Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

10 miljoen keer Toyota Yaris

Van de meervoudig bekroonde en nog steeds populaire Yaris zijn wereldwijd al 10 miljoen stuks verkocht. Het model treedt daarmee toe tot de rangen van de eeuwige bestsellers in de stal van Toyota, waaronder de Corolla, Camry, RAV4, Hilux en Land Cruiser, die eerder de opmerkelijke mijlpaal van acht cijfers bereikten.

De Yaris is al bijna een kwart eeuw toonaangevend op het gebied van innovatie; dankzij de introductie van nieuwe technologieën en concepten is hij ook grensverleggend in het compacte segment. Al die tijd was hij een van Toyota’s meest verkochte modellen in Europa.

De huidige generatie Yaris heeft bewezen zich aan de behoeften van de klant te kunnen aanpassen. De Yaris-serie is namelijk in 2020 uitgebreid met de alom geprezen GR Yaris, een onvervalste sportwagen, en in 2021 met de Yaris Cross, een urban crossover-SUV.

Sinds de eerste generatie in 1999 werd geïntroduceerd, zijn de totale verkopen van de Yaris-serie in Europa opgelopen tot 5.155.506 stuks per eind februari 2023. In 2022 was de Yaris-serie goed voor meer dan een derde van de totale Toyota-verkopen in Europa. Er werden 185.781 stuks van de Yaris, 156.086 van de Yaris Cross en 5.392 van de GR Yaris verkocht, wat neerkwam op 8% van het totale segment.

De Yaris is een echt wereldwijd Toyota-model, dat in fabrieken over de hele wereld wordt geproduceerd. De productie van de eerste Yaris begon in januari 1999 in de Takaoka-fabriek in Aichi (Japan). Tegenwoordig zijn er Yaris-productiecentra in 10 landen: Japan, Brazilië, China, Taiwan, Indonesië, Maleisië, Pakistan, Thailand, Frankrijk en Tsjechië.

In Europa produceert Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) de Yaris sinds 2001 en de Yaris Cross sinds 2021. In datzelfde jaar begon Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) in Kolin eveneens met de productie van de Yaris om aan de toenemende vraag naar het model in Europa te voldoen. De totale Europese productie van de Yaris-serie kwam eind 2022 uit op meer dan 4,6 miljoen stuks.

Belangrijke onderdelen van de Yaris, zoals de benzine- en hybride elektrische motoren en transmissies, worden ook lokaal geproduceerd bij Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP), dat zowel aan TMMF als aan TMMCZ levert.

De Yaris is bedoeld om stijlvolle, praktische mobiliteit voor de eisen van het moderne leven te bieden. Het model kan bogen op een aantal benijdenswaardige innovaties op het gebied van veiligheid, efficiëntie en prestaties, waardoor het aantrekkelijk blijft voor klanten.

De eerste generatie Yaris werd in 2000 uitgeroepen tot Auto van het Jaar en was daarmee het eerste Toyota-model dat deze felbegeerde onderscheiding kreeg. In datzelfde jaar werd de titel Japanse Auto van het Jaar toegekend aan de Toyota Vitz, de naam van het model in Japan. Elke volgende generatie van de Yaris kwam op de shortlist van de Auto van het Jaar-verkiezing; in 2021 werd de huidige generatie het eerste model dat voor de tweede keer in de 21ste eeuw tot Auto van het Jaar werd uitgeroepen.

Eerste test: Jeep Avenger

Eerste test: Jeep Avenger Nog maar net geïntroduceerd en direct ‘’Auto van het jaar 2023” en “Beste gezins-SUV” , zo maakt de eerste volledige Jeep

Lees verder »

De nieuwe Fiat Topolino

De nieuwe Fiat Topolino FIAT heeft de naam én het eerste beeld onthuld van zijn nieuwe duurzame stedelijke mobiliteitsoplossing: de Topolino. De volledig elektrische Fiat

Lees verder »

BMW 220i Coupé

BMW 220i Coupé De nieuwe BMW 2 coupé kende zijn wereldpremière op het Goodwood Festival of Speed in juli 2021. Een fris, jeugdig design met

Lees verder »

De nieuwe Opel Corsa 

Opel onthult vernieuwde Corsa De nieuwe Opel Corsa komt eraan. Nog gedurfder, nog emotioneler, nog intuïtiever te bedienen en met volledig nieuwe elektrische en hybride

Lees verder »

DS 7 E-Tense 225

DS 7 E-Tense 225 De nieuwe DS 7 een combinatie van elegantie, luxe en performance. De DS 7 debuteerde al van 2017 maar dan onder

Lees verder »