Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Fiat Tipo MY2021

Het gamma breidt uit met de komst van de Tipo Cross

De functionele Fiat-familie – bestaande uit de best verkochte modellen Tipo en Panda – werd voor 2021 volledig vernieuwd. De nieuwe versie van de Tipo is nu verkrijgbaar in een nieuw gestructureerd gamma met drie modellen: Tipo, Tipo City Life/Life en Tipo City Cross/Cross. De eerste, “Tipo”, is gewijd aan klanten die op zoek zijn naar de beste functionaliteit; de tweede, “Tipo Life”, voor wie de voorkeur geeft aan een elegante levensstijl en de derde, “Tipo Cross”, voor wie zijn auto ook gebruikt om de natuur te verkennen, of gewoon om even afstand te nemen van de dagelijkse routine en zich onder te dompelen in spannende avonturen. Belangrijke innovaties in de nieuwe Tipo-familie zijn onder meer de Tipo Cross, een volledig nieuwe versie die tegemoetkomt aan de behoeften van doelklanten en het aanbod van Fiat in het C-segment aanzienlijk vergroot.

Toen het nieuwe Tipo-gamma enkele weken geleden aan de Europese pers werd voorgesteld, debuteerde de Nieuwe Tipo Cross als een echte innovatie in het gamma, die bewees een echte “familie-crossover” te zijn, gericht op een volledig nieuwe doelgroep: jonge gezinnen met een dynamische levensstijl, die op zoek zijn naar functionaliteit, emotie, ruimte maar ook stijl en inhoud tegen een betaalbare prijs.

De wereldpremière van de nieuwe Tipo “familie” is een gelegenheid om de nieuwe persoonlijkheid van het model te laten zien: de nieuwe versie heeft een gedurfder design, de beste veiligheids- en infotainmentsystemen in zijn klasse en een reeks efficiëntere en milieuvriendelijkere motoren.

“Het debuut van de nieuwe functionele Fiat-familie in 2021 en de lancering van tal van nieuwe producten is een belangrijke stap voorwaarts in onze strategie om ons gamma te vernieuwen; om steeds beter in te spelen op de behoeften van onze klanten; en om ons aanbod voor Fiat uit te breiden tot een heel nieuwe klantenbasis”, aldus Luca Napolitano, hoofd van de merken Fiat, Lancia en Abarth voor de regio Enlarged Europe bij Stellantis. “Bovendien past dit in de strategie van assortimentsvernieuwing, die dit jaar is gestart: we bieden mobiliteitsoplossingen voor binnen en buiten de stad die steeds duurzamer, meer geconnecteerd en meer hightech zijn, in lijn met de behoeften van onze huidige en toekomstige klanten. Naast de “Aspirationele” wereld – één van de twee zielen van het merk Fiat – perfect belichaamd door de iconische 500, bestaat de “Functionele” wereld uit succesvolle modellen zoals de nieuwe Panda en Tipo”.

Nieuwe Tipo Cross

De Tipo-familie werd uitgebreid met een nieuwe koetswerkvariant – de Tipo Cross, als aanvulling op de drie andere varianten (4-deurs, 5-deurs en Station Wagon). Dit model, een echte crossover, richt zich tot een volledig nieuw doelpubliek. Gezinnen – de vaste klanten van de Fiat Tipo – hebben immers hun voorkeuren en smaken verruimd en zijn steeds vaker op zoek naar alternatieve stijlen. Zonder ooit te willen inboeten aan ruimte en comfort, wenden zij zich nu tot de wereld van de crossovers. Diezelfde gezinnen zijn nu toe aan een emotionelere, meer onderscheidende, dynamische en jeugdige auto, die toch betaalbaar blijft. De Tipo Cross, “Fiat’s nieuwe familie crossover”, is het juiste antwoord.

Op het eerste gezicht is de auto merkbaar breder, met het nieuwe grilleontwerp dat doorloopt tot onder de koplampen, en hij is ook duidelijk hoger: de hoogte van de Nieuwe Tipo Cross is met bijna 4 cm toegenomen, dankzij een nieuwe set-up van de ophanging en de toevoeging van een nieuwe wiel- en bandenoplossing, die al te zien was op een andere crossover van Fiat, de 500X. De nieuwe Tipo Cross heeft bredere banden voor een nog robuustere look. De nieuwe configuratie biedt ook een hogere rijpositie en maakt het makkelijker om in en uit de auto te stappen, terwijl alles wat Tipo-gezinnen gewend zijn eenvoudiger wordt, zoals kinderen op de achterbank zetten of dingen vinden die onder de stoelen vast kunnen komen te zitten. De auto is bijna 7 cm langer dan de Tipo Life (5-deurs) en wordt gekenmerkt door de toevoeging van ‘Cross’-stylingdetails, te beginnen met bredere wielkasten, met aan de voorkant ruimte voor een exclusieve beschermende sierstrip die in de bumpers is geïntegreerd, inclusief een prominente koeienvanger om de auto een steviger en gespierder uiterlijk te geven, en inclusief de zijskirts en de achterspoiler, evenals het praktische dakrek, dat tot nu toe alleen op de Station Wagon-versie beschikbaar was.

Eén van de belangrijkste nieuwe kenmerken van de Nieuwe Tipo Cross is het nieuwe, volledig configureerbare 7″ digitale TFT-instrumentenpaneel, dat het conventionele analoge dashboard vervangt. Dit meer gesofisticeerde systeem helpt de status, multimedia en telefoon van de auto onder controle te houden. Het cluster wordt ook gecombineerd met het gloednieuwe Uconnect 5 infotainmentsysteem met 10,25″ aanraakscherm, een andere primeur – net als het cluster – voor de FCA Group die werd onthuld op de New 500, en nu beschikbaar is op de Tipo. Het Uconnect 5-systeem met Apple CarPlay en Android Auto is ontwikkeld met het idee om klanten een eenvoudige en handige gebruikerservaring te bieden. Dit betekent dat u de functionaliteit van Apple CarPlay of Android Auto draadloos kunt gebruiken op het aanraakscherm van de radio met aanpasbare profielen, waarbij tot 5 configuraties kunnen worden opgeslagen.

De Nieuwe Tipo Cross kan worden uitgerust met de 1.3 Multijet turbodieselmotor van 95 pk of de 1.6 Multijet turbodieselmotor van 130 pk, en met de nieuwe 1.0 GSE T3 benzine-eenheid van 100 pk. Deze laatste maakt meer bepaald deel uit van de FireFly Turbo-motorenfamilie, die is ontworpen om de beste prestaties te leveren bij een aanzienlijk lager brandstofverbruik en lagere emissies. Zijn maximumvermogen bedraagt 74 kW (100 pk), terwijl het koppel 190 Nm bereikt bij slechts 1500 t/min, in plaats van de 4500 t/min van de huidige (vorige) 1.4 benzinemotor met 95 pk, waarvan het koppel 127 Nm bedroeg. De motor zorgt dus voor rijplezier en biedt een optimale start dankzij de voordelige koppelcurve, zelfs bij lage toerentallen, en is bovendien comfortabeler dankzij zijn indrukwekkende stilte. Ook de CO2-uitstoot is gedaald tot 121 g/km (WLTP). Het beste van alles is dat de versnellingsbak is gekalibreerd voor een maximaal reactievermogen in het stadsverkeer en het best mogelijke comfort op de snelweg, waarbij de motor op 3200 t/min wordt gehouden bij een kruissnelheid van 130 km/u.

De Fiat Tipo : een succesverhaal

De in 2016 gelanceerde Fiat Tipo is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een ware autofamilie. Na de eerste vierdeurs berlineversie kwamen in 2017 de vijfdeurs- en Station Wagon-varianten, nu aangevuld met de volledig nieuwe Tipo Cross. Dankzij zijn voortdurende vernieuwing is het model een van de populairste in zijn segment geworden in Italië en in heel Europa, waar het heeft bijgedragen tot de resultaten van het merk Fiat, met meer dan 75% van zijn verkoopvolumes op markten buiten Italië. In totaal zijn er vanaf de lancering tot nu toe meer dan 700.000 exemplaren verkocht in de EMEA-regio, waarmee in 2019 het hoogste aandeel buiten Italië werd bereikt.