de taal van architectuur, inrichting en mode.

De achterzijde van de auto is een duidelijke verwijzing naar de meest brute geest van het merk, met de meest geavanceerde buitenverlichting in het segment in termen van technologie en bereik. De nieuwe Lancia Ypsilon heeft de iconische ronde LED-koplampen, een eerbetoon aan de onvergetelijke Lancia Stratos, een legendarisch model in de rallywereld. Beide koplampen zijn voorzien van een nieuw designelement, de letter “Y”, een extreem symbolische synthese die horizontaal in de cirkels is geplaatst en de nieuwe Lancia belettering omringt. Afgewerkt in geborsteld roestvrij staal, valt de “Y” op door zijn originele lettertype geïnspireerd op een van de Italiaanse industrieën die het nauwst verbonden is met de geschiedenis van het merk, de mode, als een embleem van Lancia’s toekomst, zijn charme en eeuwige moderniteit.

Een perfecte dialoog tussen puurheid en radicaliteit, benadrukt door de Ypsilon belettering op de achterkant, met zijn ‘handgeschreven’ letters, geïnspireerd door historische iconen zoals de Fulvia, Flavia en Flaminia, pure modellen met een puur design.

Het zwartgelakte front is geïnspireerd op de Lancia Beta Montecarlo en benadrukt het nieuwe Lancia-logo. De belettering kijkt uit op een eigentijdse herinterpretatie van de historische kelkvormige grille. Geprojecteerd in de toekomst door drie LED-balken, wordt het emblematisch, gedenkwaardig en herkenbaar van veraf, voor een uitzonderlijke zichtbaarheid overdag en ‘s nachts. Deze dubbele “kelk-letter” signatuur zal de kenmerkende esthetiek van de drie nieuwe modellen van het merk definiëren: een “kelk van licht” die de merknaam onderstreept en Lancia’s identiteit duidelijk onderscheidt, en het merk de weg wijst naar elektrische mobiliteit.

Het nieuwe logo is een verfijnd “Progressive Classic” element dat Lancia’s intrede in elektrische mobiliteit symboliseert. Het neemt alle historische elementen van het merk (stuurwiel, vaandel, schild, speer en belettering) en herinterpreteert ze met een vleugje moderniteit om het naar de toekomst te projecteren. Al deze merkonderdelen belichamen Lancia’s adel en erfgoed met vereenvoudigde lijnen en vormen. Ze vormen een nieuw evenwicht, een symbool van innovatie, premium positionering en de Italiaanse geest, met een vleugje eclecticisme door het asymmetrische ontwerp van de speer.

Moeiteloze technologie voor een toonaangevende stadsauto

De nieuwe Lancia Ypsilon is een intelligente stadsauto die zich in de stad onderscheidt door zijn rijcomfort, wendbaarheid en scala aan toonaangevende functies. Eenvoudig gezegd belichaamt de nieuwe Lancia Ypsilon de visie van het merk op technologie en infotainment. Eenvoudig, moeiteloos en intuïtief, de technologie van Lancia maakt het leven aan boord gemakkelijker voor zijn klanten, verwelkomt hen en zorgt ervoor dat ze zich “thuis” voelen, waar ze ook zijn.

S.A.L.A. is de hoeksteen van dit concept: een minimale, intelligente virtuele interface die de essentiële parameters integreert voor een comfortabele rijervaring in ware Lancia-stijl. In het Italiaans betekent SALA ‘woonkamer’, maar in dit geval staat het voor Sound Air Light Augmentation, een multimediasysteem dat audio, klimaatregeling en verlichtingsfuncties combineert. Bestuurders en passagiers kunnen de interieuromgeving van de auto aanpassen met één druk op de knop.

Het audiosysteem van de auto is speciaal ontworpen door een Lancia geluidsontwerper. Het airconditioningsysteem is uitgerust met een hoogwaardig filter dat tot 99% van de schadelijke deeltjes kan verwijderen, voor een gezondere en comfortabelere ruimte aan boord. De verlichting in de auto kan volledig worden aangepast via het touchscreen om samen met de sfeerverlichting een exclusieve sfeer te creëren.

Dankzij het S.A.L.A.-systeem is de ‘woonkamer’ van de nieuwe Lancia Ypsilon in staat om de sfeer van het passagierscompartiment aan te passen aan de externe omgeving door geluid, lucht en licht dienovereenkomstig aan te passen.

De ‘woonkamer’ aan boord komt ook tot uiting in andere componenten, zoals de elektrische, masserende en verwarmde stoelen, ontworpen als echte fauteuils, met de zitting en rugleuning bekleed met gerecycled blauw fluweel met een geribbeld weefsel. Voor nog meer comfort aan boord beschikt de cabine ook over uitstekend akoestisch comfort.

De uitgebreide uitrusting zorgt voor nog meer ontspanning aan boord van de nieuwe Lancia Ypsilon. Deze omvatten een sleutelloze toegang en ontstekingssysteem, evenals standaard een toonaangevend Park Assist-systeem, met 180° zichtcamera’s en voor- en achtersensoren om het manoeuvreren te vergemakkelijken. Het model is ook uitgerust met twee schermen, het grootste in zijn klasse (20,5 inch diagonaal) en een 10,25 inch digitaal instrumentenpaneel/radio, waarvan de weergave en kleuren kunnen worden aangepast.

De S.A.L.A.-interface is standaard voorzien van Android Auto/Apple CarPlay met Bluetooth, een inductielader voor telefoons en drie USB-C-poorten voor wie niet zonder zijn laptop kan. Het multimediasysteem bevat ook S.A.L.A. HUB, een virtuele assistent die de interactie tussen auto en bestuurder verbetert en de hightech stijl van het model onderstreept. En voor de ultieme rijervaring is de nieuwe Lancia Ypsilon het enige model in het segment dat standaard is uitgerust met autonoom rijden van niveau 2, ontworpen om alle Lancia-klanten een veilige, comfortabele en vereenvoudigde rijervaring te bieden. Autonoom rijden van niveau 2 past automatisch de snelheid en het traject aan door middel van adaptieve cruisecontrol en rijstrookassistentie. Autonoom rijden op niveau 2, dat kan worden geactiveerd tussen 30 en 150 km/u, omvat de file-assistent met Stop&Go-functie, die de auto automatisch opnieuw start wanneer het verkeer geblokkeerd is voor een comfortabelere rit.

Twee nieuwe aandrijflijnen, hybride en 100% elektrisch, met toonaangevende prestaties

De hybride versie is ontworpen voor iedereen die op zoek is naar veelzijdigheid en respect voor het milieu. De auto is uitgerust met een hybride motor van de nieuwste generatie, met een 1,2-liter motor van 100 pk (74 kW) en 3-cilinder 48V-technologie, die maximale efficiëntie combineert met rotsvaste betrouwbaarheid. Deze motor levert een topsnelheid van 190 km/u, een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 9,3 seconden en een extreem lage uitstoot van 103 tot 104 g/km volgens de WLTP-cyclus.  Het intelligente rijsysteem schakelt automatisch over op puur elektrische modus, bijvoorbeeld bij manoeuvreren op lage snelheid, waardoor het brandstofverbruik van de auto daalt en de rijervaring verbetert. De hybride versie is uitgerust met een zestraps e-DCT automatische transmissie en dankzij elektronische functies zoals e-Start, e-Parking, e-Queuing en e-Creeping kunnen bestuurders hun rijstijl aanpassen aan hun behoeften.

In zijn 100% ELECTRISCHE versie belichaamt de Nieuwe Lancia Ypsilon de visie van het merk op het gebied van actieradius, oplaadtijd en efficiëntie voor toonaangevende prestaties in het segment. Hij is uitgerust met een 156 pk/115 kW motor en een 51 kWh batterij, waarmee hij de beste auto in zijn klasse is in het B-segment van premium sedans, evenals een actieradius van 403 km in de WLTP-cyclus, met een snelle lading in 24 minuten (van 20% tot 80%) of een actieradius van 100 km in 10 minuten. Het brandstofverbruik van de auto ligt tussen 14,3 en 14,6 kWh per 100 km. Dit maakt hem ideaal voor klanten die het milieu respecteren en gemakkelijk toegang willen tot zones met beperkt verkeer, die meer rijcomfort willen en het gemak van thuis opladen, met behulp van hernieuwbare bronnen zoals zonne- of windenergie.

Nieuwe Lancia Ypsilon: stijl en innovatie voor nieuwe klanten

De nieuwe Lancia Ypsilon, de eerste berline van de Stellantis Group in het premium B-segment, laat zien dat het comfort voor de klant centraal staat in een nog ruimere cabine. De auto is langer en breder en is uitgerust met 17″ lichtmetalen velgen, die groter zijn dan die van het vorige Ypsilon-model. Al deze elementen geven de auto een futuristische stijl en verfijnde lijnen.

Het model is volledig opnieuw ontworpen in vergelijking met de vorige versies en weerspiegelt de kenmerken van de doelgroep: de toekomstige klanten van de nieuwe Lancia Ypsilon zijn jonger, tussen de 40 en 45 jaar. Ze worden aangetrokken door stijl en technologische innovatie, zijn milieubewust en gevoelig voor de laatste trends. De auto wordt zo een uitdrukking van de klanten zelf, een slimme projectie van hun actieve, stedelijke levensstijl.

 

Lancia keert terug naar Belux met een nieuwe merkidentiteit

De nieuwe Lancia Ypsilon markeert de terugkeer van het merk naar Europa en geeft leven aan het internationaliseringsproces. Het maakt deel uit van een solide en ambitieuze routekaart in lijn met het strategische plan “Dare Forward” van Stellantis, dat van Lancia een gewild, gerespecteerd en geloofwaardig merk wil maken.

Bij de selectie van de landen werden drie criteria gehanteerd.

Het eerste is de liefde en passie voor ‘Made in Italy’ producten, met Spanje, Portugal, België en Frankrijk bovenaan de lijst. Het tweede criterium is het belang van online verkoop, met Nederland aan de leiding. Het derde criterium is de omvang van het premium B-segment, met Spanje, Frankrijk en België in de top vijf.

Historisch gezien zijn al deze landen verbonden met de Italiaanse geest en met het merk Lancia, dat daar altijd een grote populariteit heeft genoten, mede dankzij de vele iconische modellen die zijn geadopteerd door acteurs, liefhebbers van Italiaanse mode en elegantie en motorsportfans.

De eerste twee landen die zijn geselecteerd voor de terugkeer van Lancia zijn België, met 10 showrooms en 13 servicepunten, en Nederland, met 6 dealers en hetzelfde aantal servicepunten.

NIEUWE LANCIA YPSILON EDIZIONE LIMITATA CASSINA

De nieuwe LANCIA YPSILON EDIZIONE LIMITATA CASSINA, beschikbaar in slechts 1.906 genummerde en gecertificeerde exemplaren om te vieren dat het merk 117 jaar bestaat, versterkt de band tussen twee gerenommeerde merken op hun respectieve gebieden, de automobielsector en interieurdesign. Het is de volgende stap in een reis die begon met het interieur van de Lancia Pu+Ra HPE concept car: de twee bedrijven delen gemeenschappelijke waarden zoals innovatie, onderzoek, de geschiedenis van elk merk en respect voor het milieu.

De nieuwe LANCIA YPSILON EDIZIONE LIMITATA CASSINA is de eerste auto die geïnspireerd is door de wereld van de Italiaanse designmeubelen en combineert traditie en innovatie in perfecte harmonie met de nieuwe, pure en radicale stylingtaal van het merk. Hij vertegenwoordigt de ultieme expressie van design, comfort en welzijn in een auto.

Het model weerspiegelt de aandacht die is besteed aan elk stilistisch detail, van de keuze van materialen tot de kleurkeuze: blauw wordt hier gebruikt als symbool van de Lancia-traditie, zowel van binnen als van buiten.

De stoelen zijn bekleed met zacht, gerecycled blauw velours, met een cannelloni-patroon en dubbele doorstiksels. De kleur wordt herhaald op de deurpanelen en het dashboard, waardoor een elegant, harmonieus interieur ontstaat.

Lancia Blue is ook terug te vinden op het unieke, elegante en eigentijdse koetswerk van het model. In combinatie met het zwart van de lichtmetalen velgen en hun donkere bekleding zorgt het voor een uniforme en verfijnde look, zonder chromen elementen.

Een eenvoudig gamma met drie uitrustingsniveaus

Het aanbod voor het model dat het merk het elektrificatietijdperk binnenloodst, bestaat uit drie versies.

De Lancia Ypsilon is een toegang in een wereld van Italiaanse elegantie. De saliegroene tinten van de portier- en dashboardpanelen, bekleed met gerecyceld materiaal, en de contrasterende stiksels op de stoelen worden gecompenseerd door geborstelde bronzen details. Een verfijnde omgeving die is uitgerust met onder andere keyless start, parkeersensoren, bestuurdersassistentie met waarschuwing voor botsingen, LDW en het draadloze Android Auto/Apple CarPlay-systeem. Het is een betaalbare versie die ook is uitgerust met uitrusting uit het topsegment. Elegantie, connectiviteit, technologie en duurzaamheid: dit is de auto voor jonge klanten.

De Lancia Ypsilon LX versie is de grootste expressie van het model, een waar statussymbool: Aan de buitenkant springen 17″ diamantgeslepen lichtmetalen velgen en glanzend zwarte details in het oog, terwijl aan de binnenkant fluwelen zetels met een lambrisering zorgen voor absolute elegantie, onderstreept door de verfijnde bekleding van de deurpanelen en het dashboard in MARM MORE, een innovatief materiaal gemaakt van 50% afvalmarmerstof, gerecyclede stof, gemaakt met natuurlijke kleuren, zacht om aan te raken en waterdicht, geproduceerd door Limonta en de startup FILI PARI. De specificatie wordt gecompleteerd door een draadloze oplader, camera’s en sensoren voor en achter, adaptieve cruisecontrol en een keuzeschakelaar voor de rijmodus. De keuze voor de historische naam ‘LX’ onderstreept de Progressive Classic spirit van het merk. De initialen LX werden in 1966 gecreëerd om Lancia’s 60e verjaardag te vieren en werden vervolgens gebruikt op de topversies van de modellen. Vandaag keren de initialen LX terug op de New Lancia Ypsilon, waarbij de dubbele betekenis wordt geactualiseerd: het getal 60, “LX” in Romeinse cijfers, viert de mijlpaal die destijds werd bereikt en de letters verwijzen duidelijk naar het topklasse karakter van het merk. De New Lancia Ypsilon LX is de versie voor de meest veeleisende klanten: compleet qua inhoud, rijk aan materialen en minutieus in detail.

Tot slot vertegenwoordigt de LANCIA YPSILON EDIZIONE LIMITATA CASSINA een waar manifest van comfort: gekenmerkt door verfijning en exclusiviteit, het afwerkingsniveau is ontworpen voor de meest veeleisende klanten en elk onderdeel draagt bij aan het creëren van een echt gastvrije woonkamer, geïnspireerd op de emblematische huizen van Italiaans design. Het model is uitgerust met het infotainmentsysteem S.A.L.A. en autonoom rijden van niveau 2. De twee 180° camera’s aan de voor- en achterzijde zorgen voor een onbelemmerd zicht dankzij dodehoekbewaking, terwijl de 10,25 inch schermen de manoeuvreerruimte rondom de auto tonen. De nieuwe LANCIA YPSILON EDIZIONE LIMITATA CASSINA is altijd verbonden om aan elke behoefte te voldoen en is uitgerust met Autonomous Emergency Braking (AEB) en Adaptive Cruise Control (ACC). Lancia Ypsilon Edizione Limitata Cassina is de topversie voor iedereen die gepassioneerd is door design en het allerbeste comfort aan boord wil: het voelt alsof je in de woonkamer van een prachtig Italiaans huis zit.

Middenklasse prijs en financieel aanbod

Het volledige gamma van de New Lancia Ypsilon is verkrijgbaar vanaf een catalogusprijs van € 25.000. Voor de hybride motor begint de prijs bij € 24.000. Voor de elektrische versie begint de catalogusprijs bij € 34.500.

Voor beide motoren kunnen klanten profiteren van een financieringsaanbod in samenwerking met Stellantis Financial Services, met maandelijkse termijnen van € 229 gedurende 59 maanden. Aan het einde van de financieringsperiode kunnen klanten hun auto houden door het saldo te betalen, dat varieert per uitrustingsniveau, of de auto aan het einde van de contractperiode inleveren of vervangen.

Lancia Ypsilon Hybrid Representatief voorbeeld van het StretchFin Plus-product via Stellantis Financial Services BeLux, lening op afbetaling met een verhoogd laatste maandbedrag (met optionele aanbetaling), voor een looptijd van 60 maanden tegen een JKP van 4,49%. Contante prijs: € 24.633,00, aanbetaling van € 5.581,79, te financieren bedrag van € 19.051,21. Aflossing in 59 maandelijkse termijnen van € 229,00 plus een laatste termijn van € 8 621,55, totaal door de consument verschuldigd bedrag: € 22 132,55. Vaste jaarlijkse debetrentevoet van 4,49%. Inclusief verlengde garantie tot 60 maanden / 75.000 km.

Lancia Ypsilon Electric Representatief voorbeeld van het StretchFin Plus product via Stellantis Financial Services BeLux, lening op afbetaling met een verhoogde laatste maandtermijn (met optionele aanbetaling), voor een looptijd van 60 maanden tegen een JKP van 4,49%. Contante prijs: € 35.859,00, aanbetaling van € 8.356,63, te financieren bedrag: € 27.502,37. Aflossing in 59 maandelijkse termijnen van €329,00 plus een laatste termijn van €12.550,65, totaal door de consument verschuldigd bedrag: €31.961,65. Vaste jaarlijkse debetrentevoet van 4,49%. Inclusief verlengde garantie tot 60 maanden / 75.000 km en Easy Wallbox.