Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Korte test: Tesla Model S PLAID

Al sinds de voorstelling in 2012 is de Model S de meest herkenbare Tesla, door zijn 11 levensjaren  kreeg hij al wat updates en werden zijn lijnen al wat strakker getrokken maar al bij al blijft het de oervader van de EV’s. Wij trokken op pad met de momenteel meest krachtige en nieuwste versie. Oké oké, we don’t blame you als je niet meteen ziet dat het de nieuwste is. Infeite zelfs niet verwonderlijk als je het niet zou zien.

In de Model S Plaid versie hint er een subtiele verwijzing naar de film Spaceballs uit 1987, in de vorige versies kan je zo de “Ludicrous” mode inschakelen. Maar omdat de nieuwste Model S versie NOG sneller is noemen ze deze “PLAID”, in de film de waanzinnige snelheid die boven “Ludicrous” komt. En we moeten het Elon wel nageven, deze versie is echt wel waanzinnig snel.

De Model S Plaid komt met maar liefst 1020pk op de markt, het Tri-Motor All-Wheel Drive systeem combineert maar liefst 3 elektromotoren, 1 op de vooras van 427pk en 2 op de achteras met elk 420pk. Dit geheel maakt het mogelijk om in de beste omstandigheden in 2,1s naar de 100km/u te schieten. Linkervoet vol op de rem, rechter vol op het gas en als de launchcontrol klaar is rem lossen! En zorgen dat je goed in je stoel zit is ook een must. Het is bijna angstaanjagend dat je dit vermogen bijna met 2 vingers in de neus kan gebruiken. Maar zoals gezegd, dit in optimale omstandigheden, Drag Strip mode geactiveerd en de batterij op de juiste temperatuur gebracht. De Model S Plaid houdt het voor bekeken bij 280km/u maar met de optionele keramische remmen wordt dit 322km/u.

Deze versie krijgt een 100kWh grote batterij waarmee je volgens de WLTP een theoretisch rijbereik hebt van 600km. Maar laat ons deze illusie al even van de baan helpen en je richting het meer realistische rijbereik van dik 460km sturen. En dan mag je al eens gebruik maken van de 1020 beschikbare paardjes. De batterij laadt thuis op aan 11kW of kan je snelladen aan maximum 250kW bij een compatibele Tesla Supercharger.

We moeten het Musk wel nageven, het hele Tesla ecosysteem is uitermate goed uitgewerkt, het gebruiksgemak in en rond de wagen zoals de superchargers, het werkt! Het netwerk van de chargers is voldoende uitgerold om probleemloos kilometers af te leggen. Het fijne aan heel het netwerk is dat het ook rekening houdt met de drukte en het aantal laders van het punt waar je gaat opladen, zodoende dat de volgers ook in een acceptabele tijd aan het laden zijn. Zelfs onderweg naar de Supercharger wordt de batterij voorbereid om zo efficient mogelijk te kunnen laden.

Maar ook in de wagen is alles simpel en minimalistisch gehouden, we zijn nooit een grote fan geweest van alle fysieke knoppen weg te werken achter een 17” touchscreen maar bij Tesla werkt het gewoon. Zonder een eindeloze zoektocht door menu’s. Maaaar misschien had Tesla wel iets eerder mogen stoppen met het versoberen… het stuurwiel vervangen door een yoke… lekker futuristisch, alle hendels achter het stuur verplaatst naar knoppen op het stuur en hoppa een super cleane look. Werkt perfect zolang je op een rechte baan blijft, eens je in een drukke stad komt wordt dit echt een ergernis. Ronde punten, afslaan en omkeren, allemaal geen sinecure met een stuur dat je nauwelijks kan overpakken tijdens het manouvreren. Op die moment dan nog de juiste knop voor de richtingaanwijzers vinden lijdt al heel snel tot ergernis. Dus wat ons betreft de versie met klassiek stuur please!

De materialen zijn bij de laatste generatie Model S zeer mooi samengesteld. Ze hebben bij Tesla zorgvuldig geluisterd naar de vele kritieken op het interieur en de kwaliteit ervan en maakt zo een grote stap vooruit. Het gebruiksgemak en comfort zijn dan ook eveneens top, als passagier achteraan  genieten van een film op het scherm in de middenconsole of je gsm draadloos opladen, allemaal mogelijk. Zowel bestuurder als passagier hebben vooraan 2 makkelijk bereikbare draadloze laders en worden voorzien van een audiosysteem met maar liefst 22 luidsprekers en 960 watt, deze geeft een heel mooie en volle geluidsbeleving.

De Model S Plaid, haal je in huis vanaf 133.470€, een prijs die als je hem vergelijkt met het vermogen dat je krijgt relatief laag is. Niet voor niks de supercar killer genoemd, op snelheid en prijs. Het optionele Yoke-stuur van 250€ kan je best achterwege laten.

Conclusie

Als je bij de Tesla Model S Plaid, de woorden waanzinnig snel uitspreekt, dan geeft dit nog maar half weer hoe snel hij is. Een beleving die je bijna kan vergelijken met een attractie in een pretpark. Wel jammer dat je om genoeg remkracht, evenredig aan het vermogen, je moet opteren voor de optionele keramische remmen, een optie die wij ten stelligste aanraden. De Chrome delete en de carbon onderdelen benadrukken extra zijn sportiviteit. Dat je kan genieten van de voordelen zoals de Super Chargers is een extra gebruiksgemak.

    PLUS

  • Prestaties

  • Ruimte

  • Afwerking

  • Tesla Superchargen tot 250kW

    MIN

  • Yoke

  • Remmen niet aangepast aan vermogen

Volvo zegt diesel vaarwel

Volvo zegt diesel vaarwel Op een bewolkte donderdag begin februari bouwden onze collega’s in Gent hun laatste dieselauto, een V60. En onlangs zag onze fabriek

Lees verder »

Nieuwe ID. Buzz GTX

De nieuwe ID. Buzz GTX Volkswagen Commercial Vehicles blijft het ID. Buzz-gamma uitbreiden. De ID. Buzz Pro2 en ID. Buzz Cargo (150 kW/204 pk) krijgen nu

Lees verder »

Nieuwe PEUGEOT E-5008

Nieuwe PEUGEOT E-5008 PEUGEOT wil een 100% elektrisch merk worden en blijft zijn gamma uitbreiden om aan alle eisen van de klanten te voldoen.  De

Lees verder »

Smart #1 Brabus

Smart #1 Brabus De Smart (Swatch Mercedes ART) die we sinds 1998 in geuren en kleuren op onze wegen vinden maakte destijds niet meteen een

Lees verder »

Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+

Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+ De combinatie van de 3,0 liter zescilinder lijnmotor en de permanent bekrachtigde synchrone elektromotor zorgt voor een maximum systeemvermogen van

Lees verder »