Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Eerste rijtest: Mazda CX-60 3.3 diesel 200pk RWD

Eerlijk… toen Mazda met het idee op de proppen kwam om een 3.3 liter grote 6 cilinder diesel te introduceren in het CX-60 gamma stonden wij daar wat sceptisch tegenover. In een wereld waar downsizing de algemene trend is deint Mazda hier volledig tegenin. Een wel overwogen zet of een dom idee?

Wij trokken met veel plezier en ook met wat vraagtekens richting Barcelona om onder een blakende zon deze nieuwste diesel motorisaties van de Mazda CX-60 uit te testen.

2 verschillende diesel motorisaties

Na de introductie van de populaire Mazda CX-60 PHEV, wordt het gamma uitgebreid met nog een nieuwe motor, de 3.3 liter e-Skyactiv D. Een volledig nieuwe zes-in-lijn common-rail met een directe elektronische inspuiting en uitgerust met Mazda’s M HYBRID BOOST een 48V Mild hybrid systeem. Het ondersteunt de motor, met een 17pk/153Nm sterke elektromotor, om energiezuinig te zijn en recupereert de energie in een kleine 0,33 kWh batterij die eveneens de elektronica in de wagen kan voeden.

Deze nieuwe e-Skyactiv D kent 2 varianten, een 200pk versie met achterwielaandrijving en een 254pk met vierwielaandrijving, beide standaard gekoppeld aan een 8-traps automaat. Beide beloven ook zeer zuinig te zijn met een verbruik tussen de 5 en 5,2 liter/100km. 

“Right sizing” geen “down sizing”

Wij gingen op pad met de 200pk sterke instapdiesel, nieuwsgierig zoals we zijn willen we de veelbelovende cijfers die de ingenieurs uit Hiroshima brengen zelf uittesten.

5.0 liter/100km zijn cijfers die je niet meteen zou linken aan deze 3.3 liter grote motor. Maar op het voor ons uitgestippelde testparcours van een kleine 80km richting hotel, strandde wij op een verbruik van 5.2 liter. En dat zelfs zonder nadenken of moeite doen.

Mazda’s filosofie is “right sizing” in plaats van downsizing, ‘precies dat gebruiken wat je nodig hebt’. Dat is wat ze bij de CX-60 mooi gedaan hebben, de atmosferische 3.3liter diesel heeft de ideale verhouding tussen cilinderinhoud, vermogen en aantal cilinders voor het formaat van de CX-60.

Deze motor hebben ze dan zo geoptimaliseerd dat de emissienorm en het verbruik extreem laag gehouden wordt maar zonder in te moeten boeten aan rijplezier en rijdynamiek.

Een CO2 van 128-130 g/km, een rijbereik van ongeveer 1000km per tankbeurt een acceleratie van 8,4 seconden naar 100 per uur, cijfers die boekdelen spreken.

Prijs

De CX-60 instapversie met e-Skyactiv D 200pk koop je vanaf 47.290€, de krachtigere 254pk versie met AWD wisselt van eigenaar voor 5000€ meer. Maar met de prijs van 52.290€ kost hij ongeveer evenveel als de krachtigere PHEV versie, een strategische zet om kopers niet meteen naar de elektrificatie te sturen.

Conclusie

Binnenkort onderwerpen we de Mazda CX-60 aan een uitgebreidere test maar wij zijn al enorm verrast door deze nieuwe 3.3 liter zes-in-lijn dieselmotor. De cijfers die deze motor neerzet zijn magnifiek, zuinig en vlot zoals men van een Mazda mag verwachten. Al mocht de automaat soms wat sneller reageren. De motor laat zich binnenin wel duidelijk horen maar dat is niet onoverkomelijk voor een atmosferische motor. Dus al bij al echt geen zot idee van Mazda om deze motor te lanceren. Echter zijn we wel benieuwd hoe deze motor in ons Belgenland ontvangen zal worden nu de elektrische koers voor ons gesuggereerd wordt.

Eerste test: Jeep Avenger

Eerste test: Jeep Avenger Nog maar net geïntroduceerd en direct ‘’Auto van het jaar 2023” en “Beste gezins-SUV” , zo maakt de eerste volledige Jeep

Lees verder »

De nieuwe Fiat Topolino

De nieuwe Fiat Topolino FIAT heeft de naam én het eerste beeld onthuld van zijn nieuwe duurzame stedelijke mobiliteitsoplossing: de Topolino. De volledig elektrische Fiat

Lees verder »

BMW 220i Coupé

BMW 220i Coupé De nieuwe BMW 2 coupé kende zijn wereldpremière op het Goodwood Festival of Speed in juli 2021. Een fris, jeugdig design met

Lees verder »

De nieuwe Opel Corsa 

Opel onthult vernieuwde Corsa De nieuwe Opel Corsa komt eraan. Nog gedurfder, nog emotioneler, nog intuïtiever te bedienen en met volledig nieuwe elektrische en hybride

Lees verder »

DS 7 E-Tense 225

DS 7 E-Tense 225 De nieuwe DS 7 een combinatie van elegantie, luxe en performance. De DS 7 debuteerde al van 2017 maar dan onder

Lees verder »