Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Unieke geluiden voor de elektrische MINI

De volledig elektrische modellen van de nieuwe MINI familie krijgen geluidswerelden die kenmerkend zijn voor het merk, voor een nog meeslependere rijervaring. Het repertoire omvat compleet nieuwe rijgeluiden in het interieur, een onmiskenbaar merkgeluid om het exterieur als MINI te onderscheiden, jingles voor de nieuwe MINI Experience Modes en nieuwe geluidspictogrammen voor informatie- en waarschuwingsfuncties.

“De nieuwe geluiden vormen een integraal onderdeel van de digitale ervaring en zijn individueel afgestemd op het karakter van elk van de nieuwe modellen. Ze doen een emotionele beroep op de passagiers in het interieur en geven tegelijkertijd vorm aan de akoestische perceptie naar de buitenwereld. Ze zorgen er ook voor dat de auto zowel klinkt als er onmiskenbaar uitziet als een MINI,” zegt Oliver Heilmer, Head of MINI Design. Dit kan voor het eerst worden ervaren in de nieuwe MINI Cooper Electric.

Het nieuwe MINI Sound DNA is gebaseerd op de essentiële merkwaarden en straalt een positieve, charismatische uitstraling uit. De MINI Experience Modes worden het podium voor volledig nieuw gecreëerde geluidswerelden. Analoge instrumenten, digitale technologie en kunstmatige intelligentie worden gecombineerd om geluiden te genereren die tegelijkertijd MINI definiëren, informatie overbrengen en emoties opwekken.

Vier rijgeluiden voor een individuele gebruikerservaring.

De MINI belevenismodi “Core”, “Go Kart”, “Timeless” en “Balance” zijn voorzien van individueel samengestelde rijgeluiden die akoestisch worden teruggekoppeld naar de bestuurder tijdens het accelereren. Deze geluiden zijn hoorbaar in het interieur van de toekomstige MINI modellen, emotionaliseren de rijervaring en geven ook een authentieke maar informatieve indruk van de rijsituatie.

De standaard geluidswereld voor de nieuwe MINI modellenfamilie zal het “Core” rijgeluid zijn. Het is de enige geluidsmodus die niet alleen binnen in de auto te horen is, maar ook erbuiten, als akoestische bescherming voor voetgangers. Als merkgeluid van MINI klinkt het uitnodigend, energiek en inspirerend. “Het nieuwe geluidsontwerp voor MINI is geïnspireerd op Nicolaus Copernicus, die de heliocentrische kijk op de wereld voorstelt waarin de planeten om de zon draaien,” zegt Renzo Vitale, Creative Director Sound bij BMW Group. “We hebben ons voor het ‘Core’-geluid laten inspireren door de ronde vorm van het centrale OLED-scherm. Het doet ons denken aan de zon die warmte uitstraalt. In analogie met de planeten, die elk op hun eigen manier het zonlicht reflecteren, hebben we verschillende geluidscomponenten ontworpen die variëren afhankelijk van de rijsituatie.”

Het MINI “Go Kart” rijgeluid is gemaakt voor een bijzonder sportieve rijervaring. Het beschikt over sterk geprononceerde toonhoogte- en belastingscurves, die een passende geluidsachtergrond vormen voor wendbaar en dynamisch rijden.

Traditie en vooruitgang komen samen in het MINI “Timeless” rijgeluid. De motorgeluiden van conventioneel aangedreven modellen van de klassieke Mini tot de MINI John Cooper Works GP werden gesampled en gecombineerd met een futuristische interpretatie van het MINI “Core” rijgeluid om een akoestische reis door de tijd te creëren. Hoe intensiever de auto accelereert, hoe meer het geluid overgaat van het verleden met de verbrandingsmotor naar het puur elektrische heden.

Een vierde soundscape opent met het MINI “Balance” rijgeluid. Het is oorspronkelijk ontworpen voor de MINI Vision Urbanaut en is gebaseerd op de geluiden die je op verschillende momenten van de dag en nacht in een bos ervaart: van het kabbelen van een beekje tot het tjilpen van krekels en het ruisen van de wind in de boomtoppen. De resulterende geluidswerelden geven een gevoel van ontspanning en welzijn aan boord van de toekomstige MINI modellen.

Karakteristieke jingles en opvallende earcons.

De rijgeluiden voor de toekomstige MINI familie zijn toegewezen aan de eveneens nieuwe Experience Modes. Hun activering wordt aangekondigd met een karakteristieke jingle. Deze korte geluidssequentie brengt de inzittenden in de stemming voor de overgang naar een nieuwe voertuiginstelling.

Een ander onderdeel van de compleet nieuwe geluidswerelden voor de nieuwe MINI familie zijn de zogenaamde earcons. Deze zijn vergelijkbaar met optische pictogrammen en dienen als duidelijk hoorbare symbolen om te waarschuwen voor bepaalde gebeurtenissen of informatie. Ongeveer 30 van deze geluidssignalen zijn nieuw ontworpen: van de akoestische begeleiding van de richtingaanwijzer tot het gordelwaarschuwingssysteem en de PDC-tonen (Park Distance Control). In de toekomst zullen ze hun functie vervullen als duidelijk herkenbare signalen met een onderscheidend en merktypisch geluid, die de aandacht van de inzittenden trekken of waarschuwen voor gevaren met hun verschillende geluidskarakteristieken en intensiteiten.

De nieuwe Audi A5-modellen

De nieuwe Audi A5-modellen Met de nieuwe A5-familie begint Audi aan het volgende hoofdstuk van zijn succesvolle geschiedenis in het middenklassesegment. De nieuwe Audi A5-familie

Lees verder »

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX Het ID.Buzz is een wereldwijd uniek elektrisch voertuig – een designicoon en een allround talent tegelijk. Volkswagen Bedrijfsvoertuigen breidt en

Lees verder »