Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Volkswagen Group China stelt prototype van innovatieve passagiersdrone 'V.MO' voor

Volkswagen Group China onthulde zijn eerste prototype van een elektrisch aangedreven passagiersdrone die verticaal kan opstijgen en landen (eVTOL). Hiermee slaat het bedrijf een nieuwe weg in voor de ontwikkeling van volledig elektrische en duurzame concepten voor individuele mobiliteit. In 2020 lanceerde Volkswagen Group China een Vertical Mobility-project om mobiliteitsoplossingen voor de toekomst te ontwikkelen. Daartoe behoren ook de markt voor stedelijke luchtmobiliteit en de uitbreiding van het stadsverkeer van de weg naar de lucht. Na intensief onderzoeks-, ontwerp- en ontwikkelingswerk heeft het projectteam nu zijn eerste prototype ontwikkeld om in het luchtruim te testen: de V.MO. Zijn bijnaam ‘Flying Tiger’ verwijst niet alleen naar zijn opvallende zwart-gouden kleurstelling, maar ook naar zijn lancering in het Jaar van de Tijger.

Het concept van het prototype is gebaseerd op bestaande oplossingen voor autonoom rijden en batterijtechnologieën voor emissievrije mobiliteit. Het model is gebaseerd op een hoogwaardige X-wingconfiguratie, met een lengte van 11,2 m en een spanwijdte van 10,6 m. Het beschikt over acht rotoren voor verticale lift en twee propellers voor horizontale voortstuwing. De Volkswagen-groep voert later dit jaar een reeks vliegproeven uit voor technische optimalisatie. Een verbeterd prototype zal tegen het eind van de zomer van 2023 verdere testvluchten ondergaan. In zijn definitieve versie zou de volledig elektrische en geautomatiseerde eVTOL vier passagiers plus bagage kunnen vervoeren over een afstand tot 200 km.

Dr. Stephan Wöllenstein, CEO van Volkswagen Group China: “Met dit proefproject tillen we de lange traditie van Volkswagen op het gebied van engineering, design en innovatie naar een nieuw niveau door een premiumproduct te ontwikkelen dat tegemoetkomt aan de verticale mobiliteitsbehoeften van onze toekomstige techsavvy klanten in China. Het gaat hier om een baanbrekend project dat ons jonge team van Chinese deskundigen van nul af aan heeft opgezet. Daarbij worden niet alleen nieuwe designconcepten en materialen gebruikt, maar er worden ook nieuwe veiligheidsnormen ontwikkeld die het hele ontwikkelingsproces opnieuw definiëren en voor innovatie zorgen. Met de voorstelling van dit indrukwekkende prototype – de V.MO – hebben wij de eerste mijlpaal bereikt op onze boeiende weg naar mobiliteit in het stedelijke luchtruim en hebben wij een schoolvoorbeeld geleverd van onze missie ‘From China, for China’. Op termijn willen we dit concept productierijp maken en als een ‘Flying Tiger’ een voortrekkersrol opnemen in deze nieuwe en dynamische mobiliteitsmarkt.”

olkswagen Group China breidt zijn lokale R&D-capaciteiten en zijn softwarecompetentie voortdurend uit om sneller te kunnen reageren op verzoeken van klanten en het innovatietempo aanzienlijk op te voeren. Het Vertical Mobility-project vereist interdisciplinair en innovatief denken op een nieuw gebied. Daarom heeft de Volkswagen-groep een jong team van Chinese deskundigen samengesteld om het project een boost te geven. Het team wordt ondersteund door Chinese partners zoals Hunan Sunward Technology, een dochteronderneming van de in Hunan gevestigde Sunward Group. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van vliegtuigen voor de algemene luchtvaart en aanverwante diensten, en is een marktleider op het gebied van lichte sportvliegtuigen.

Stedelijke luchtmobiliteit is een snelgroeiende markt die het luchtruim wil gebruiken voor vervoer over korte en middellange afstanden, vooral in en tussen grote steden. In China zal ze een belangrijke rol spelen voor de toekomst van de stedelijke en gemeentelijke mobiliteit in de door verkeerscongestie geplaagde megasteden. In de eerste fase van commercieel gebruik zal de V.MO naar alle waarschijnlijkheid worden aangeboden als een premiumproduct voor welgestelde, techsavvy klanten in China, bijvoorbeeld in het kader van vipshuttleactiviteiten. eVTOL-vliegtuigen zullen passagiers sneller, efficiënter en flexibeler kunnen vervoeren dan de vandaag beschikbare terrestrische vervoermiddelen. Volkswagen Group China zal in het kader van het Vertical Mobility-project met de bevoegde Chinese autoriteiten samenwerken om de nodige goedkeuringen te verkrijgen.

De Fiat Grande Panda

De Fiat Grande Panda FIAT is een van de oudste autofabrikanten ter wereld en kent een rijke geschiedenis met bijzondere prestaties en records. Het merk

Lees verder »

Hongqi EH7

Hongqi EH7 Hongqi, het prestigieuze automerk dat exclusief verkrijgbaar is bij Hedin Automotive, brengt dit najaar de EH7 sedan naar België. De volledig elektrische EH7

Lees verder »