Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

De gloednieuwe Škoda Kodiaq

Škoda Auto presenteert de tweede generatie van de Kodiaq. De Kodiaq tilt duurzaamheid en efficiëntie naar een hoger niveau en komt met een nieuw interieurconcept. De gloednieuwe Kodiaq beschikt over een 13-inch infotainment display, innovatieve Škoda Smart Dials met haptische bediening en een nieuwe gammastructuur met Design Selections. De vijf aandrijflijnen bieden vermogens van 150 pk (110 kW) tot 204 pk (150 kW) en omvatten nu ook een plug-inhybride versie – een primeur voor de Kodiaq – met een elektrisch rijbereik van meer dan 100 kilometer. De twee topmotoren zijn standaard gekoppeld aan vierwielaandrijving. Ook de nieuwste generaties ledmatrixkoplampen en het Dynamic Chassis Control-systeem maken hun debuut. Tot nu toe zijn er 841.900 Kodiaqs geproduceerd die hun weg hebben gevonden naar 60 markten wereldwijd. De serie heeft sinds 2016 ook meer dan 40 internationale prijzen gewonnen.

Klaus Zellmer, CEO van Škoda Auto: “Ons SUV-topmodel heeft alles in zich om een waardige opvolger te worden in de Škoda Kodiaq-lijn. De nieuwe Kodiaq tilt de Škoda-eigenschappen die onze klanten waarderen naar een hoger niveau: meer ruimte, meer functies en meer efficiëntie. Met innovaties zoals de goed ontvangen Smart Dials en strakke interieurmaterialen, naast elementen uit onze Modern Solid-designtaal en vernieuwde veiligheids- en rijhulpsystemen, maakt de volgende generatie Kodiaq het nog leuker om er elke dag op uit te trekken. We hebben ook onze reeks zeer efficiënte aandrijflijnen uitgebreid, met de introductie van een plug-inhybride met een elektrisch rijbereik van meer dan 100 km, waarmee we onze toewijding aan duurzame mobiliteit verder onderstrepen. Sinds de lancering in 2016 heeft de Kodiaq een cruciale rol gespeeld in de groei van Škoda, en is hij consequent in de smaak gevallen bij onze klanten. De nieuwe Kodiaq is perfect gepositioneerd om deze succesvolle traditie voort te zetten.”

De tweede generatie biedt een nieuw ontwerp, meer duurzaamheid en nieuwe technologieën

Aan de buitenkant vallen de geavanceerde TOP-ledmatrixkoplampen meteen op, terwijl in het interieur gerecycleerd textiel en leder afkomstig van een milieuvriendelijk looiproces de duidelijke focus van het merk op duurzaamheid weerspiegelen. Naast de nieuwe reeksstructuur met specifieke Design Selections en optionele packs, beschikt de Kodiaq ook over een nieuw interieurconcept. Het infotainmentscherm is nu vrijstaand, met een schermdiagonaal tot 13 inch. Voor het eerst is een head-updisplay optioneel verkrijgbaar. De keuzehendel is nu op de stuurkolom gemonteerd, wat de middenconsole een zeer opgeruimde en nette uitstraling geeft. De nieuwe Škoda Smart Dials zijn een primeur voor Škoda. Ze combineren haptische bedieningselementen met een 32 millimeter digitaal display, wat zorgt voor intuïtieve, eenvoudige en aanpasbare toegang tot vele voertuig- en infotainmentfuncties. De nieuwe Phone Box maakt inductief opladen van twee smartphones tegelijk mogelijk, levert 15 W aan stroom en koelt ook de apparaten tijdens het oplaadproces.

Première voor plug-inhybride met een elektrisch bereik van meer dan 100 kilometer

De nieuwe Kodiaq is verkrijgbaar met twee diesel- en twee benzinemotoren met vermogens van 110 kW (150 pk) tot 150 kW (204 pk). Een nieuwe toevoeging aan de reeks is de allereerste plug-inhybride aandrijflijn van de Kodiaq. Het biedt een systeemoutput van 150 kW (204 pk) en een volledig elektrisch rijbereik van meer dan 100 kilometer. Bovendien markeert de 1.5 TSI met 110 kW (150 pk) het debuut van de mild-hybridetechnologie in de Kodiaq. De 2.0 TSI met 150 kW (204 pk) en de 2.0 TDI topdiesel met 142 kW (193 pk) worden standaard geleverd met vierwielaandrijving. Alle aandrijflijnen in de nieuwe Kodiaq zijn standaard gekoppeld aan een automatische DSG-versnellingsbak.

Meer dan 40 prestigieuze prijzen voor de eerste generatie Kodiaq

Škoda lanceerde de eerste generatie van de Škoda Kodiaq in 2016. Het grote SUV-model heeft het merk Škoda veranderd in een echte wereldspeler. Dankzij zijn dynamische kristalheldere ontwerp, ruimtelijkheid, geavanceerde technologie en vele slimme functies heeft het meer dan 40 prestigieuze prijzen gewonnen. Zo werd de Kodiaq door het Britse automagazine Top Gear uitgeroepen tot ‘s werelds ‘Beste auto voor grote gezinnen’ en in Tsjechië, Polen en Bulgarije bekroond tot ‘Auto van het jaar’, plus verschillende ‘SUV van het jaar’-awards van Britse, Chinese, Franse en Indiase publicaties. Tot nu toe zijn er 841.900 Kodiaqs geproduceerd die hun weg hebben gevonden naar 60 markten wereldwijd. In Europa is hij vooral populair gebleken in Škoda’s grootste markt, Duitsland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië. In 2022 was de Kodiaq de op één na best verkochte SUV van het merk, net achter de Kamiq.