Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Nieuwe CUPRA Formentor en CUPRA Leon

Vandaag onthult het onconventionele challengermerk de nieuwe CUPRA Formentor en CUPRA Leon, hertekend en verbeterd om het succesverhaal voort te zetten.

De nieuwe CUPRA Formentor staat klaar om verder te bouwen op het grote succes van de crossover-SUV. De CUPRA Formentor is de best verkochte auto van het bedrijf en groeit stilaan uit tot een icoon van het merk. In een competitieve A-CUV-markt voerde hij vorig jaar de verkooptabellen aan met 120.100 leveringen wereldwijd (+23,0% in vergelijking met 2022). Sterke resultaten voor het eerste voertuig dat specifiek voor het merk werd ontworpen en ontwikkeld.

De nieuwe CUPRA Leon heeft een sterk karakter, zowel in de 5-deurs hatchback- als in de Break-variant, op een moment dat het merk een nieuwe mijlpaal bereikt.

In het eerste kwartaal van 2024 leverde CUPRA 56.600 auto’s af, een stijging van 21,4% ten opzichte van Q1 2023. Maart was voor het merk zelfs de recordmaand aller tijden, met 23.800 leveringen.

“De CUPRA Formentor en Leon zijn allebei een drijvende kracht achter het succes van het merk, dat zijn aanwezigheid uitbouwt over de hele wereld. Het is een aanpak die ongelooflijk succesvol is gebleken, met bijna 600.000 geleverde auto’s sinds de lancering van het merk in 2018”, zegt Wayne Griffiths, CEO van CUPRA. “De nieuwe CUPRA Formentor en Leon zijn een uiting van pure designobsessie. Twee modellen die gebouwd zijn om sterke emoties op te roepen en die de buitengewone band met onze Tribe versterken. Twee modellen die staan voor wat die kleine groep believers een paar jaar geleden voor ogen had met CUPRA.”

De nieuwe CUPRA Formentor en de nieuwe CUPRA Leon – hertekend en verbeterd voor de volgende generatie Tribe-leden

Het nieuwe exterieur omvat het CUPRA-logo op de motorkap, het opvallende middelpunt van de voorpartij met haaienneus die met zijn driehoekige ledmatrixkoplampen en de grote, uitgesproken onderste inlaat zorgt voor een agressieve uitstraling. Hetzelfde driehoekige lichtontwerp fungeert als omlijsting voor het centrale CUPRA-logo dat achteraan verlicht wordt. Nieuwe matte kleuren zoals Century Bronze en Enceladus Grey verlenen beide auto’s nog meer karakter.

De rauwe emotie van het exterieurdesign vertaalt zich in een interieur dat sportiviteit en duurzaamheid combineert met een brede waaier aan digitale technologieën en materialen.

Het interieur biedt een betere kwaliteitsindruk, met nieuw ontworpen elementen zoals de middenconsole. Het is ook opgewaardeerd met nieuwe materialen, terwijl het ook een duurzamere aanpak omarmt, inclusief kuipstoelen die zijn bekleed met voor 73% gerecycleerde microvezel of milieuvriendelijk leder.

Digitalisering staat volledig ten dienste van de bestuurder. Een nieuwe en verbeterde HMI is geïmplementeerd in de digitale cockpit achter het stuur en in het grotere infotainmentsysteem van 12,9 duim, met nu ook een verlichte schuifregelaar.

Beide auto’s kunnen worden uitgerust met een nieuw hifi audiosysteem met 12 luidsprekers, ontwikkeld in samenwerking met de audio-experts van Sennheiser Mobility. Het systeem ontwikkelt de pure, kenmerkende Sennheiser-sound waar muziekmakers en artiesten van over de hele wereld op vertrouwen.

Het motorgamma omvat drie verschillende technologieën: TSI (benzine), mild-hybrid (eTSI) en eHybrid (plug-inhybride). De nieuwe generatie van plug-inhybride motoren levert 272 pk (200 kW), heeft een zuiver elektrisch rijbereik van meer dan 100 km en is nu ook compatibel met snelladen (tot 50 kW DC).

Een nieuwe benzineversie (TSI) van 333 pk (245 kW), met koppelsplittertechnologie en Akebono-remmen, is exclusief verkrijgbaar voor de CUPRA Formentor en CUPRA Leon Break.

Een presentatie met de focus op de designobsessie van het merk

De wereldpremière van de nieuwe CUPRA Formentor en CUPRA Leon was een weerspiegeling van CUPRA als een merk dat gedreven wordt door design.

Het merk kondigde de oprichting aan van CUPRA Design, een nieuw, autonoom designhuis. CUPRA Design wordt niet alleen verantwoordelijk voor de merchandise van het merk, maar zal ook samenwerken met bedrijven die zich herkennen in de filosofie van het merk en de stijl van CUPRA willen integreren in hun eigen merken. CUPRA Design heeft de ambitie om dé plek te worden voor mensen die op zoek zijn naar gedurfde, onconventionele ontwerpen, ongeacht hun product of project.

Met dezelfde designobsessie die aan de basis lag van de nieuwe CUPRA Formentor en CUPRA Leon lanceert het merk samen met zijn partners ook nog andere nieuwigheden.

MAM, het duurzame sieradenmerk uit Barcelona, werkt samen met CUPRA aan een collectie met onder meer een ring en ‘Welcome to the Tribe’-armbanden, waarvan sommige in beperkte oplage. De producten zijn gemaakt van ruthenium en koper, materialen die CUPRA ook gebruikt in zijn autodesigns, om een essentie te vatten van pure authenticiteit.

En al voor de tweede keer sloeg CUPRA de handen in elkaar met lichtdesignstudio Marset uit Barcelona voor het betoverende Dipping Light, een kleurrijke herinterpretatie van de iconische lamp van het merk. Het evenement zette dit unieke en exclusieve stuk in de kijker dat de esthetische waarden van CUPRA deelt: verfijnd en geraffineerd, maar ook emotioneel en onconventioneel.