Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Mazda CX-5 MJ2022

Mazda lanceert de nieuwe CX-5 voor 2022 met een nieuwe gammastructuur, het Mi-Drive-systeem en een nog beter rijgedrag!

Een ingrijpend opgewaardeerde versie van Mazda’s stijlvolle, ruime en dynamische SUV, de CX-5, wordt begin volgend jaar verkrijgbaar in heel Europa. De Mazda CX-5 MJ2022 introduceert de rijmoduskiezer Mi-Drive, een beter rijgedrag, nieuwe stijlelementen en een meer uitgesproken differentiatie tussen de uitvoeringen, een verbeterde lay-out en functionaliteit en een uitgebreide waaier aan veiligheidsvoorzieningen.

De CX-5 MJ2022 introduceert het Mi-Drive-systeem (Mazda Intelligent Drive select), dat de bestuurder in staat stelt om met een druk op de knop de meest geschikte aandrijfmodus in te schakelen. Bepaalde uitvoeringen met i-Active-vierwielaandrijving beschikken over een bijkomende Offroad-modus, die natuurlijker aanvoelt op ongeplaveide of gladde wegen.

Mazda heeft zijn Skyactiv-architectuur verder verbeterd met aanpassingen aan het koetswerk, de ophanging en de zetels om het rijcomfort te verhogen en vermoeidheid tegen te gaan. Ook werden de rolgeluiden sterk teruggedrongen, met name op ruwe ondergrond zoals grind.

De neus van de CX-5 MJ2022 werd getooid met een krachtig nieuw radiatorrooster, dat een meer driedimensionale look verenigt met het bekende vleugeldesign. De lichtblokken voor- en achteraan werden eveneens hertekend en het gamma werd uitgebreid met een nieuwe koetswerkkleur, Zircon Sand. De nieuwe uitvoeringen onderscheiden zich door subtiele verschillen die hun unieke karakter in de verf zetten.

De basisuitvoering CX-5 draagt dezelfde naam als het model zelf. Hij beschikt standaard over: ledkoplampen, 19” gepolijste en gefacetteerde lichtmetalen velgen, een HD-achteruitrijcamera en Mazda’s nieuwe Mazda Connect-systeem met 10,25”-scherm, navigatiesysteem en Mazda Connect-services.

Newground, de eerste nieuwe speciale reeks, onderscheidt zich door een zilverkleurige afwerking voor de bodembescherming, de voor- en achterbumpers en de deurlijsten, zwarte buitenspiegels, accenten in limoengroen voor het radiatorrooster en zwarte gefacetteerde lichtmetalen velgen van 19”. Het interieur combineert een bekleding in kunstleder met groene stiknaden en groene randen rond de verluchtingsroosters.

De nieuwe uitvoering Enso beschikt standaard over een zonnedak (behalve voor de SKYACTIV-D met 150 pk), een digitaal 7”-instrumentenbord en een audiosysteem van Bose.

Homura, de tweede speciale reeks, bouwt voort op de troeven van zijn voorganger en biedt een opvallende, atletische en nog sportievere look, dankzij een glanzend zwarte afwerking voor het radiatorrooster, de merktypische vleugel vooraan, het onderste deel van de bumpers, de wielkasten, de deurlijsten en de buitenspiegels. De 19” lichtmetalen velgen zijn afgewerkt in zwarte metaalkleur en het radiatorrooster vooraan omvat rode accenten. Rode stiknaden sieren ook de zetels, het stuurwiel, de versnellingspook en de deurpanelen in kunstleder.

De topversie ‘Takumi’ combineert een uniform, eenkleurig koetswerk dat de schoonheid van de dynamische Kodo-stijl in de verf zet. De sterk glanzende lak van de 19” lichtmetalen velgen komt de massieve metaallook van de wagen ten goede. Het interieur kan schermen met soepel aanvoelend Nappaleder en de luxueuze texturen van echt hout.

Ook beschikt de CX-5 MJ2022 voortaan over een draadloze lader voor Qi-compatibele smartphones in de middenconsole. De tweedelige, omkeerbare vloerplaat van de koffer ligt op hetzelfde niveau als de tildrempel om het in- en uitladen te vergemakkelijken. Newground-modellen zijn bovendien voorzien van een vloerplaat met een waterbestendige zijde voor natte of vuile items.

Het opgewaardeerde gamma i-Activsense-veiligheidssystemen van de CX-5 omvat voortaan de functie Cruising & Traffic Support (CTS). CTS gaat vermoeidheid bij de bestuurder tegen door in fileverkeer het gaspedaal, het rempedaal en het stuur te bedienen. En tot slot werden de adaptieve led-koplampen (ALH) verbeterd om een fijnere regeling van de lichtbundel te verzekeren.

Dankzij opeenvolgende updates en verbeteringen is de CX-5 uitgegroeid tot een kernmodel, dat ongeveer 35 procent van de jaarlijkse verkoop van het merk voor zijn rekening neemt. De CX-5 blijft wereldwijd een van de meest verkochte Mazda-modellen.