Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Volkswagen ID.3 Pro S Business MY2023

De sinds 2020 geintroduceerde Volkswagen ID.3, die in Zwickau, Dresden en recent ook in Wolfsburg geproduceerd wordt, is ondertussen een gevestigde waarde in het straatbeeld. Als eerste uit Volkswagen’s ID reeks krijgt de ID.3 een facelift.

Bij deze tussentijdse facelift maakte men er bij Volkswagen werk van om naar de opmerkingen van klanten en journalisten te luisteren. Maar vooral om deze mee te nemen in de ontwikkeling van de nieuwste generatie. Deze houdt er duidelijk een meer geüpdatet en volwassener design op na met opgewaardeerde materialen in het interieur.

De soms onaangename harde plastic panelen maakten plaats voor een hoogwaardig, duurzaam en diervrij interieur. Voor de deurpanelen en stoelbekleding gebruikt VW het microvezelmateriaal Artvelours Eco, dat voor 71 procent uit gerecycleerde grondstoffen bestaat.

Het compacte bestuurdersdisplay met een schermdiagonaal van 13,4 centimeter (5,3 duim) wordt bediend via het multifunctiestuurwiel. In het midden van de console bevindt zich het nu standaard 30,5 centimeter (12 duim) grote aanraakscherm voor navigatie, telefonie, media, rijhulpsystemen en voertuiginstellingen. Spijtig dat voor deze upgrade de sliders onder het touchscreen geen verlichting kreeg zoals bij de nieuwe ID.7.

Het optioneel verkrijgbare head-updisplay met augmented reality geeft onder meer informatie over de snelheid en dynamische navigatie-instructies die op de voorruit worden geprojecteerd. De ledstrip die bovenaan over het dashboard strekt zorgt nog voor een visuele aanduiding van de navigatie of tijdens het opladen van de batterij.

Het navigatiesysteem kreeg ook een grondige upgrade en uitbreiding, als je langere afstanden overbrugt dan stippelt de ID.3 de meest efficiënte weg uit. Hierop worden de meest interessante laadstops toegevoegd om zo snel mogelijk op uw bestemming aan te komen.

Vanbuiten werden er ook verschillende, misschien op het eerste zicht banale updates uitgevoerd. De grote zwarte band onder de voorruit werd verwijderd, daardoor krijgt de ID.3 een grotere en egalere “motorkap”. Er is ook een hertekende voorbumper met luchtinlaten voor een betere luchtflow en aërodynamica. Op de achterste stijl werd de sticker weggelaten waardoor hij op de zijkant een cleanere en volwassenere uitstraling heeft.

De ID.3 Pro S Business (4-seats) waar wij mee testten, was uitgerust met de 77kWh batterij, deze voedt de 204pk (150kw) sterke elektromotor die de achteras aandrijft. Met het WLTP verbruik van 15,2kWh kom je op een theoretisch rijbereik van 561km! In realiteit reden wij een gemiddeld verbruik van 17,5kWh tijdens onze testweek, dit vooral gemengd gebruik. Wat het bereik op een goede 400km brengt, helemaal niet slecht als je je bedenkt dat de temperatuur niet boven de 7° gekomen is. Dus kunnen we vooral stellen dat het vermogen van de ID.3 perfect in balans zit met de grootte en het formaat. En daardoor biedt hij ook een fijne rijervaring met daarnaast ook in 7,9s naar 100km/u en een topsnelheid van 160km/u, meer dan vlot genoeg voor het dagelijkse verkeer.

De Lithium-ion batterij kan met een AC lader met een maximum van 11kW geladen worden, DC snelladen kan je met een maximum van 170kW.

Onze ID.3 Pro S Business (4-seats) versie kost in de basisprijs 60.750€. Hiervoor krijg je een mooie lijst aan opties zoals de 20” aluminium velgen, keyless acces, verdonkerde ruiten, achteruitrijcamera, led matrix koplampen en park assistent plus. De mooie Dark Olivine Green Metallic kleur kost nog een extra 650€.

Wil je graag genieten van de premie tot wel € 5.000 op zero-emissie voertuigen van de Vlaamse overheid? Dan is er goed nieuws, de ID.3 krijgt er een nieuw uitrustingsniveau bij dat de basiscatalogusprijs inclusief btw op €39.990 brengt. De ID.3 Pro Performance krijgt 150 kW vermogen, een snellaadcapaciteit tot 120 kW en een batterij van 58 kWh, goed voor een rijbereik tot 434 kilometer. 
Als extra voordelen wordt de garantie van de ID.3 verlengd naar 5 jaar, wordt er een korting aangeboden bij aankoop en installatie van een EDI-laadstation en is er een overnamepremie van 500€ bovenop de waarde van uw voertuig.

    PLUS

  • Rijbereik

  • Verbruik

  • Opgewaardeerd interieur

  • Opties

  • Fiscaal voordelige versie

    MIN

  • Gebrek verlichting sliders verwarming

  • Zichtbaarheid door brede A-stijl

  • Schokkerige infotainment