Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Concept CLA Class – de elektrische toekomst van Mercedes-Benz

De Concept CLA Class, onthuld op de IAA MOBILITY 2023 in München, biedt een bijna-productierijp voorproefje van de toekomstige instapklasse van het merk Mercedes-Benz. Op de weg naar een nieuw, elektrisch en digitaal tijdperk vertegenwoordigt de Concept CLA Class de visie van de onderneming om dit belangrijke voertuigsegment naar een nieuw niveau te brengen – in lijn met zijn langetermijn-portfoliostrategie. Het exterieur is ontworpen op het nieuwe MMA-platform (Mercedes-Benz Modular Architecture) en straalt een iconisch design en dynamische prestaties uit. Het interieur richt zich op de klantervaring met uitzonderlijk comfort voor een elektrische en digitale toekomst.

“De Concept CLA Class is de voorbode van een geheel nieuw, volledig elektrisch voertuigsegment. De nieuwe instap in de wereld van Mercedes-Benz Welt zal bestaan uit vier nieuwe modellen – een vierdeurs coupé, een shooting brake en twee SUV’s – elk met een aanzienlijk verbeterde productinhoud. De nieuwe modelfamilie richt zich met name op een generatie klanten die dat onmiskenbare Mercedes-Benz gevoel wil en belang hecht aan een royale uitrusting, meer comfort en veiligheid, state-of-the-art technologie en consequent doorgevoerde duurzaamheid. Als ‘hypermiler’ met een actieradius van meer dan 750 km volgens de WLTP-norm[1] en een energieverbruik van slechts 12 kWh/100 km komt de Concept CLA dicht in de buurt van een 1-liter-auto voor het elektrische tijdperk. Het model is gebaseerd op het MMA-platform en geeft een voorproefje van de eerste complete familie elektrische voertuigen die volledig nieuw is ontwikkeld om onze Ambition 2039-strategie over te brengen op de weg. Tegen 2039 zal ons nieuwe modellengamma in de gehele waardeketen CO2-neutraal zijn.”

Ola Källenius, voorzitter van de raad van bestuur Mercedes-Benz Group AG

In de fundamenten van het MMA-platform is duidelijk het technologische leiderschap zichtbaar, zoals de next generation elektrische aandrijving waarmee het merk streeft naar een actieradius van meer dan 750 km (WLTP)1. De Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA) is een platform voor elektrische aandrijving dat primair gericht is op elektrische voertuigen en werd ontwikkeld voor een familie van vier modellen met verschillende carrosserievarianten.

Met zijn uitstekende energie-efficiëntie markeert het zeer flexibele platform de volgende stap in de elektrische toekomst van Mercedes-Benz. Daarmee zal het een belangrijke rol spelen in de versnelde uitbreiding van het elektrische portfolio van Mercedes-Benz. Alle voertuigen op het MMA-platform worden ontwikkeld volgens de Mercedes-Benz veiligheidsfilosofie ‘real life safety’. Mercedes-Benz creëert al tientallen jaren maatstaven op veiligheidsgebied en streeft de visie van ongevalvrij rijden na.

Tegelijkertijd vormt het nieuwe besturingssysteem ‘MB.OS’ de basis voor een ongekende user interface en een buitengewone user experience (UI/UX) via het MBUX Superscreen. Het is afgeleid van het innovatieve display in de VISION EQXX met de nieuwste realtime graphics. De Concept CLA Class kenmerkt zich ook door het gebruik van duurzame materialen in de hele structuur en in het interieur. Dit varieert van vrijwel CO2-vrij staal en CO2-gereduceerd aluminium tot duurzaam geproduceerde en verwerkte lederen bekleding en sierdelen van papier. Overall staat de showcar voor de laagdrempelige interpretatie van begerenswaardige luxe voor een jong en dynamisch wereldwijd marktsegment.

“De technologie die de basis vormt voor de Concept CLA Class vertegenwoordigt een geheel nieuwe benadering voor Mercedes-Benz en bouwt voort op de expertise die we hebben opgedaan met de ontwikkeling van ons baanbrekende technologieprogramma VISION EQXX. Onze engineers hebben bijvoorbeeld de efficiëntie gemaximaliseerd door de verliezen in de 800V elektrische aandrijving te beperken. Bovendien is er sprake van een innovatieve accucelchemie en een hoge mate van integratie van het accupakket, waardoor een uitstekende energiedichtheid mogelijk is. Ik ben ervan overtuigd dat we met het MMA-platform onze klanten in dit marktsegment een toonaangevende combinatie van prestaties, duurzaamheid, veiligheid en comfort kunnen bieden, gecombineerd met een overtuigende digitale ervaring.”

Markus Schäfer, lid van de van de raad van bestuur Mercedes-Benz Group AG, Chief Technology Officer

Nieuwe Mazda CX-80

Nieuwe Mazda CX-80 De volledig nieuwe Mazda CX-80 is een nieuw topmodel voor Mazda, ontwikkeld om de gevestigde premiummerken op de Europese markt uit te

Lees verder »

Nieuwe Citroën C3 Aircross

Nieuwe Citroën C3 Aircross Citroën onthult de eerste beelden van de geheel nieuwe C3 Aircross, die met de C3 hatchback dezelfde designidentiteit, belofte van ruimte

Lees verder »

Nissan Qashqai facelift (2024)

Nissan Qashqai facelift (2024) De nieuwe Nissan Qashqai oogt nog moderner en dynamischer dankzij zijn opgefriste design. De voorkant is grondig aangepakt om een opvallende

Lees verder »

De nieuwe Lexus NX Overtrail

De nieuwe Lexus NX Overtrail Met de Overtrail-uitvoering introduceert Lexus een nieuwe versie van zijn NX, een middelgrote luxe SUV met een doelgericht, premium imago dankzij speciale

Lees verder »