Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

De nieuwe GLS: frisse look, nieuwe software

Kort na de facelift van de GLE en GLE Coupé debuteren nu ook de vernieuwde Mercedes-Benz GLS, de Mercedes-Maybach GLS 600 4MATIC (brandstofverbruik gecombineerd: 14,1-13,8 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd: 320-314 g/km)1 en de Mercedes-AMG GLS 63 4MATIC+ (brandstofverbruik gecombineerd: 13,2 12,8 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd: 298-289 g/km)[1]. De wijzigingen op het gebied van design, technologie en uitrusting tillen het comfort, de connectiviteit en de ambiance van de grote SUV naar een hoger niveau.

Met hun royale buitenafmetingen bieden de SUV’s van Mercedes-Benz een grote hoeveelheid interieurruimte voor maximaal zeven inzittenden, verdeeld over drie zitrijen. De vernieuwde Mercedes-Benz GLS arriveert vanaf eind oktober 2023 bij de Europese dealers; in de VS begint de introductie medio september.

Mercedes-Benz GLS: visuele upgrades en functionele offroad-details

De nieuwste Mercedes-Benz GLS is te herkennen aan de nog markantere grille. De vier lamellen zijn gegalvaniseerd in hoogwaardig Silver Shadow. Ook de bumper is optisch prominenter. Geïntegreerd zijn zijdelingse luchtinlaatroosters, gecombineerd met een omlijsting in hoogglanzend zwart. De grote optische bodembeschermingsplaat (standaard) is eveneens nieuw vormgegeven. De blikvanger aan de achterzijde is het binnenwerk van de achterlichten met drie horizontale blokken. Het velgaanbod is uitgebreid met een nieuwe 20” multispaaks lichtmetalen velg, himalayagrijs en glansgedraaid.

De Mercedes-Benz GLS is, net als voorheen, standaard uitgevoerd als zevenzitter. Er zijn twee nieuwe lederkleuren leverbaar: catalanabeige en bahiabruin. Ook het aanbod sierdelen is herzien. Lindehout glanzend bruin is nu standaard. Het sierdeel MANUFAKTUR pianolak flowing lines glanzend zwart, voorheen voorbehouden aan de Mercedes-Maybach GLS 600 4MATIC, is nu ook leverbaar voor de Mercedes-Benz GLS-familie. De lamellen van de middelste en zijdelingse luchtuitstroomopeningen zijn uitgevoerd in gegalvaniseerd Silver Shadow – een ander detail dat is overgenomen van de Mercedes-Maybach GLS.

De meeste bestuurders van een GLS rijden alleen op verharde wegen of in licht tot middelzwaar terrein. Mercedes-Benz heeft daarom de inhoud van het offroad-techniekpakket een nieuwe samenstelling gegeven. Het pakket bestaat onder meer uit een bodembeschermingsplaat en 30 mm meer bodemvrijheid.

De displays van de nieuwste generatie infotainmentsysteem MBUX hebben een nieuw design. Ze kunnen worden geïndividualiseerd in drie verschillende weergavestijlen (‘Klassiek’, ‘Sportief’, ’Subtiel’) en drie modi (‘Navigatie‘, ‘Assistentie‘, ‘Service‘). Met ‘Klassiek’ kiest de bestuurder voor het beproefde design met twee grote instrumenten en weergave van alle vertrouwde content tussen de twee ronde klokken. ‘Sportief’ wordt gedomineerd door de kleur rood, met een dynamisch design voor de centrale toerenteller. In ‘Subtiel’ is de scherminhoud teruggebracht tot het essentiële. Beide displays kunnen bovendien in combinatie met de sfeerverlichting in zeven kleurenwerelden worden getoond. Het resultaat is een indrukwekkende kleurbeleving in het interieur. Het centrale display biedt dezelfde inhoud als voorheen en kan handig als touchscreen worden bediend.

Het rjiprogramma ‘Offroad’ in de huidige generatie MBUX maakt van specifieke content zoals helling, hellingshoek, kompas de stuurhoek een visuele ervaring. Dankzij het standaard parkeerpakket met 360°-camera biedt het de functie ‘transparante motorkap’. Wanneer het rjiprogramma ‘Offroad’ is ingeschakeld, toont het centrale display een virtueel zicht onder de voorkant van het voertuig. De weergave is samengesteld uit beelden van de 360°-camera. Met de ‘transparante motorkap’ kunnen obstakels zoals grote stenen of diepe kuilen die zich voor het voertuig bevinden beter worden herkend.

De vierwielaandrijving en een op trekvermogen afgestemde overbrengingsverhouding maken een hoge aanhangwagenbelasting tot 3,5 ton en een kogeldruk tot 140 kg mogelijk. De trekhaak is voorzien van twee extra bouten op de kogelhals waarop een geschikte fietsdrager kan steunen. Zijn draagvermogen is 100 kg – dit betekent dat ook e-bikes kunnen worden meegenomen.

Andere handige uitrustingen zijn de aanhangwagenassistent, het vernieuwde aanhangwagenmenu in het centrale display en de aanhangwagenrouteplanner met geoptimaliseerde routes voor het rijden met een aanhangwagen.

Mercedes-Maybach GLS: buitengewone luxe verder verfijnd

Het topmodel onderscheidt zich met zijn hoogwaardige grille met verticale chromen spijlen en opschrift ‘Maybach’. De luchtinlaatroosters zijn voorzien van het Maybach pattern en omlijst door een chromen sierdeel. Een 23” gesmede velg in Maybach-typisch design met gesmede wielnaafafdekking is als nieuwe optie leverbaar.

Eveneens nieuw is de omgevingsverlichting met animated projectie van het Mercedes-Maybach pattern. In het interieur benadrukt een nieuw design van de stoelbekleding het bijzonder luxueuze karakter van de Mercedes-Maybach. De middelste delen van de zitting en rugleuning zijn nu voorzien van een hoogwaardig ruitpatroon met specifieke perforaties. Exclusief voor de Mercedes-Maybach worden de interieurkleurencombinaties MANUFAKTUR kristalwit/zilvergrijs pearl en MANUFAKTUR mahoniebruin/macchiatobeige aangeboden.

Andere noviteiten van de Mercedes-Benz GLS en de Mercedes-Maybach GLS:

 

·      Nieuwe lakken sodalietblauw metallic en MANUFAKTUR alpinegrijs uni.

·      Nieuwe stuurwielgeneratie met touchelementen op de spaken.

·      De spraakassistent kan ook geactiveerd worden zonder “Hey Mercedes” te zeggen.

·      Met het optionele MBUX multi-seat entertainment ervaren de inzittenden op de achterbank dezelfde uitgebreide reeks infotainment- en comfortfuncties als de inzittenden voorin. Ze hebben de beschikking over maximaal drie touchscreens en diverse intuïtieve bedieningsmogelijkheden zoals de “Hey Mercedes” spraakassistent.

·      Twee USB-aansluitingen (optie) met 100 watt vermogen aan de achterzijde van de middenconsole.

·      ENERGIZING AIR CONTROL (in West-Europa optioneel) met tweetraps filterconcept tegen fijnstof en andere schadelijke stoffen.

De nieuwe Audi A5-modellen

De nieuwe Audi A5-modellen Met de nieuwe A5-familie begint Audi aan het volgende hoofdstuk van zijn succesvolle geschiedenis in het middenklassesegment. De nieuwe Audi A5-familie

Lees verder »

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX Het ID.Buzz is een wereldwijd uniek elektrisch voertuig – een designicoon en een allround talent tegelijk. Volkswagen Bedrijfsvoertuigen breidt en

Lees verder »