Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Dubbeltest: Abarth 595 Scorpioneoro en Monster Energy Yamaha

Abarth 595 Scorpioneoro

Deze Abarth is een eerbetoon aan de A112 Abarth “Gold Ring” oftewel de A112 Abarth “Targa oro” uit 1979 en daar werden slechts 150 exemplaren van gebouwd.

Van de versie die wij testen zijn er 2000 exemplaren gemaakt en net zoals de “Targa Oro” te herkennen aan de zwarte kleuren en gouden details.

Vanaf het moment dat je in de Abarth 595 Scorpioneoro stapt merk je dat je in een speciale Abarth stapt, hij is tot in de puntjes uitgerust en gematcht aan de legendarische A112 Abarth “Terga Oro”. De zwarte kleur met de gouden striping en 17” velgen springen meteen in het oog, op verschillende plaatsen in en op de wagen zijn leuke Scorpione-logo’s aangebracht. Zelfs de sportieve zetels hebben Scorpione logo’s op het zitvlak en de rugleuning. Op de hoofdsteun kan je de Italiaanse vlag terugvinden samen met Abarth Scorpioneoro, wat voor een leuk detail zorgt. De carbon afwerking van de spiegels en de front-diffusor geven deze speciale versie een fantastische uitstraling!

Eens op weg merk je wat een pittige motor de Abarth 595 Scorpioneoro heeft, een  handgeschakelde 5 versnellingsbak, geen bemoeizieke veiligheidssystemen, maar pure fun, de passie van het autorijden is voluit aanwezig!

De uitlaatlijn op deze versie versterkt ook mee de rijfun, het aantal “smiles per miles” is zeer hoog! Hij staat ook zeer strak afgeveerd, daardoor is de wegligging superieur, wel kan dit tijdens langere ritten soms wat vervelend zijn.

Voor wie de zwarte uitvoering niet leuk vindt is er ook de optie om deze te bestellen in Podium Blue, Racing White en Record Gray.

Abarth 595 Monster Energy YAMAHA

Dit 2de “special model” waarvan eveneens 2000 stuks van gemaakt worden vertegenwoordigt als geen ander de samenwerking tussen Abarth en YAMAHA en waar nu dus Monster Energy zich bij aansluit op zoek naar sportieve uitdagingen en hoogtepunten zowel op Circuit als op de weg.

Zoals je direct kan zien richten ze zich met deze Abarth op jonge klanten en motorsport fans.

Aan de buitenkant vallen dan ook onmiddellijk de logo’s van Yamaha en Monster Energy op. Deze geven het zeer speelse en stoere uiterlijk aan deze Abarth net zoals YAMAHA deze geeft aan de MotoGP YZR-M1.

Wat ons vooral opviel tijdens het testen is net zoals bij de Scorioneoro toch wel de fun die je beleeft tijdens het rijden. Voor zo’n stadswagen zijn de prestaties wel subliem te noemen. Je kan verder ook gewoon lekker ouderwets autorijden, handmatig schakelen, geen veiligheid systemen die ingrijpen zodat je lekker ongedwongen en net zo rebels als de wagen zelf van rijstrook verandert zonder dat je op je “vingers” getikt wordt.

De Monster Energy Yamaha doet dit trouwens met een heerlijk geluid die geproduceerd wordt door de Active Record Monza uitlaat met 4 uitlaatpijpen.

Dit alles moet natuurlijk ook tot stilstand gebracht worden en dat kan door de geperforeerde, zelfventilerende schijven vooraan en de geperforeerde schijven achteraan die hun werk uitstekend doen.

Binnenin de Monster Energy YAMAHA valt het sportieve interieur natuurlijk onmiddellijk op.

De kleuren van buiten werden doorgetrokken. Een zwart interieur met blauwe afwerkingen, het logo van Yamaha Factory Racing dat niet enkel aan de buitenkant zichtbaar is maar ook op de hoofdsteunen plaats gekregen heeft.

Klein leuk detail is ook het identificatieplaatje in het midden tussen de zetels dat je doet herinneren aan het feit hoe zeldzaam deze editie wel niet is.

Tijdens onze testweek kwamen we aan een gemiddeld verbruik van 8 a 9l/100km maar eerlijk gezegd was dit met een nogal zwaardere voet.

Zowel de Scorpioneoro als de Monster Energy Yamaha hebben onder de motorkap een 1.4 Turbo jet 4 cilinder met 165 pk en 230 Nm koppel. 0-100 km/u doe je hierdoor in slechts 7,3 seconden en ze toppen af op 218 km/u.

Er is al een Abarth 595 Scorpioneoro verkrijgbaar vanaf €26.890, dan krijg je standaard het 7” infotainment systeem met Android Auto en Apple CarPlay, GPS, DAB en een BeatsAudio geluidssysteem van 480W, en wat er ook standaard bij inbegrepen is, is lot’s of fun!!

De Abarth 595 Monster Energy Yamaha is verkrijgbaar vanaf €24,490.

Het 7″ HD Uconnect™-systeem is eveneens standaard op de Abarth 595 Monster Energy Yamaha en beschikt over Apple CarPlay en Google Android Auto™*, de beste mirroringoplossingen voor Apple iOS- en Android-smartphones. Dit unieke platform omvat ook het ingebouwde Abarth-telemetriesysteem, dat bestuurders de mogelijkheid biedt om hun prestaties te meten. En last but not least omvat deze speciale reeks een specifiek splash-scherm, waarop het Monster Energy Yamaha MotoGP-logo wordt getoond bij het opstarten.