Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Belgische première: Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV

De Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV, een oplaadbaar hybridemodel dat een wankelmotor als generator gebruikt, beleeft zijn wereldpremière op het Autosalon van Brussel 2023.

De Mazda MX-30, die het elektrificeringsprogramma van Mazda inluidde, werd in 2020 gelanceerd als de eerste, op grote schaal geproduceerde elektrische wagen met batterijaandrijving van het merk. In bepaalde niet-Europese markten volgde later ook een mild-hybridversie van het model. Met ‘living true to myself’ als productconcept, verenigt de MX-30 een zuivere, aangename aandrijving, een exterieur met een vertrouwde, sympathieke look, en een interieur dat hart en geest geruststelt met materialen die warmte ademen. Zo wordt elk moment dat de eigenaar in zijn auto spendeert en elke ervaring die hij ermee beleeft, een bron van creativiteit.

De MX-30 e-Skyactiv R-EV is een seriële oplaadbare hybride, die klanten dezelfde waarden verzekert als de originele MX-30, en die tegelijk nieuwe manieren biedt om hem als een batterijaangedreven elektrische wagen te gebruiken. De MX-30 e-Skyactiv R-EV biedt een zuiver elektrisch rijbereik van 85 kilometer, wat volstaat voor de dagdagelijkse behoeften. Bovendien beschikt hij over een generator om ook langere ritten mogelijk te maken. De wielen worden bij alle snelheden elektrisch aangedreven.

Mazda koos voor een wankelmotor als generator om stroom op te wekken, omdat deze het vereiste vermogen kan leveren met kleinere afmetingen. De nieuw ontwikkelde wankelmotor, 8C genaamd, werd naast de generator en de krachtige elektromotor in de motorruimte geplaatst. Deze compacte elektrische krachtbron werkt samen met een lithium-ionbatterij van 17,8 kWh en een brandstoftank van 50 liter om een uniek oplaadbaar serieel hybridesysteem te creëren met een erg concurrentieel totaal rijbereik.

Daarnaast ondersteunt de MX-30 e-Skyactiv R-EV ook klanten met een actieve levensstijl, dankzij de compatibiliteit met normale een- en driefasige wisselstroomladers en snelle gelijkstroomladers, de mogelijkheid om 1.500 watt aan vermogen af te nemen en de keuze uit drie rijmodi op maat van uiteenlopende rijomstandigheden: Normal, EV en Charge. Met zijn 122 kW sterke elektromotor levert hij zelfs iets betere prestaties dan de MX-30 met batterijaandrijving.

Het model dat op het autosalon van Brussel wordt getoond, is een Edition R, de speciale reeks die verkrijgbaar wordt bij de lancering van de MX-30 e-Skyactiv R-EV. Het Edition R-design onderscheidt zich door de exclusieve accentkleur Maroon Rouge Metallic op de dakbogen, die terugverwijst naar de dakkleur van onze eerste personenwagen, de Mazda R360 Coupé. De rest van het koetswerk en het interieur zijn afgewerkt in het zwart. De Edition R is ook te herkennen aan zijn unieke designelementen, zoals een rotorvormig embleem, dat in de vloermatten werd genaaid en op de hoofdsteunen werd gebosseleerd.

Nieuwe Mazda CX-80

Nieuwe Mazda CX-80 De volledig nieuwe Mazda CX-80 is een nieuw topmodel voor Mazda, ontwikkeld om de gevestigde premiummerken op de Europese markt uit te

Lees verder »

Nieuwe Citroën C3 Aircross

Nieuwe Citroën C3 Aircross Citroën onthult de eerste beelden van de geheel nieuwe C3 Aircross, die met de C3 hatchback dezelfde designidentiteit, belofte van ruimte

Lees verder »

Nissan Qashqai facelift (2024)

Nissan Qashqai facelift (2024) De nieuwe Nissan Qashqai oogt nog moderner en dynamischer dankzij zijn opgefriste design. De voorkant is grondig aangepakt om een opvallende

Lees verder »

De nieuwe Lexus NX Overtrail

De nieuwe Lexus NX Overtrail Met de Overtrail-uitvoering introduceert Lexus een nieuwe versie van zijn NX, een middelgrote luxe SUV met een doelgericht, premium imago dankzij speciale

Lees verder »