Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Polestar 4 heeft laagste koolstofvoetafdruk

Polestar heeft de eerste Life Cycle Assessment (LCA) voor Polestar 4 gepubliceerd. De LCA onthult dat Polestar 4 de laagste koolstofvoetafdruk heeft van alle Polestar-wagens tot nu toe, welgeteld 19,4 ton CO2e bij de lancering.

Polestar 4 wordt geproduceerd in de SEA-fabriek van Geely Holdings in Hangzhou Bay in China, waar groene elektriciteit met I-REC hydro certificaat wordt gecombineerd met fotovoltaïsche elektriciteit op het dak van de fabriek. Door het hoger gebruik van  koolstofarm aluminium uit smelterijen die hydro-elektriciteit verbruiken, vermindert Polestar de klimaatimpact. Daarnaast zijn voor het eerst gegevens over het aandeel gerecycled aluminium opgenomen in de assessment.

Initieel enkel beschikbaar in China, heeft Polestar 4 Standard Range Single Motor een koolstofvoetafdruk van 19,9 tCO2e, terwijl de Long Range Dual Motor een koolstofvoetafdruk heeft van 21,4 tCO2e. Aluminium vertegenwoordigt 23-24% van de koolstofvoetafdruk, terwijl staal en ijzer 20% vormen. Daarnaast leveren batterijmodules de grootste bijdrage aan de koolstofvoetafdruk van materiaalproductie en verfijning, namelijk 36-40%.

Fredrika Klarén, Head of Sustainability bij Polestar, zegt: “Om ons doel van een nul uitstoot te ondersteunen, stellen we koolstofbudgetten op voor al onze wagens. Tijdens de productontwikkeling van de Polestar 4 heeft het koolstofbudget alles beïnvloed, van materiaalkeuzes tot energiebronnen in de fabriek. Het delen van de LCA stelt ons in staat om te laten zien dat we kunnen streven naar een nul uitstoot.”

Polestar publiceert volledige details van de koolstofvoetafdruk van al haar modellen. De Zweedse EV-fabrikant gelooft dat de wagenindustrie een drijvende kracht moet zijn in de overgang naar duurzame mobiliteit, waarbij transparantie een belangrijke factor is.

Polestars LCA’s, gepubliceerd sinds 2020, houden rekening met verschillende factoren in de levenscyclus van een wagen, van toelevering van grondstoffen tot productie en recyclage, en vatten de klimaatimpact samen in een gemakkelijk te begrijpen cijfer. Dit stelt consumenten in staat om snelle en doordachte beslissingen te nemen bij het kopen van een wagen. De LCA-cijfers in dit persbericht tonen de koolstofvoetafdruk van de wagen van cradle-to-gate, inclusief materiaalgebruik doorheen het productieproces. Het gebruik van de wagens is niet opgenomen.