Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

De nieuwe PROACE Verso Electric

Met de introductie van de nieuwe PROACE Verso Electric begin 2021 zal Toyota het marktbereik van zijn uitstootvrije, batterij-aangedreven elektrische voertuigen vergroten. Samen met de PROACE Electric middelzware bestelwagen in het Toyota Professional-assortiment van bedrijfswagens vormt dit een aantrekkelijke en uiterst flexibele mobiliteitsoptie voor bedrijven en wagenparken die actief zijn in lage-emissiezones en voor klanten die alle kwaliteit en prestaties van een Toyota personenbus wensen gekoppeld aan uitzonderlijke milieuprestaties.

Het nieuwe model biedt keuze uit twee lithium-ionbatterijen, met een volledig elektrisch rijbereik van tot 330 km, gecombineerd met snel opladen met een optionele 11 kW boordlader.
Het assortiment bestaat uit drie carrosserielengtes en vier modeluitvoeringen, geschikt voor het vervoer van negen personen. De specificaties en opties voldoen aan de hedendaagse vereisten voor gerieflijkheid, connectiviteit en comfort, aangevuld met de recentste Toyota Safety Sense actieve veiligheids- en rijhulpsystemen, die bescherming bieden tegen vaak voorkomende ongevalrisico’s.

De keuze voor de PROACE Verso Electric en nul-uitstoot vergt geen compromissen op het vlak van prestaties of capaciteit in vergelijking met een gelijkaardig dieselmodel. De klant kan afhankelijk van zijn wensen kiezen uit twee lithium-ionbatterijen: een 50 kWh batterij die met een volle lading tot 230 km rijbereik verzekert, en een 75 kWh batterij voor een rijbereik tot 330 km (WLTP-gegevens). Ze leveren allebei een maximaal vermogen van 136 DIN pk en 260 Nm koppel, prestaties die afgestemd zijn op de rol van de PROACE Verso Electric als veelzijdige personenbus. De maximumsnelheid is elektronisch beperkt tot 130 km/h.
De batterij bevindt zich volledig onder de vloer van het voertuig, zodat er geen beperkingen zijn in de cabine of in de laadruimte. Het assortiment bestaat uit drie carrosserielengtes, Compact, Medium en Long, met respectieve laadvolumes van 280, 640 en 1.060 liter (met alle stoelen op hun plaats). 

Diverse laadopties vergroten het comfort en de bruikbaarheid van de PROACE Verso Electric. Voor de aansluiting op een klassiek huishoudelijke stopcontact wordt standaard een 8A kabel van zes meter meegeleverd; er is ook een 32A kabel voorzien om sneller op te laden via een optioneel muurstopcontact. De controle van het oplaadproces verloopt heel eenvoudig met een statusindicator in de afdekking van het EV-laadpunt.

Alle versies van de PROACE Verso Electric zijn standaard uitgerust met een 7,4 kW monofase-boordlader. Deze kan optioneel worden geüpgraded naar een 11 kW lader wanneer sneller opladen vereist is. Wanneer het voertuig verbonden is met een 100 kW laadstation, kan de 50 kWh batterij in ongeveer 30 minuten worden opgeladen en de 75 kWh batterij in ongeveer 45 minuten.

Toyota lanceert de Europese verkoop van de nieuwe PROACE Verso Electric vanaf februari 2021; de specifieke startdatum is afhankelijk van de individuele markten. De klant kan vanaf november 2020 zijn bestellingen plaatsen, en de levering van de eerste voertuigen wordt vanaf maart 2021 verwacht.

De prijzen en volledige specificaties zullen dichter bij de verkoopdatum worden aangekondigd.