Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Kort getest: Toyota Aygo X

De Toyota Aygo kennen we al sinds zijn introductie in 2005, het kleine leuke stadswagentje dat iedereen wist te bekoren, de ideale metgezel in een stadsomgeving. Voor deze nieuwe en derde generatie kwam Toyota in maart 2021 op de proppen met het studiemodel de “Aygo X Prologue”, ontworpen door de Europese Toyota designstudio.

Voor de nieuwe generatie werd er niet gekozen voor een joint venture met Citroën en Peugeot maar wel om de Aygo X op het eigen GA-B-platform te ontwikkelen. Door het succesvolle GA-B-platform aan te passen voor de Agyo X werd een unieke crossover in het A-segment gecreëerd. Na de ontwikkeling door Toyota Europe Design and Development (ED2) in Nice werd het Aygo X-project overgeheveld naar Toyota Motor Europe in, jawel België. Hier werd hij in een recordtijd van slechts 34 maanden verder uitgewerkt tot de Aygo X van de huidige generatie.

De Aygo X is voorzien van krachtige dynamische lijnen en een tweetoonkleur die verwijzen naar kruiden, het zwarte dak combineer je met de kleuren cardamom, chili, ginger en juniper. Hij blijft met zijn 3,7m ultracompact maar toch zeer wendbaar, ideaal voor het stadsgebruik zeker met de draaicirkel van slechts 4,7m. Dankzij de optimalisering van de geluidsisolatie is er zelfs met het stoffen vouwdak gezorgd voor een betere geluidsdemping. Vooraan is de Aygo voorzien van comfortabele zetels maar die missen wat zijdelingse steun, wel ideaal voor stadsgebruik en kortere ritten. Achteraan is de ruimte beperkt, net zoals de kofferruimte met zijn 231 liter. Gooi je de achterbanken neer dan stijgt dit tot 829 liter.

Wij reden de Aygo X Air Envy, dit is de meest complete uitrusting die je kan krijgen, beschikbaar vanaf 22.710€. De Aygo X is slechts in 1 motorisatie verkrijgbaar namelijk de driecilinder benzine 1.0VVT-i van 72pk. Verkrijgbaar in manuele 5 bak of voor 1310€ extra met een CVT automaat. De CO2 uitstoot van 110g/km stijgt met de CVT lichtjes naar 112g/km. De driecilinder benzinemotor is in stadsomgeving uitermate geschikt om zuinig en vlot te rijden, eens erbuiten mist hij wat pit en moet je de motor in toeren jagen om de gewenste snelheid te behalen. Het leukste aan deze driecilinder in ongetwijfeld de leuke roffel die hij produceert. De topsnelheid van deze Aygo X behaal je bij 158 km/h. Het opgegeven WLTP verbruik van 4,7 l per 100 km kan je bij benadering met deze zuinige Aygo X perfect waarmaken.

Een hele reeks aan standaard veiligheidsfuncties van Toyota Safety Sense assisteren de bestuurder, zoals onder andere de line assist en de adaptive cruise control. Maar ook de voetgangersdetectie tijdens dag en nacht en de fietsersdetectie alleen tijdens de dag. Verder is er binnenin nog de Toyota smart Connect met een 9 inch groot high definition touchscreen display, sfeerverlichting en draadloos opladen. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om je gsm draadloos te verbinden via Android Auto En Apple CarPlay.

    PLUS

  • Leuk design

  • Standaardopties

  • Lage verbruik

  • Rij gedrag

    MIN

  • Stevige prijs

  • Motor mist wat pit

Configureer hier jouw eigen Toyota Aygo X

Eerste tests 911 Hybrid

Eerste tests 911 Hybrid Ontwikkeling van de eerste 911 met hybride aandrijving succesvol afgerond. Uitgebreide tests in het stadsverkeer, op landwegen en op het circuit

Lees verder »

De nieuwe Volkswagen California

De nieuwe Volkswagen California De California is dé iconische camper. Na meer dan 280.000 exemplaren van deze bestseller te hebben gebouwd presenteert Volkswagen Commercial Vehicles

Lees verder »

De nieuwe Lancia Ypsilon

De nieuwe Lancia Ypsilon Na de officiële presentatie van de NIEUWE LANCIA YPSILON EDIZIONE LIMITATA CASSINA in februari, is dit opnieuw een belangrijke dag in

Lees verder »