Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Audi R8 V10 performance RWD

De Audi R8 V10 performance RWD (Rear Wheel Drive) is het nieuwe toppunt van sportiviteit in het gamma van de in serie geproduceerde achterwielaangedreven sportwagens van Audi. “De Audi R8 V10 RWD heeft met zijn van de R8 LMS-racewagen afgeleide achterwielaandrijving en zijn ongefilterde rijdynamiek van meet af aan een gevoelige snaar geraakt bij klanten. Nu beschikt hij over 30 pk en 10 Nm meer, wat de rijervaring naar een heel nieuw niveau tilt”, zegt Sebastian Grams, Managing Director van Audi Sport GmbH. De basisversies van beide modellen, de R8 V10 quattro en de R8 V10 RWD als Coupé en Spyder, zullen worden vervangen door de nieuwe performance-modellen. Daarmee versterkt het R8-modelgamma andermaal zijn toppositie.

Topsnelheid van 329 km/u

Deze sportwagen met middenmotor geeft zijn rivalen het nakijken met een acceleratietijd van 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u (3,8 seconden voor de Spyder) en een topsnelheid van 329 km/u (327 km/u voor de Spyder). Het kroonjuweel van de nieuwe R8 is de befaamde atmosferische V10 FSI-motor van 5,2 liter met een ongeëvenaarde sound, een bliksemsnel reactievermogen en een ongelooflijke levendigheid. In de R8 V10 performance RWD (gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: 13,0 – 12,9; gecombineerde CO2- uitstoot in g/km: 298 – 294 ontwikkelt het aandrijfgeheel een vermogen van 419 kW (570 pk) en een koppel tot 550 newtonmeter. Dat is 10 newtonmeter meer dan de Audi R8 V10 RWD. Dit koppel wordt via zijn S tronic met zeven versnellingen over de achterwielen verdeeld. Een mechanisch sperdifferentieel met beperkte slip verdeelt het optimaal op basis van de rijsituatie, zodat ook op nat wegdek een optimale tractie verzekerd is. Zoals bij alle R8’s is het koetswerk gemaakt van aluminium volgens het Audi Space Frame-design (ASF), met grote delen van met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP). De Coupé-versie van de R8 V10 performance RWD weegt bijgevolg slechts 1.590 kilogram, en de Spyder-versie 1.695 kilogram.

Gecontroleerd driften is mogelijk

De ophanging en rijdynamiek zijn specifiek uitgebalanceerd voor de achterwielaandrijving. Wanneer de Sport-modus geactiveerd is in de Electronic Stabilization Control (ESC), maken de afstelling van de ophanging en de regelsystemen gecontroleerd driften mogelijk. De elektromechanische stuurbekrachtiging zorgt voor een nauw contact met de weg. Een dynamische stuurinrichting, voor het eerst beschikbaar op de achterwielaangedreven R8, zorgt voor nog preciezere reacties en feedback. Dit maakt het rijden dynamischer door een directer stuurgedrag, bijvoorbeeld op slingerende landwegen of in bochten. Het verhoogt ook het comfort door het sturen te vergemakkelijken, bijvoorbeeld bij het parkeren of manoeuvreren. De RWD-sportophanging is speciaal aangepast voor achterwielaandrijving en beschikt over dubbele driehoeken en een passief sperdifferentieel. De gewichtsverdeling over de assen bedraagt 40:60. Extra lichte, uit aluminium gegoten 19- en 20-duimsvelgen verzekeren een nauwkeurig rijgedrag en een beheerste wegligging in snelle bochten. Cupvelgen in 245/30 R20 voor en 305/30 R20 achter zijn optioneel verkrijgbaar en zorgen voor extra grip en rijdynamiek. Een hoogperformant stalen remsysteem van 18 duim met golfdesign en een optioneel hoogperformant keramisch remsysteem van 19 duim bieden het nodige remvermogen.

 

Herkenbare designkenmerken van de Audi R8 V10 performance quattro

Het uitgesproken sportieve design is geïnspireerd op zijn GT4-broers. Elementen daarvan zijn het brede, vlakke Singleframe-radiatorrooster in matzwart met R8-logo, geflankeerd door grote luchtinlaten, de frontsplitter en achteraan het luchtuitlaatrooster en de ovale uitlaatpijpen. De spleet onder de motorkap doet denken aan de legendarische Audi Sport quattro. De nieuwe R8 is verkrijgbaar in tien koetswerkkleuren. Een daarvan is Ascari Blue Metallic, een kleur die voorheen alleen beschikbaar was voor de R8 V10 performance quattro. Het ‘R8 performance’-designpack omvat een interieur met zwart Alcantara, contrasterende stiksels in Mercato Blue en decoratieve inzetstukken van koolstofvezel.

 

Racegevoel in het interieur

De strakke lijnen van het design zetten ook in de auto de toon. Het meest in het oog springende element is de Monoposto: de grote, sterk afgelijnde boog die de zone voor de bestuurdersstoel overspant en sterk doet denken aan de cockpit van een raceauto. De Monoposto omsluit de Audi virtual cockpit met een scherm van 12,3”, dat in een vrijstaande behuizing is geïntegreerd. Het lederen R8-stuur met Multifunction plus biedt twee of, in de performance-versie, vier bedieningssatellieten, bedoeld om de Audi drive select te regelen, de motor te starten, de Performance-modus en het motorgeluid te activeren, en de Audi virtual cockpit te bedienen. Bestuurders en passagiers kunnen van de rit genieten in hun nieuw beschikbare R8-kuipstoelen of -sportstoelen, bekleed met leder en Alcantara. Voor de passagiersstoel glinstert een badge met het RWD-logo.

 

Grotendeels handgemaakt

De R8 V10 performance RWD wordt – grotendeels handmatig – gebouwd in de ‘Böllinger Höfe’-fabriek op de Audi-site in Neckarsulm, Duitsland. Dit is ook de productielocatie van de LMS GT4-racewagen, die is afgeleid van het seriemodel en voor ongeveer 60 procent uit dezelfde onderdelen bestaat. Er wordt ongeveer 40.000 vierkante meter productieruimte gebruikt, met tot 1.000 hooggekwalificeerde werknemers die zich bezighouden met de assemblage van sportwagens.