Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

De nieuwe BMW 5 Reeks Touring

Het grote Touring-model van BMW: sportief, elegant, veelzijdig en nu ook zuiver elektrisch.

De BMW 5 Reeks Touring, het summum van rijplezier, sportieve elegantie en moderne functionaliteit in het hogere middenklassesegment, gaat een nieuw tijdperk in. De zesde generatie van de BMW 5Reeks Touring is vooruitstrevender dan ooit, met tal van digitale innovaties, baanbrekende systemen voor geautomatiseerd rijden en parkeren, meer duurzaamheid over zijn volledige levenscyclus en voor het eerst een zuiver elektrische aandrijving als BMW i5 Touring. De nieuwe BMW 5 Reeks Touring werpt zich op als een geraffineerde allrounder voor dagelijkse ritten en lange reizen en verenigt een stijlvolle uitstraling met een superieure sportiviteit, een veelzijdig karakter en een comfortabel plaatsaanbod.

Dankzij zijn flexibele aandrijfarchitectuur kunnen modelvarianten met uiterst efficiënte benzine- en dieselmotoren, plug-in-hybridesystemen en zuiver elektrische aandrijvingen op één enkele productielijn worden geassembleerd in de fabriek van de BMW Group in Dingolfing. De lancering in Duitsland, diverse andere Europese landen en Japan gaat in mei 2024 van start. Andere markten volgen in juni 2024.

Langgerekte proporties, krachtige voorkant, unieke achterkant.

Dynamisch langgerekte proporties en royaal vormgegeven oppervlakken kenmerken het exterieur van de nieuwe BMW 5 Reeks Touring. In vergelijking met zijn voorganger is de nieuwe BMW 5 Reeks Touring 97 millimeter langer (5.060 millimeter), 32 millimeter breder (1.900 millimeter) en 17 millimeter hoger (1.515 millimeter). De nieuwe BMW 5 Reeks Touring heeft ook de langste wielbasis in zijn klasse: die groeide met 20 millimeter tot 2.995 millimeter.

De opvallende voorkant kreeg een moderne interpretatie van de typische dubbele koplampen en het BMW radiatorrooster. Twee bijna verticale led- elementen fungeren respectievelijk als richtingaanwijzers en dagrijlichten. Het BMW radiatorrooster, dat ver naar voren werd geschoven, kan als optie worden uitgerust met de BMW Iconic Glow-contourverlichting. In zijaanzicht benadrukken de vlakke raamlijnen en de lange dakspoiler het sportieve, elegante tweevolumedesign. De krachtig vormgegeven wielkasten achteraan en de vlakke achterruit benadrukken samen de brede uitstraling van de wagen. Een L- vormige chroombies verdeelt de led-achterlichtelementen, die tot ver in de flanken doorlopen.

Vooruitstrevend ontworpen cockpit, volledig veganistisch interieur.

Centraal in het vooruitstrevende, bestuurdergerichte cockpitdesign staat het BMW Curved Display. Het 12,3″ grote Info Display en het Control Display met een diagonaal van 14,9″ vormen een volledig digitaal weergavenetwerk. De moderne premiumsfeer in het interieur wordt nog versterkt door de nieuwe standaard gemonteerde sportzetels, het stuur, dat nu onderaan vlakker is, en de BMW Interaction Bar.

De nieuwe BMW 5Reeks Touring beschikt standaard over een volledig veganistisch interieur. De zeteloppervlakken in de Veganza-versie zijn als optie ook verkrijgbaar met een decoratieve perforatie. Andere opties zijn onder meer de bekleding in BMW Individual leder Merino in verschillende tweekleurige uitvoeringen. Ook het panoramisch doorschijnend schuifdak en het Bowers & Wilkins Surround Sound System met maar liefst achttien luidsprekers behoren tot de hoogtepunten van de optionele uitrusting.

Geoptimaliseerde functionaliteit voor dagelijks gebruik, vrije tijd en reizen.

De nieuwe BMW 5 Reeks Touring toont zich ruimer en biedt – zeker achterin – merkbaar meer plaats voor de benen, schouders en ellebogen. Ook werd het akoestisch comfort geoptimaliseerd. Met zijn veelzijdige interieur en talrijke intelligente functies toont de nieuwe BMW 5 Reeks Touring zich op de weg even indrukwekkend als bij dagelijks gebruik.

Dankzij de bredere kofferopening en de lage laaddrempel kunt u grote voorwerpen gemakkelijk opbergen. Alle varianten van de nieuwe BMW 5 Reeks Touring hebben ongeacht hun aandrijftechnologie een koffervolume dat kan worden uitgebreid van 570 tot 1.700 liter. Naast de automatisch bediende achterklep biedt het nieuwe model ook standaard een in drie delen neerklapbare achterbankleuning (40:20:40), die vanuit de bagageruimte kan worden neergeklapt. De opbergvakken onder de koffervloer bieden plaats aan het scheidingsnet, de bagageafdekking en de laadkabel voor de zuiver elektrische en plug-in-hybridemodellen.

De zuiver elektrische BMW i5 Touring is vanaf de lancering in twee varianten verkrijgbaar.

De nieuwe BMW i5 Touring is het eerste zuiver elektrische premiummodel in zijn segment. Hij is vanaf de lancering leverbaar in twee versies. In de BMW i5 M60 xDrive Touring vormen twee sterk geïntegreerde aandrijfeenheden op de voor- en achteras samen een elektrische vierwielaandrijving met een vermogen tot 442 kW/601 pk. Wanneer de functie M Launch Control of M Sport Boost actief is, wordt het systeemkoppel verhoogd tot 820 Nm. Het topmodel accelereert in 3,9 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u en zijn topsnelheid is elektronisch begrensd op 230 km/u. De elektromotor van de BMW i5 eDrive40 Touring bevindt zich op de achteras (energieverbruik: 19,3 – 16,5 kWh/100 km over de gecombineerde WLTP-cyclus) en levert een maximumvermogen van 250 kW/340 pk en een maximumkoppel tot 430 Nm met de functie Sport Boost of Launch Control. De BMW i5 eDrive40 Touring accelereert van nul naar 100 km/u in 6,1 seconden.

In beide modellen levert de hoogspanningsaccu in de bodem een bruikbare energie-inhoud van 81,2 kWh. Naast de efficiënte elektromotoren dragen ook de adaptieve recuperatie en warmtepomptechnologie voor de verwarming en koeling van het interieur, de aandrijving en de hoogspanningsaccu bij aan het grote rijbereik van de BMW i5 Touring. Het rijbereik bepaald in de WLTP- testprocedure bedraagt 445 tot 506 kilometer voor de BMW i5 M60 xDrive Touring en 483 tot 560 kilometer voor de BMW i5 eDrive40 Touring.

Innovatieve oplaadoplossingen van BMW Charging.

De accu kan worden opgeladen met wisselstroom met een vermogen tot 11 kW (standaard) of 22 kW (optioneel). De hoogspanningsaccu kan opladen met gelijkstroom met een vermogen tot 205 kW. Het anticiperend thermisch beheer van de hoogspanningsaccu optimaliseert de efficiëntie bij het gebruik van snellaadstations.

Nieuwe dieselmotoren met Mild Hybrid-technologie met 48V-accu.

Alle dieselmotoren waarmee de nieuwe BMW 5 Reeks Touring beschikbaar is, worden gekoppeld aan Mild Hybrid-technologie met 48V-accu en een achtversnellingsbak Steptronic. De viercilindermotor van de BMW 520d Touring (brandstofverbruik: 5,9 – 5,3 l/100 km; CO2-uitstoot: 154 – 141 g/km over de gecombineerde WLTP-cyclus) en de BMW 520d xDrive Touring (brandstofverbruik: 6,2 – 5,7 l/100 km; CO2-uitstoot: 163 – 149 g/km over de gecombineerde WLTP-cyclus) is vanaf de marktlancering verkrijgbaar en levert een maximumvermogen van 145 kW/197 pk en een maximumkoppel van 400 Nm. In de zomer van 2024 wordt het motorgamma nog aangevuld met een zescilinder-in-lijn diesel. Tegelijkertijd volgen twee modelvarianten met de nieuwste generatie van de plug-in-hybrideaandrijving.

De ideale balans tussen sportiviteit en reiscomfort.

De nieuwe BMW 5 Reeks Touring dankt zijn rijplezier aan een ideaal evenwicht tussen sportiviteit en reiscomfort. Met de langste wielbasis in dit competitieve segment, grote spoorbreedtes, een bijna perfect evenwichtige 50: 50-verdeling van de asbelasting, een intelligente lichtgewicht constructie en een koetswerk- chassisverbinding met geoptimaliseerde stijfheid, heeft hij alle troeven in huis.

De sterk verbeterde ophangingstechnologie omvat een Sport Steering, een direct gestuurde wielslipbeperking en standaard de jongste versie van het geïntegreerde remsysteem. De BMW i5 Touring en de plug-in-hybridemodellen beschikken ook over een luchtgeveerde achteras, inclusief automatische niveauregeling.

Als optie zijn een M sportophanging, M sportremmen en de adaptieve ophanging Professional (standaard op de BMW i5 M60 xDrive) met elektronisch gestuurde schokdempers, Integral Active Steering en nieuw Lateral Dynamics Management verkrijgbaar. De adaptieve M sportophanging Professional met actieve rolstabilisatie en actief rolcomfort is eveneens verkrijgbaar voor het topmodel.

Innovatieve systemen voor geautomatiseerd rijden en parkeren.

De systemen voor semiautonoom rijden en parkeren die standaard of als optie worden aangeboden op de nieuwe BMW 5 Reeks Touring, vestigen nieuwe normen in dit segment met hun uitgebreide functionaliteit en betrouwbaarheid en hun dagdagelijkse voordelen. Het hoogtepunt van het gamma is het optionele Driving Assistant Pack Professional met Steering & Lane Control Assistant en Distance Control met Stop&Go functie.

De nieuwe BMW 5 Reeks Touring beschikt standaard over het Parking Assistant Pack met startcontrole, de aanhangwagenassistent en een achteruitrijcamera. Met het optionele Parking Assistant Pack Professional kunt u de automatische parkeer- en manoeuvreerfuncties vanop een afstand tot 200 meter bedienen met behulp van een smartphone.