Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Volkswagen slaat de handen in elkaar met de eerste Ardenne Roads Ecorally

Liefhebbers van regelmatigheidswedstrijden en iedereen met een gezonde dosis nieuwsgierigheid, opgelet! Van 22 tot 24 juni zal de allereerste Belgische Ecorally worden georganiseerd in de streek van Durbuy! Het is beslist geen toeval dat het evenement, dat op poten werd gezet door Trajectoire, de steun zal genieten van Volkswagen. Gezien er verschillende teams van de Belgian VW Club aan de start verschijnen, zal het merk uit Wolfsburg zeer goed vertegenwoordigd.

Al van bij het begin van het seizoen 2022 is de Belgian VW Club bijzonder actief in de Bridgestone FIA ecoRally Cup. Eind oktober liet men van zich spreken door maar liefst vier teams in te zetten in de E-Rallye Monte-Carlo en uiteindelijk beslag te leggen op de bronze medaille in de rangschikking bij de teams. Meer was er niet nodig om Volkswagen België te motiveren om in 2023 het avontuur verder te zetten!

Vandaag breidt de betrokkenheid van Volkswagen in de discipline nog wat verder uit. Het merk is namelijk partner van de Ardenne Roads Ecorally, die van 22 tot 24 juni wordt georganiseerd in de streek van Durbuy! Een historisch evenement aangezien het de allereerste wedstrijd is in België die een regelmatigheidswedstrijd voor elektrische wagens combineert met een zo goed mogelijk energiebeheer.

Antoine Dechamps, de katalysator

Deze allereerste Belgische Ecorally is eigenlijk het geesteskind van Antoine Dechamps, de Belgian VW Club-rijder in de Bridgestone FIA ecoRally Cup. “Alles begon met enkele gesprekken met mijn partners”, vertelt de man uit Nil-Saint-Vincent. “Ze wilden graag een evenement op Belgische bodem om hun communicatie rond onze samenwerking te optimaliseren. Ik moest dus een oplossing vinden en na enkele korte nachten en heel wat telefoontjes, ben ik me beginnen richten op het professionele team van Trajectoire om een project op poten te zetten. Jean-François Devillers en Éric Chapa besloten de stap te zetten en ik werk sinds januari met hen samen als Ecorally-adviseur. Met de ervaring die ik heb vergaard in de Bridgestone FIA ecoRally Cup en de contacten die ik gedurende twee seizoenen heb kunnen leggen, heb ik hen waardevalle informatie kunnen geven om tot een reglement te komen. Ik wil daarbij ook de organisatoren uit het buitenland en de Automobile Club de Monaco bedanken voor hun hulp en adviezen! Daarnaast heb ik ook bepaalde buitenlandse teams weten te motiveren om onze rally te betwisten: er zullen teams uit Tsjechië, Slovenië en Frankrijk van de partij zijn. Het belooft een uitdagend evenement te worden!”

Door de passie, het enthousiasme en het idee van Antoine geraakte Trajectoire snel overtuigd om de Ardenne Roads Ecorally by Volkswagen ID te organiseren. Het moet gezegd dat ook manager Jean-François Devillers enorm gemotiveerd was. “We bevinden ons momenteel in een overgangsperiode in de autosport”, vertelt de organisator die zijn strepen heeft verdiend in historische regelmatigheidswedstrijden. “Voor ons was het belangrijk om te evolueren en met deze wedstrijd iets nieuw op poten te zetten. Het is niet enkel een primeur voor België, maar het is ook vrij uniek in Noord-Europa. Dat heeft ons enkele ideeën opgeleverd! Ons doel voor de toekomst is tweeledig: in 2024 opgenomen worden in de Bridgestone FIA ecoRally Cup en ook in Luxemburg en Frankrijk gelijkaardige wedstrijden opzetten. Dat zou een flinke schare teams moeten kunnen aanspreken die momenteel naar Spanje, Portugal, Italië of Oost-Europa moeten trekken om deel te nemen. In afwachting daarvan ligt de focus eerst op de editie 2023, met een parcours van om en bij de 600 kilometer.”

Hoe ziet de steun van Volkswagen eruit in dit verhaal? Het was een voor de hand liggend keuze. “Deze wedstrijd sluit perfect aan bij de ontwikkeling van onze 100% elektrische voertuigen en onze ‘Way to Zero’-strategie”, vertelt Gert Van Leeuw, Directeur Volkswagen Import. “We zetten ons in om de CO2-voetafdruk van onze voertuigen aanzienlijk terug te dringen. Al onze ID-modellen (ID.3, ID.4, ID.5 en ID. Buzz) worden trouwens nu reeds op een CO2-neutrale manier geproduceerd. Dit gamma zal tussen nu en 2026 worden uitgebreid tot 10 modellen en vanaf 2033 zal het merk uitsluitend nog elektrische voertuigen commercialiseren. Dat is evenwel niet alles! De Ecorally is een kans om de efficiëntie van onze huidige modellenreeks in de verf te zetten: het laat ons toe om te bewijzen dat ze – vanwege het grote koppel – leuk zijn om mee te rijden en dat het mogelijk is om met een elektrische aandrijving op een comfortabele manier lange afstanden af te leggen. Het is eveneens een manier om samen onze passie voor de autosport te beleven op een verantwoorde manier voor de planeet en de buurtbewoners. We zijn bijgevolg enorm blij dat de sport van de toekomst naar onze contreien komt en dat wij deze kunnen ondersteunen!”

De Volkswagen-teams zetten hun zinnen op de Monte-Carlo

Het mag geen verrassing heten dat de Belgian VW Club goed vertegenwoordig zal zijn bij deze wedstrijd in eigen land. Aan de start zien we de duo’s Antoine Dechamps-René Donnay, Olivier Van Hoorebeke-Noam Grootvriendt en Bernard Heine-Valérie Piette. Aan ambitie dus geen gebrek bij deze ploeg. “Ik hoop dat de Belgian VW Club op het podium zal eindigen in het algemene klassement bij de teams”, bevestigt Antoine.

De Belgian VW Club heeft eveneens een zeer aantrekkelijke prijs in petto voor het beste Volkswagen-team: een gratis deelname aan de eerstvolgende E-Rallye Monte-Carlo, van 18 tot en met 22 oktober.

Wil u de Ardenne Roads Ecorally by Volkswagen ID ook vanaf de eerste rij meemaken? Zak dan af naar Durbuy op 22, 23 en 24 juni! “Ik wil zoveel mogelijk mensen uitnodigen om de discipline op eigen bodem te komen ontdekken! Dit evenement is meer dan een wedstrijd, het is ook een uitstekende gelegenheid om te netwerken voor iedereen die interesse heeft in nieuwe technologie en energie. Een van de hoogtepunten van het evenement zal de Proloog zijn op donderdag. Die bepaalt de startorde voor vrijdag. Vervolgens is er de finish van de wedstrijd op zaterdag tussen 15u en 16u in het centrum van de stad, waar een borrel wordt gehouden bij het gesloten wagenpark. Dé gelegenheid bij uitstek om te praten met de rijders en live te vernemen wie de wedstrijd wint”, besluit Antoine Dechamps.

De nieuwe Audi A5-modellen

De nieuwe Audi A5-modellen Met de nieuwe A5-familie begint Audi aan het volgende hoofdstuk van zijn succesvolle geschiedenis in het middenklassesegment. De nieuwe Audi A5-familie

Lees verder »

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX Het ID.Buzz is een wereldwijd uniek elektrisch voertuig – een designicoon en een allround talent tegelijk. Volkswagen Bedrijfsvoertuigen breidt en

Lees verder »