Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Volkswagen Golf 8 GTI

De Golf GTI, al jarenlang “het icoon”, zit ondertussen al aan zijn 8ste generatie maar laat nog steeds menig hart sneller slaan. In september 1975 werd op het IAA in Frankfurt voor het eerst de GTI voorgesteld. Deze sportieve versie van de Golf die met zijn topsnelheid van 182km/h al snel zijn intrede maakte bij de gendarmerie is sindsdien niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

 

Bij de huidige 8e generatie is deze sportieveling nog steeds een icoon en veel subtiele touches van de originele GTI zijn nog steeds merkbaar. De 110pk van het 1.6 watergekoelde benzine motorblok maakte ondertussen plaats voor een meer krachtigere versie van 245pk en 370Nm. Deze wordt gepuurd uit een 2.0 TSI-motor die in 6,4 seconden van 0 naar 100 km/h schiet en waarbij hij een begrensde topsnelheid van 250km/h haalt. De Golf 8 GTI is daardoor niet alleen snel maar ook dankzij zijn elektronisch sperdifferentieel zeer capabel en niet alleen op de rechte stukken, het is echt een wagen die uitnodigt voor het betere bochtenwerk.

De optionele adaptieve ophanging DCC kan nog voor een extra sportieve insteek zorgen of net integendeel, afhankelijk van de gewenste instellingen voor een heel comfortabel rijgedrag. Standaard geleverd met een manuele 6-bak, voor 2000€ extra heb je een DSG7-versnellingsbak die met shift-by-wire technologie zorgt voor naadloos en snel schakelen, maar is niet altijd even responsief. Wil je manueel schakelen dan kan dit probleemloos via de paddles aan het stuur. Wij namen de Golf 8 GTI mee op een trip richting zee en konden vooral opmerken dat deze potente motor ook zuinig kan zijn, namelijk 6,8l/100km, ga je het sportieve opzoeken dan rijkt dit toch snel richting de 10l/100km.

In het interieur worden de verwijzingen naar de originele Golf GTI doorgetrokken, de sportieve zetels kregen een ruitjesmotief en wordt uitgerust met verschillende GTI badges. De twee 10” schermen van de Digital Cockpit Pro werden ook overgoten met een GTI sausje, meters en mappen kleuren rood. Het MIB3 infotainmentsysteeem werkt vlot en is compleet maar vraagt soms wat zoekwerk om bepaalde functies te vinden. Het gebruiksgemak van de soms irritante schuif/touch regelaars blijft toch een meerwaarde voor een snelle bediening. De materialen die VW gebruikt in deze generatie Golf zorgen voor een mooie strakke en aaneensluitende afwerking. Het Harman-Kardon geluidssysteem van 400W zorgt voor een sublieme geluidservaring. 

 

Uiterlijk is de nieuwe Golf GTI 8 zeer gelijkend met zijn voorganger, alles is net wat fijner en strakker getrokken, de chromen strip tussen de koplampen vervangen door een ledstrip en hier en daar wat extra zwarte en rode details. Standaard wordt de GTI geleverd met ledkoplampen maar voor 960€ kan je een toch wel aan te raden upgrade doen naar de IQ.LIGHT led-matrix-koplampen die voortreffelijk delen uitlichten of net niet.

De prijs voor deze sportieve Woflsburger met 245pk komt in de manuele 6 versnellingsbak vanaf 41.435€, ga je voor de DSG7 variant dan mag je hier 2000€ bovenop tellen. De prijs van onze testwagen uitgevoerd in het mooie Kings Red Metallic kwam op 47.141,85€. Wil je nog een sportievere, snellere variant dan is de Golf R misschien een goede optie.  Of liever zuinig en snel dan is de Golf GTD wel jouw keuze.

Lees ook onze test van de Volkswagen Golf 8 1.4 eHybrid of de Golf 8 1.5 TSI.

Toyota BZ4X Style FWD

Toyota BZ4X Style FWD Deze keer testen we de nieuwe Toyota BZ4X Style FWD. Qua looks een beetje een buitenbeentje. Ik zag hem al op

Lees verder »

De nieuwe Volkswagen Tiguan

De nieuwe Volkswagen Tiguan Lancering van nieuwe Tiguan-generatie met vooruitstrevende technologieën en charismatisch design Nieuwe evolutiefase van plug-inhybride aandrijvingen maakt een elektrisch rijbereik van ongeveer

Lees verder »

Abarth 500e

Abarth 500e Met de mooie slogan, “More Abarth than EVer” kregen we op 22 november 2022 de nieuwe elecktrische reïncarnatie van de Abarth voorgeschoteld. De

Lees verder »

Nieuwe Peugeot E-3008

Nieuwe Peugeot E-3008 De Peugeot E-3008 is het eerste model dat gebruik maakt van het gloednieuwe STLA Medium-platform van Stellantis. Dit innovatieve platform is ontworpen

Lees verder »