Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

De nieuwe Porsche 911 S/T: het exclusieve puristische model voor de 60e verjaardag van de 911

Porsche viert de 60e verjaardag van de 911 met een speciale editie, toegespitst op maximaal rijplezier: in een beperkte oplage van 1.963 exemplaren zet de Porsche 911 S/T in op een lichtgewicht design en een puristische rijervaring. Voor het eerst brengt de 386 kW (525 pk) sterke hoogtoerige motor uit de 911 GT3 RS zijn vermogen over via een handgeschakelde versnellingsbak en een lichtgewicht koppeling.

Ter ere van de speciale verjaardag van de iconische sportwagen 911 hebben de ingenieurs in Weissach een uiterst puristische sportwagen ontworpen die volledig is toegespitst op puur rijplezier: de 911 S/T. Het exclusieve jubileummodel verenigt de troeven van de 911 GT3 met Touring Pack met die van de 911 GT3 RS en levert een unieke combinatie van wendbaarheid en rijdynamiek. Hij combineert de 386 kW (525 pk) sterke atmosferische 4.0-boxermotor uit de 911 GT3 RS met een kort gespreide handgeschakelde versnellingsbak. Daarnaast is er een uitgesproken lichtgewichtconstructie en een onderstelafstelling die is geoptimaliseerd met het oog op wendbaarheid en rijdynamiek. De 911 S/T weegt slechts 1.380 kilogram (DIN leeggewicht, inclusief alle vloeistoffen) en is daarmee het lichtste model van de 992-generatie. Het optionele Heritage Design Pack is geïnspireerd op de raceversie van de 911 S van eind jaren ‘60 en begin jaren ‘70.

Bij het ontwerp van het jubileummodel werd een beroep gedaan op de GT- en autosportknowhow van Porsche. Dit komt tot uiting in zijn bijzonder lichtvoetige en wendbare rijgedrag, dat is toegespitst op maximaal rijplezier op bochtige landwegen. De vermindering van roterende massa in zowel de motor als de wielen en remmen zorgt voor een bijzonder dynamische respons. De S/T reageert direct en onverwijld op de input van de bestuurder. Elke stuurbeweging of de minste druk op het gas- of rempedaal wordt meteen en met uiterste precisie uitgevoerd. Anders dan bij de 911 GT3 RS lag de nadruk bij de ontwikkeling van de 911 S/T niet op circuitgebruik, maar veeleer op rijden op de openbare weg.

De naam geeft aan dat de nieuwe 911 S/T afstamt van een bijzonder prestatiegerichte versie van de eerste 911-generatie. Vanaf 1969 bood Porsche een speciale raceversie aan van de 911 S. Intern werden deze voertuigen 911 ST genoemd. Aanpassingen aan het chassis, de velgen, de motor en het koetswerk zorgden voor een aanzienlijke verbetering van de acceleratie, het remmen, de tractie en de bochtstabiliteit. Grote spoilers en andere aerodynamische hulpmiddelen werden nog niet gebruikt in deze modellen. De nieuwe 911 S/T neemt de geest van de originele 911 S (ST) mee naar de huidige modelgeneratie van de Porsche 911. Het jubileummodel combineert elementen van de 911 GT3 RS met het koetswerk van de 911 GT3 met Touring Pack en vult die aan met lichtgewicht componenten die speciaal zijn ontwikkeld voor de 911 S/T. Het resultaat is een unieke rijervaring binnen het 911 GT-gamma.

Lichtgewicht constructie van de vleugels tot de koppeling

Naast andere ingrepen dankt de 911 S/T zijn bijzonder levendige en directe rijgedrag onder meer aan een consequent lichtgewicht ontwerp. De kofferklep vooraan, het dak, de voorspatborden en de deuren met hun opvallende inlaten zijn gemaakt van de lichtgewicht koolstofvezelversterkte kunststof (CFRP). Hetzelfde geldt voor de rolkooi, de stabilisatorstang op de achteras en het schuifpaneel (verstevigingselement op de achteras). Porsche voorziet zijn jubileummodel ook standaard van magnesium velgen, het PCCB-systeem, een lithium-ionstartbatterij en lichtgewicht beglazing. Dankzij de beperkte isolatie, het weglaten van de achterasbesturing en de gewichtsbesparingen in de aandrijflijn haalt de 911 S/T een leeggewicht van slechts 1.380 kg. Daarmee is de auto, geoptimaliseerd voor een FRS-configuratie (snelle afstelling voor openbare wegen), nog eens 40 kg lichter dan een handgeschakelde 911 GT3 Touring.

De Porsche-ingenieurs ontwikkelden een nieuwe lichtgewicht koppeling, exclusief voor de 911 S/T. In combinatie met een enkelemassavliegwiel vermindert die het gewicht van de roterende massa met 10,5 kg. Dat zorgt voor een duidelijke verbetering van het reactievermogen van de atmosferische boxermotor, die nu bijzonder snel en direct in de toeren klimt. Gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak met een kortere overbrengingsverhouding dan bij de 911 GT3 levert de hoogtoerige motor in de 911 S/T nog directere dynamische kwaliteiten. Hij stuwt de 911 S/T in slechts 3,7 seconden naar 100 km/u. De topsnelheid bedraagt 300 km/u. De opwindende rijervaring wordt versterkt door de meeslepende soundtrack van het standaard lichtgewicht sportuitlaatsysteem. De 911 S/T is de enige 911 van de huidige generatie die een voorwielophanging met boven en onder dwarsgeplaatste draagarmen combineert met een meerarmige achteras zonder achterwielbesturing. De schokdempers en regelsystemen zijn hierop afgestemd.

Ook de stroomlijn van de 911 S/T is geoptimaliseerd voor de openbare weg in plaats van het racecircuit. Het jubileummodel is standaard uitgerust met een Gurney-flap (of lip) op de uitschuifbare achterspoiler. Tot de standaarduitrusting behoren ook 20- (voor) en 21-duimse (achter) lichtgewicht magnesium wielen met centrale moer. Vooraan staan ultrahigh-performance banden van 255/35 ZR 20 garant voor een hoog niveau van mechanische grip, terwijl de 911 S/T achteraan voorzien is van 315/30 ZR 21-banden. Kuipstoelen van CFRP zijn standaard. De viervoudig verstelbare Sports Seat Plus is een gratis optie. Het instrumentenbord en het klokje van het Sport Chrono-pack zijn afgewerkt in een klassiek groen Porsche-kleurenschema.

De 911 S/T wordt aangeboden met een exclusief Heritage Design Pack als optie. De nieuwe exterieurkleur Shoreblue Metallic en de velgkleur Ceramica zijn exclusief verkrijgbaar voor deze bijzonder elegante variant. Op de deuren kan op verzoek een startnummer van 0 tot 99 en een decoratieve folie worden aangebracht. Het klassieke Porsche-embleem in het design van de originele 911, dat prijkt op de neus, de wieldoppen, het stuurwiel, de hoofdsteunen en de autosleutel, onderstreept de historische roots van de 911 S/T. In het interieur worden de stoelen ook gekenmerkt door stoffen middenpanelen in Classic Cognac met zwarte streepjes, alweer als eerbetoon aan het erfgoed. Een tweekleurige semi-anilinelederen bekleding in Black/Classic Cognac met uitgebreide lederen oppervlakken, een dakhemel in geperforeerd Dinamica-microvezel en andere elementen van Porsche Exclusive Manufaktur maken het plaatje compleet. Het Porsche-logo en de 911 S/T-typeaanduiding op de achterkant van de auto zijn goudkleurig.

Porsche Design biedt klanten van de 911 S/T exclusief de Chronograph 1 – 911 S/T aan. Met een titanium kast, zonder coating en gestraald om gewicht te besparen, sluit dit exclusieve uurwerk helemaal aan bij het lichtgewicht ontwerpprincipe van het nieuwe puristische speciale 911-model. Het hart van de chronograaf is de Porsche Design WERK 01.240 met zijn COSC-certificering en flyback-functie. Het wordt aangedreven door een rotor in het design van de magnesium velgen van de 911 S/T.

In België is de nieuwe Porsche 911 S/T nu te bestellen voor 327.743,04 euro inclusief btw. 
De Chronograph 1 – 911 S/T is inbegrepen.

De Fiat Grande Panda

De Fiat Grande Panda FIAT is een van de oudste autofabrikanten ter wereld en kent een rijke geschiedenis met bijzondere prestaties en records. Het merk

Lees verder »

Hongqi EH7

Hongqi EH7 Hongqi, het prestigieuze automerk dat exclusief verkrijgbaar is bij Hedin Automotive, brengt dit najaar de EH7 sedan naar België. De volledig elektrische EH7

Lees verder »