Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

De Fiat Grande Panda

FIAT is een van de oudste autofabrikanten ter wereld en kent een rijke geschiedenis met bijzondere prestaties en records. Het merk kenmerkt zich door zijn vooruitstrevende karakter en wereldwijdebereik. Daarbij stelt FIAT zijn klanten altijd centraal. In het jaar van zijn 125e verjaardag introduceert FIAT de nieuwe Grande Panda, een model voor klanten overal ter wereld en ideaal voor gezinnen in de steden van tegenwoordig.

Olivier Francois, CEO van FIAT en Stellantis Global CMO: “De beste manier om het 125-jarige bestaan van FIAT te vieren, is door het eerste nieuwe hoofdstuk van onze toekomst te schrijven. We beginnen met de Grande Panda. Die is ontworpen in ons Centro Stile in Turijn en belichaamt de waarden van zijn voorganger. De compacte Grande Panda is gebaseerd op een mondiaal platform waarmee FIAT zijn wereldwijde bereik zal uitbreiden. Met de Grande Panda zet FIAT de transitie in naar mondiaal toepasbare, gedeelde platforms. Door deze in alle werelddelen aan te bieden, profiteren klanten wereldwijd van de voordelen die het platform biedt. Sterker nog: de Grande Panda is perfect voor de stedelijke mobiliteit van gezinnen in elk land… een echte FIAT!”

De Fiat Grande Panda is de eerste van een nieuwe modellenfamilie. Tot 2027 lanceert FIAT jaarlijks een nieuw model in die familie. De nieuwe reeks modellen moet de hele wereld veroveren en het assortiment van het merk completeren. Dit innovatieve project is gericht op het produceren van diverse modellen op hetzelfde, wereldwijd toepasbare STLA Smart-platform, dat geschikt is voor diverse soorten aandrijflijn.

Daarmee kan FIAT in elke regio ter wereld op hetzelfde platform verschillende modellen aanbieden en overal reageren op de behoeften van lokale klanten.

Fiat Grande Panda: in Italië ontworpen voor de wereld

De Fiat Grande Panda onderscheidt zich van andere modellen in het B-segment doordat hij met een lengte van slechts 3,99 meter (minder dan de gemiddelde lengte van 4,06 meter in dit segment) bijzonder compact is. De auto is strak gelijnd en heeft een slim interieur. De Grande Panda biedt plaats aan vijf personen en is perfect geschikt voor de stedelijke mobiliteit van gezinnen in elk land. Het model oogt krachtig en robuust. Het wigvormige, dynamische carrosseriedesign kenmerkt zich door de uitgesproken lijnen. Met de Grande Panda betreedt FIAT de toekomst met innovatief en slim gebruik van de ruimte, een cool karakter en verrassende details.

De nieuwe Fiat Grande Panda heeft een bijzondere uitstraling dankzij de subtiele combinatie van gestructureerde lijnen en gedurfde oppervlakken die de robuuste wielkasten accentueren. Tevens is zijn afkomst direct duidelijk door het kenmerkende Italiaanse design, dat synoniem staat voor schoonheid. FIAT biedt het model aan in felle carrosseriekleuren, waaronder geel.

Aan de voorkant straalt de Grande Panda een opvallende persoonlijkheid uit. Scherpe, rechte lijnen omkaderen een rooster met een vierkant patroon. Dat zorgt voor strakke looks en leidt het oog met schitteringen vanuit het midden van de bovenste grille naar de koplampen. De beschermplaat onder het centrale deel van de bumper is een stoer accent in het front van de Grande Panda, terwijl de koplampen – opgebouwd uit opalen kubussen – de omgeving reflecteren. Als aanvulling op de unieke lichtsignatuur van de Grande Panda fungeert de dagrijverlichting ook als richtingaanwijzers en verlicht die enkele kubussen in een schaakbordpatroon.

Het silhouet van de Grande Panda doet denken aan de iconische Fiat Panda uit de jaren tachtig. De wigvorm wordt optisch versterkt door de vorm van de dakdragers. Als verwijzing naar de klassieke Panda 4×4 zijn de letters ‘Panda’ in reliëf op de portieren aangebracht. Die reflecteren de omgeving van de auto en vormen een speels accent op de onderzijde van de flanken. Ook de robuust gevormde C-stijl doet denken aan de schuine achterzijde van het origineel. Om een lenseffect te creëren, legt een zwarte vierkante badge een verband met de vorm van de ruiten, waardoor de letters FIAT veranderen in vier balken die rond de auto lopen.

De achterzijde van de Grande Panda oogt net zo stoer dankzij de prominente wielkasten, de vorm van de achterruit, de verlichting en het beschermingspaneel onder in de bumper. Dit zorgt voor een krachtige houding terwijl het ontwerp een extra gevoel van bescherming opwekt. Een geïntegreerde, glanzend zwarte rand met de naam Panda in driedimensionale letters is een knipoog naar het originele model. Om het rechtlijnige design van de jaren tachtig op perfecte wijze te combineren met een futuristische stijl, is de Grande Panda voorzien van gepolijste lichtmetalen 17-inchwielen in een opvallend X-design.

Met de bijzondere nieuwe designtaal geeft de Fiat Grande Panda een idee van de toekomst. Die taal is onderdeel van de zoektocht van FIAT om klanten wereldwijd te voorzien van unieke modellen die de merkwaarden van FIAT uitdrukken in onderscheidend design.