Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Volkswagen Golf R “20 Years”

Mannenweekend in de Ardennen en de Golf R “20 Jahre” editie als testwagen. Dat kan geen toeval zijn…? Toch wel maar ik kon me geen betere testwagen wensen om wat te gaan kronkelen in de Ardense heuvels.

Sinds 2002 is de Golf R op de markt. Starten werd gedaan met de Golf 4 R32 met 3.2 VR6 motor en 241Pk op de 4 wielen. De 5 had nog steeds dezelfde motor en 250 pk. Vanaf de Golf 6 in 2009 werd geopteerd voor een 2.0 om het verbruik en de uitstoot de verminderen. Het koppel, pk en de 0-100 tijd gingen er wel op vooruit. Vanaf 2013 komen we op 300 pk om dan met de 8 in 2020 naar 320 pk over te gaan. De 260.000 verkochte Golf R modellen wereldwijd in 20 jaar worden gevierd met deze  speciale editie! De Golf R “20 Jahre”. Deze wordt gekenmerkt door meer vermogen, 333pk om precies te  zijn, op circuit ontwikkelde rij dynamiek, meer toeren, meer geluid, carbon in het interieur, achterspoiler en enkele rijders profielen waaronder “Nurbugring” en drift mode. En wees er snel bij want de Golf R 20 Jahre editie blijft slechts tot midden 2023 bestelbaar.

Al van bij de eerste aanblik in het perspark stelt de Golf R niet teleur. Proper gepoetst onder het afdak, de led  verlichting zo goed als rondom, inclusief 20 Jahre projectie naast de instapdeuren, de paarsblauwe accenten contrasteren mooi met de pure witte kleur. Hop, bagage erin en richting Wallonië!

De koffer zit snel vol met bagage. Blijkt dat de koffervloer staat ingesteld op de hoogste stand en kan desgewenst nog 15 cm lager. Handig als dubbele bodem voor “rondslingergerief” in je auto en best wel ruim op de laagste stand.

Even snel wat instellingen doen, smartphone verbinden… De zetel stelt zich in onze testwagen met de standaard stoffen zetels enkel mechanisch qua hoogte, diepte en rugleuning in. De zetel zit goed maar mocht wat meer steun bieden aan de voorkant van de onderkant van de billen.

Aaaaarrrrrgh al die “touch” knoppen of half touch knoppen en dat is serieus wennen. M’n Android smartphone laat zich na 2 keer proberen nog niet verbinden.

M’n geduld is op voor nu! Rijden! Want daar gaat het bij deze wagen tenslotte om.

Met een ronk en een pruttel uit de optionele Akrapovic uitlaatlijn (4010€) komt de motor tot leven en geeft de R direct aan dat hij vooruit wil.

Al van bij de eerste meters voel je het potentieel van de R. Het stuur ligt instant goed in de hand, de ophanging voelt strak.

Eens op de autosnelweg valt op dat het stuur rond het dode punt zich storend licht laat bedienen. Na wat zoeken blijkt de Lane assist de boosdoender. Die laat zich op verschillende manieren uitzetten. De makkelijkste optie is via de knop op de pinker, klikken bevestigen en klaar. En dit na elke herstart van de wagen.

Adaptieve Cruise control grijpt in de setting “ zeer klein” vroeger in dan dat ik links uitwijk. Allemaal veilig en soms handig in ochtendspitsverkeer maar overbodig als je gewoon wilt rijden.

Maar in de comfortstand is de R perfect als dagelijkse cruiser geschikt en laat een gemiddeld verbruik van net over de 8 l op 100km optekenen. Niet slecht voor een 333 pk sterke 2.0 met 4×4.

Het potentieel van de R laat zich pas echt voelen eenmaal van de autosnelweg in de heuvels. Even de sport of race setting selecteren en de R laat zich zeer direct sturen, de ophanging is communicatief sportief en met het optionele DCC pakket tussen beenhard en comfortabel instellen. Schakelen gaat lekker agressief met het nodige uitlaatdrama. Via de launch control gaat het in een vlotte 4.7 tellen tot aan 100 en desgewenst  kan hij doorgaan tot wel 270 Km/h. Het is droog en amper boven het vriespunt maar met  de optionele winterkit met sportieve winterbanden kleeft de wagen aan de weg.. Het gaat snel maar de R laat zich niet van de wijs brengen

In de drift mode moet je de Golf R al echt mishandelen wil je dat hij achteraan uitbreekt. In het nat breekt die sneller maar neutraal uit en is met korte stuurcorrecties in de hand te houden. Puik werk VW !

Na een korte stop blijkt de lane assist ook op slingerwegen irritant en soms zelfs gevaarlijk stuurcorrecties doorvoeren. Nogmaals uitzetten! Een blijvende “OFF” instelling van de lane assist heb ik niet gevonden maar zou voor mij wenselijk zijn.

Wat viel ons nog op aan de R? Kleine dingetjes. De inklapbare fleshouder/sleutelvak is gecombineerd en het één zit altijd in de weg van het ander en het houdt de fles ook amper vast. Dus inklappen en houden zo. De afbeelding van de Golf in het menu is een standaard golf en geen R model. De ruitensproeier neemt niet de ganse ruit mee. Het middenstuk en gedeelte rechtsboven wordt niet gereinigd. Waarschijnlijk is dit wel regelbaar maar wij kwamen er niet aan toe. Verder is het interieur fijn om in te vertoeven, kwalitatief, hier en daar een contrasterende streep carbon en finaal went de bediening snel!

In de steeds homogenere en beperktere maatschappij  is hij heden een buitenbeentje geworden.

Ten opzichte van de elektrische varianten met gelijkaardig vermogen wekt hij met z’n aandrijftrein ( drift knop), leuke klank en perfecte DSG automaat veel meer emoties op. En met de dure elektriciteit is hij niet eens zoveel duurder in gebruik als z’n elektrische concurrenten. Fiscaal is dit helaas een andere verhaal.

Daar bovenop maakt VW met de actuele Golf R komaf met het ietwat clean en berekend Imago wat hem vroeger werd verweten ten opzichte van z’n speelsere 2 wiel aangedreven GTI broers. De huidige R is een pretpakket puur sang !

Voor 63.895€ Btw incl wisselt hij van eigenaar. Zou ik hem kopen? Als sportieve ouder met kind(eren) en hond zeker wel. Bij Cupra in 4×4 heb je voor 8.655€ minder een Formentor met 310 pk. Maar dat is SUV. Zonder kinderen heb je voor hetzelfde geld in de VW groep echter ook een 2 wiel aangedreven Porsche 718 2.0 Cayman. Maar dat is de basisversie en niet de iconische krachtigste Golf ooit. En daar koop je hem voor !

De nieuwe Audi A5-modellen

De nieuwe Audi A5-modellen Met de nieuwe A5-familie begint Audi aan het volgende hoofdstuk van zijn succesvolle geschiedenis in het middenklassesegment. De nieuwe Audi A5-familie

Lees verder »

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX Het ID.Buzz is een wereldwijd uniek elektrisch voertuig – een designicoon en een allround talent tegelijk. Volkswagen Bedrijfsvoertuigen breidt en

Lees verder »