Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Nissan ARIYA 100% elektrisch

De Ariya markeert een nieuw hoofdstuk voor Nissans evolutie van elektrisch rijden. De volledig elektrische crossover is in alle opzichten flexibel door de keuze uit verschillende aandrijflijncombinaties en door een ‘slim’ interieur. De Ariya opent een nieuw potentieel voor elektrisch rijden en maakt het dagelijks gebruik van een elektrische auto nog aantrekkelijker.

De Nissan Ariya is ontwikkeld om de overgang naar emissievrij rijden te versnellen en biedt dan ook de ultieme elektrische rijbeleving. Hij is ontworpen met ergonomie en comfort in gedachte. De Ariya bouwt voort op het leiderschap van Nissan op gebied van elektrificatie en crossovers en combineert geavanceerde rijeigenschappen naadloos met een ongeëvenaarde EV-beleving.

"De Ariya is ontwikkeld voor klanten die een elektrische auto zoeken met een hogere zitpositie, die naadloos past in hun leven," zegt Leon Dorssers, Senior Vice President, Region Marketing & Sales, Nissan AMIEO. "Tijdens het ontwerpproces stond de klant bij iedere beslissing voorop. Zo kwamen we tot een verschuifbare middenconsole, meer beenruimte en een display dat uit twee schermen bestaat. Het resultaat is een fantastische EV die voor Nissan een nieuw hoofdstuk markeert op weg naar de toekomst van elektrische auto's."

Elektrisch rijden: soepel, responsief en gebalanceerd

Het volledig elektrische platform van de Ariya combineert een uitstekende vermogensafgifte, laadprestaties en actieradius met een zorgvuldig bepaalde balans tussen rijcomfort en dynamische handling. De Ariya is leverbaar in zes versies, (de Ariya 2WD 63kWh, Ariya 2WD 87kWh en de Ariya e-4ORCE AWD 87kWh in de uitvoeringen Advance & Evolve) en heeft een actieradius tot 533 km. Dat maakt de Ariya aantrekkelijk voor een brede klantengroep.

De Ariya blijft ook trouw aan het rijplezier dat Nissan modellen bieden. Hij is gebouwd op het volledig nieuwe, door de Alliantie ontwikkelde CMF-EV-platform. Dankzij de volledig elektrische aandrijving levert de Ariya direct koppel en een krachtige acceleratie. Het resultaat is een soepele, stille en responsieve rijbeleving. Nissan heeft daarbij extra aandacht gegeven aan geluidsisolatie. In het interieur heerst ongekende stilte en rust – zelfs achterin, waar bij veel auto’s minder aandacht wordt besteed aan geluidsreductie.

Met een sterke regeneratie en snel laad prestaties kan de Ariya 87kWh na 30 minuten snelladen met het CCS-laadsysteem alweer tot 350 kilometer afleggen. Het batterijpakket is onderin de bodemplaat geplaatst en zorgt zo bij de e-4ORCE-uitvoering voor een 50/50-gewichtsverdeling en een vrijwel gelijke gewichtsverdeling bij de voorwiel aangedreven varianten. Bij de ontwikkeling hadden de ingenieurs veel aandacht voor een ideale balans tussen dynamiek, zelfverzekerde rijeigenschappen en rijcomfort.

Het rijkarakter van de Ariya is subtiel toegespitst op de verschillende regio’s. Europese klanten hechten bijvoorbeeld waarde aan een responsieve besturing en wendbaarheid, maar willen ook een hoge stabiliteit op hogere snelheden. Daarom is de demping versterkt om carrosseriebewegingen tegen te gaan. De ingenieurs van Nissan Europe hebben ook de veerweg aangepast en de feedback van de besturing specifiek afgestemd op Europese voorkeuren.

Een nieuwe designtaal: tijdloos Japans futurisme

Het Japanse DNA van Nissan komt duidelijk terug in het opvallende exterieur en interieur van de Ariya. De auto belichaamt Nissans filosofie van ‘tijdloos Japans futurisme’, met een krachtig design dat esthetiek en functionaliteit samenbrengt. Tegelijkertijd heeft de Ariya een hoogwaardige, open atmosfeer.

Het volledig nieuwe EV-platform en de compacte aandrijfcomponenten maakten het mogelijk om het systeem voor de klimaatbediening onder de motorkap te plaatsen. Daardoor konden de ontwerpers de volledige lengte van het interieur gebruiken. Kenmerkend zijn de volledig vlakke vloer en een lounge-achtige ruimte. De Ariya biedt alle inzittenden de interieurruimte van een hoger segment. Hij heeft dan ook het ruimste interieur in zijn segment. De Ariya laat zien dat comfort en klasse uitstekend samengaan: van de geventileerde Zero Gravity-stoelen en de uitstekende beenruimte tot het te openen panoramische dak en de elektrisch verstelbare middenconsole.

De klant centraal: technologieën en oplossingen

Dankzij de nieuwste, geavanceerde technologieën biedt de Ariya een omgeving waarbij de gebruiker centraal staat. De ingenieurs gebruikten feedback van LEAF-klanten en creëerden een volledig elektrische auto met maximale kofferruimte en gebruiksgemak.

De stoelen, het stuurwiel en de elektrisch verstelbare middenconsole zijn allemaal op de voorkeur van de bestuurder af te stemmen. De instellingen kunnen worden opgeslagen in een gebruikersprofiel. Dat is handig als de Ariya door meerdere bestuurders wordt gebruikt.

De verstelbare middenconsole is echt onderscheidend. Die is verschuifbaar voor een ideale positie van de armsteun of voor het creëren van extra interieurruimte. Ook zorgt de console voor een ergonomisch optimale bediening van de transmissiehendel en de bedieningselementen eromheen.

Feedback van LEAF-klanten leidde tot het toevoegen van extra ruimte voor laadkabels. Ook zijn er in de bagageruimte aanpasbare scheidingswanden om spullen op te bergen en goed vast te zetten.

Het dashboard van de Ariya heeft twee 12,3-inch schermen voor voertuiginformatie en bediening. De informatie wordt op een horizontaal vlak weergegeven in een golvende vorm. Zo is de informatie snel op te nemen, met minimale afleiding van de bestuurder. Ook is de Ariya voorzien van een head-up display dat op een veilige manier praktische informatie toont aan de bestuurder.

In het minimalistische dashboard van de Ariya zijn haptische bedieningselementen geïntegreerd. De meeste fysieke knoppen zijn vervangen door aanraakpunten met feedback, met uitzondering van basiselementen zoals de volumeknop voor de audio of de knoppen op het stuurwiel. Het dashboard vormt een naadloos geheel met de vorm van het interieur, wat samen met de aanraakpunten voor een zeer strakke uitstraling zorgt. De nieuw ontworpen transmissiehendel past perfect in de handpalm.

Intelligente integratie: verbonden diensten en rijtechnologieën

De Ariya is de belichaming van Nissans filosofie om auto’s te ontwerpen die de bestuurder maximaal assisteren en ontlasten. Hij is dan ook voorzien van intelligente persoonlijke assistentietechnologie, waaronder stemherkenning met geavanceerde natuurlijke spraak voor het bedienen van verschillende voertuigfuncties.

De Intelligent Route Planner berekent de beste route op basis van verschillende factoren zoals eventuele opstoppingen of wegwerkzaamheden, de actuele beschikbaarheid van laadstations en de resterende batterijlading. Met de NissanConnect Services App zijn de portieren op afstand te ont- of vergrendelen. In combinatie met Amazon Alexa werken de verschillende systemen perfect samen voor een op maat gemaakte beleving. Draadloos Apple CarPlay en Android Auto (met kabel) zijn ook beschikbaar.

Veiligheidssystemen en bestuurdersassistentie

De Nissan Ariya is voorzien van de nieuwste veiligheids- en bestuurdersassistentiesystemen, waaronder ProPILOT met Navi-link. Dat is de meest innovatieve versie van Nissans geavanceerde bestuurdersassistentiesysteem. Met een breed aanbod aan veiligheidsfuncties staat veiligheid bij de Ariya duidelijk voorop. Met Nissan Safety Shield 360 beschikt de auto over een Intelligent Around View Monitor, Intelligent Forward Collision Warning, Emergency Lane Keeping, Intelligent Emergency Braking en Rear Automatic Emergency Braking-technologie.

Pre-bestellingen van de nieuwe Nissan Ariya zijn mogelijk bij de Nissan concessiehouders. Het gloednieuwe model staat vanaf deze zomer in de showroom.

De nieuwe Audi A5-modellen

De nieuwe Audi A5-modellen Met de nieuwe A5-familie begint Audi aan het volgende hoofdstuk van zijn succesvolle geschiedenis in het middenklassesegment. De nieuwe Audi A5-familie

Lees verder »

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX Het ID.Buzz is een wereldwijd uniek elektrisch voertuig – een designicoon en een allround talent tegelijk. Volkswagen Bedrijfsvoertuigen breidt en

Lees verder »