Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

De nieuwe Amarok van Volkswagen Commercial Vehicles

Volkswagen Commercial Vehicles (VWN) presenteert in 2022 een volledig nieuwe generatie van zijn pick-up Amarok, die zowel op als naast de weg nog capabeler wordt. Ontworpen en geconcipieerd in Duitsland en Australië, gebouwd in Zuid-Afrika: de nieuwe Amarok neemt opnieuw zijn plaats in de top van het B-segment met uitstekende specificaties, een sterk uitgebreid aanbod van rijhulpsystemen en een beduidend groter aandrijvingsgamma dan zijn voorganger. De eerste gecamoufleerde modellen van de nieuwe Amarok rijden al rond in Europa.

Typisch Amarok, maar dan met een nieuwe interpretatie van zijn innovatieve premium design. Een krachtig en charismatisch exterieur wordt hier verzoend met een hoogwaardig interieur. Ondanks de camouflage is al te zien hoe de afmetingen zijn veranderd: met een stevige 5.350 mm is het nieuwe model minstens 100 mm langer dan zijn voorganger. De wielbasis van 3.270 mm komt neer op een toename van 175 mm, wat meer ruimte oplevert in de dubbele cabine. Bovendien neemt het laadvermogen toe tot 1,2 ton en een superieur maximaal sleepvermogen van 3,5 ton is nu mogelijk voor meer motor-/transmissievarianten. Omdat de wielbasis van de nieuwe Amarok sterker is toegenomen dan de totale lengte van het voertuig, zijn de overhangen van het koetswerk kleiner geworden. Dit heeft een positief effect op de terreinvaardigheden. De offroadcapaciteiten van de nieuwe Amarok worden bovendien geperfectioneerd door een waaddiepte die beduidend groter is die van zijn voorganger.

Afhankelijk van de motor-/transmissievariant en de markt zullen een benzinemotor en maximaal vier verschillende diesels met vier tot zes cilinders en een cilinderinhoud van 2,0 tot 3,0 liter beschikbaar zijn, naar keuze met achterwielaandrijving of een inschakelbare of permanente vierwielaandrijving. Een brede waaier aan vooraf geconfigureerde rijmodi in verschillende niveaus ondersteunt bestuurders zelfs in niet-alledaagse situaties. Dankzij deze uitrusting zijn ze met de nieuwe Amarok opgewassen tegen praktisch elke uitdaging die ze kunnen tegenkomen tijdens hun kleine of grote dagelijkse avonturen in hun pick-up. De meer dan dertig rijhulpsystemen, waarvan er meer dan twintig volledig nieuw zijn aan boord van de Amarok, zorgen voor extra veiligheid.

 

Design als statement van superioriteit

Het koetswerkdesign van de pick-up, dat nu nog verscholen zit onder de camouflage, zal zich binnenkort openbaren als krachtig en charismatisch. “Met de nieuwe generatie hebben we het archetypische design van de Amarok ingrijpend gewijzigd. Het is nu beduidend expressiever en straalt duidelijk nog meer superioriteit uit”, zegt Albert Kirzinger, designhoofd van Volkswagen Commercial Vehicles, over het resultaat.

De nieuwe voorzijde is een statement op zich. Opvallend is de strakke en zeer rechtlijnige motorkap met zijn duidelijke VW-DNA. De horizontale, bovenste dwarslatten van het radiatorrooster met de op opvallende wijze geïntegreerde, smalle ledkoplampen, zijn standaard voor alle versies en stralen charme uit. Optioneel zijn de IQ.LIGHT-ledmatrixkoplampen, die de hightech look van de Amarok onderstrepen. Onder de dwarslatten gaat de bekleding van het radiatorrooster afhankelijk van de versie over in een horizontale geleding van de voorzijde of in een X-vormig design op de topuitvoeringen. Hier is het opschrift ‘Amarok’ in reliëf gedrukt.

In het silhouet zijn de wielkasten, die net als bij de voorganger weer halfrond zijn, bijzonder opvallend. In tegenstelling tot bij veel andere pick-ups vormt de bovenste rand van de wielkasten een nagenoeg rechte in plaats van gebogen lijn: een typisch Amarok-kenmerk. De spatborden boven de tot 21 duim grote lichtmetalen velgen en all-terrainbanden, die voor het eerst standaard aangeboden worden, zijn krachtig vormgegeven.

De nieuwe pick-up van Volkswagen Commercial Vehicles oogt ook van achteren markant. De brede laadklep wordt geflankeerd door de standaard ledachterlichten en het opschrift ‘Amarok’ strekt zich in reliëf uit over bijna de hele breedte van de klep. Net als zijn voorganger biedt ook de nieuwe Amarok op het laadvlak tussen de wielkasten voldoende ruimte om een europallet dwars te laden, die daar met behulp van stevige ogen kan worden vastgemaakt.

 

Een interieur voor professionele taken en lange reizen

Het Amarok-interieur oogt functioneel en hoogwaardig, met zijn intuïtieve bedieningselementen, digitale cockpit en infotainmentdisplay in tabletformaat, allemaal details die het premium karakter van de pick-up onderstrepen. Dit wordt optioneel nog versterkt door een exclusief audiosysteem en de bekleding met verfijnde lederlook van de bovenkant van het dashboard en de deurpanelen, met opvallende sierstiksels. De premium positionering gaat ook gepaard met nieuw zitmeubilair, dat alle inzittenden het vertrouwde Volkswagen-comfort biedt. Zo nemen de bestuurder en voorste passagier in de nieuwe Amarok plaats op comfortabele en brede stoelen, die optioneel tienvoudig elektrisch verstelbaar zijn. Achter in de DoubleCab-versie van de Amarok genieten drie volwassenen als passagier bovendien een zee van ruimte om te reizen.

Vijf uitrustingsvarianten van de nieuwe Amarok zullen worden aangeboden. De instapversie heet Amarok, gevolgd door de versies Life en Style. Als gelijkwaardige topversies zal Volkswagen Commercial Vehicles de PanAmericana (offroadkarakter) en de Aventura (onroadkarakter) aanbieden.