Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Het einde van Renault Sport vieren met een laatste speciale reeks: Mégane R.S. Ultime

Renault onthult een beperkte reeks van de Mégane R.S. ter ere van de rijke geschiedenis van de Franse compacte sportberline. Renault Mégane R.S. Ultime is een collector’s item dat 20 jaar later een prestigieuze saga afsluit die in 2003 begon.

  • Met Mégane R.S. Trophy als basis maakt Mégane R.S. Ultime de definitie nog mooier dankzij een uniek voorkomen en een uiterst complete uitrusting. Hij vervangt Mégane R.S. en Mégane R.S. Trophy vanaf het voorjaar 2023.
  • Zijn unieke design en de exclusieve stripings verwijzen naar de nieuwe visuele identiteit van Renault. De zwarte accenten zetten dan weer zijn sportiviteit in de verf en hij beschikt ook over een erg complete uitrusting.
  • De reeks omvat 1.976 genummerde wagens, als knipoog naar het oprichtingsjaar van Renault Sport. Elk exemplaar draagt de handtekening van piloot en afsteller Laurent Hurgon, die de baanrecords van Mégane R.S. op zijn palmares schreef.
  • Mégane R.S. De ultieme afsluiting van de prestigieuze geschiedenis van Renault Sport, die in 1976 begon en doorspekt was met sportieve zeges en legendarische modellen.

Mégane R.S. Ultime vertegenwoordigt de jongste reeks van Mégane R.S. en meer in het algemeen het laatste model met het logo van Renault Sport. Het model zal verder geschiedenis schrijven, maar dan onder de naam Alpine, het merk van de sportieve wagens van Renault Group.

Een uniek, nog sportiever design

Mégane R.S. Ultime heeft een exclusief design dat de visuele codes van Renault Sport overneemt met de dubbele ruit en specifieke grafische elementen geïnspireerd op het design van het nieuwe Renault-logo. Deze stripings zijn verdeeld over het dak en de motorkap (uitgezonderd optie open dak), de achterbumper, de deuren en vleugels. Hun matzwarte kleur sluit perfect aan bij de vier koetswerkkleuren van het gamma: Sterzwart (zonder meerprijs) waar de stripings op elegante wijze worden geïntegreerd, Nacré Wit voor een erg grafische weergave, Sirius Geel voor de emblematische kleuren van Renault Sport of Tonic Oranje voor een sterk contrast. De rechte striping omvat bovendien discreet de oprichtingsdatum van Renault Sport, 1976.

Het koetswerk van Mégane R.S. Ultime is voorzien van 60 mm bredere vleugels vooraan en 45 mm achteraan, zijdelingse luchtuitlaten en R.S. Vision-koplampen, een centrale uitlaat, een haaienvinantenne, een spoiler en een diffuser achteraan. Voor deze beperkte reeks zijn tal van details voortaan in het zwart getooid, zoals de logo’s, de deurgrepen, de ruitframes, de velgen (tot aan hun moerdoppen), de sierlijsten op de vleugels, de diffuser achteraan en de F1-lamel in de voorbumper, die een glanzend zwarte afwerking krijgt met een Ultime-logo. De grafische vormgeving werd gekozen met een kleurverloop dat een versterkte dynamische indruk geeft.

Sfeer van in de track days

In het interieur behoren de kuipzetels van Recaro met een bekleding in titaanzwart alcantara, inclusief het geborduurde R.S.-monogram, tot de standaarduitrusting. De identificatiekaart voor het instappen en starten van Mégane R.S. Ultime neemt de diamantmotieven van zijn koetswerkstripings over. Er werden specifieke deurdrempels geïnstalleerd en onderaan de console werd een genummerd metalen plaatje aangebracht dat de exclusiviteit van elk model benadrukt. Hij draagt de handtekening van Laurent Hurgon, de testrijder en afsteller van Mégane R.S. tijdens zijn verschillende evoluties. Hij legde ook records vast op de Nürburgring, Suzuka en Spa-Francorchamps.

” Mégane R.S. vertegenwoordigt 15 jaar van mijn werk bij Renault Sport. Sinds Mégane II fase 2 hebben we de dynamische prestaties voortdurend verbeterd om marktleider te blijven bij de voorwielaangedreven sportmodellen. De records op de Nordschleife van de Nürburgring zijn onvergetelijke uitdagingen vol passie, adrenaline en emotie. En nu ook Mégane R.S. Ultime … Ik ben bijzonder trots dat ik mijn handtekening mag zetten op de versie die het einde van dit prachtige epos symboliseert.” Laurent HURGON, piloot en afsteller van Renault Group.

Een complete uitrusting

De uitrusting van Mégane R.S. Ultime omvat standaard een aantal specifieke eigenschappen van Mégane R.S. en Mégane R.S. Trophy: het 9,3”-navigatiesysteem met hifisysteem van Bose, de digitale 10”-instrumenten, de geïntegreerde telemetrie R.S. Monitor, adaptieve snelheidsregelaar en 360°-rijhulpsystemen voor manoeuvres. De lijst met opties omvat nog het head-up display (alleen voor bestuurder links), het open dak (alleen voor bestuurder links) en een specifieke designhoes die fans die voor dit echte collector’s item hebben gekozen in vervoering zal brengen.

Alle krachtige eigenschappen van Megane R.S. Trophy

Deze beperkte reeks gebaseerd op Mégane R.S. Trophy krijgt dezelfde 1.8 viercilinder turbomotor met 300 pk en een koppel van 420 Nm, de automatische EDC-transmissie met dubbele koppeling (voor Europa) en het mechanisch Torsen-differentieel, waarmee hij in nauwelijks 5,7 seconden van 0 naar 100 km/u accelereert. Hij staat op Bridgestone Potenza S007 semi-slicks die voor Mégane R.S. Trophy-R werden ontwikkeld. De 19” Fuji Light velgen en Brembo-remmen uit twee materialen met rode remzadels maken het plaatje compleet. De voortrein met onafhankelijk scharnierpunt, het verlaagde Cup-chassis, de hydraulische aanslagpunten en het 4CONTROL-systeem met vier sturende wielen verzekeren een uiterst sportief weggedrag, ook op het circuit.

Eerste test: Jeep Avenger

Eerste test: Jeep Avenger Nog maar net geïntroduceerd en direct ‘’Auto van het jaar 2023” en “Beste gezins-SUV” , zo maakt de eerste volledige Jeep

Lees verder »

De nieuwe Fiat Topolino

De nieuwe Fiat Topolino FIAT heeft de naam én het eerste beeld onthuld van zijn nieuwe duurzame stedelijke mobiliteitsoplossing: de Topolino. De volledig elektrische Fiat

Lees verder »

BMW 220i Coupé

BMW 220i Coupé De nieuwe BMW 2 coupé kende zijn wereldpremière op het Goodwood Festival of Speed in juli 2021. Een fris, jeugdig design met

Lees verder »

De nieuwe Opel Corsa 

Opel onthult vernieuwde Corsa De nieuwe Opel Corsa komt eraan. Nog gedurfder, nog emotioneler, nog intuïtiever te bedienen en met volledig nieuwe elektrische en hybride

Lees verder »

DS 7 E-Tense 225

DS 7 E-Tense 225 De nieuwe DS 7 een combinatie van elegantie, luxe en performance. De DS 7 debuteerde al van 2017 maar dan onder

Lees verder »