Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Mercedes-Benz CLA 250 e Coupé

Exterieur:

Wat meteen opvalt aan deze CLA 250 e coupé zijn zijn heerlijke sportieve lijnen die de CLA toch wel typeren. We beginnen vooraan met de mooie overhellende “sharknose” grill, de zeer verfijnde diamondgrille en de multibeam LED-koplampen met afzonderlijk aanstuurbare LED’s. Aan de zijkant zien we de zeer strakke lijnen die reeds beginnen achter het voorwiel en helemaal tot achter doorlopen waar we uitkomen op de in 2-delige horizontaal georiënteerde achterkoplampen. Het zou natuurlijk geen coupé zijn zonder de frameloze deuren. Het platform deelt hij met de A, B, GLA, GLB en natuurlijk de CLA shooting brake. Wat deze CLA onderscheid van de gewone CLA is dat deze een plug-in hybride is, hij kan dus gewoon aan de stekker. De batterij ligt onder de koffer zodat er zo min mogelijk ruimte verloren gaat (390l).

Accu en laden:

Bij Mercedes staan (elektrisch) rijplezier en het gebruiksgemak op de voorgrond.Wat zich bij deze plug-in hybride uit in toch wel vrij lange elektrische kilometers.Mercedes geeft aan dat je met de lithium-ion-hoogspanningsaccu met een totale capaciteit van 15,6 kWh ongeveer 71 – 79 km kan rijden (NDEC). Wij deden dit in vriesweer en een aangepaste rijstijl in ongeveer 10km minder dan opgegeven en waren daardoor best aangenaam verrast. Bij woon-werk verkeer moesten we slechts 1x elektrisch bijladen tijdens de hele week.Thuis aan de stekker kan je hem volledig opladen in ongeveer 5,5u.Doe je dit aan een snellader, kan je in 25 minuten tijd de batterij van 10 tot 80 % opladen.

Interieur:

Onze aandacht wordt onmiddellijk getrokken door het zeer fraai uitziend design. Mercedes Benz zelf spreekt van het “Wrap around” effect.

Mij hebben ze hiermee in ieder geval ingepakt.

Het ziet er niet alleen zeer stijlvol en fraai uit maar dankzij MBUX (Mercedes Benz User Experience) kan je net zo communiceren zoals je dat met andere personen doet, niet enkel en alleen door spraak, maar ook door Touch en gebaren.

Verder zie je dat er hoogwaardige materialen gebruikt zijn. Deze AMG-line uitvoering is zeer mooi afgewerkt over het ganse interieur.

De navigatie werkt met augmented reality, dit betekent dat virtuele elementen toegevoegd gaan worden aan bepaalde beelden. Het navigeren gaat hierdoor een heel stuk aangenamer.

De voorzetels voelen heel comfortabel aan en zijn makkelijk in te stellen.

Wij reden er zowel korte en langere afstanden mee en hadden geen problemen met zithouding of comfort.

Technologie:

Dankzij de kunstmatige intelligentie leert het MBUX systeem van jou, geeft het advies en zal het je voorkeuren onthouden.Zo kan je bijvoorbeeld een Garmin smartwatch via de “Mercedes me” app koppelen aan het MBUX systeem van de wagen. Je hartslag wordt gedeeld met de ingebouwde energizing coach, als je bijvoorbeeld veel stress hebt zal de minst stressvolle route gezocht worden, ook wordt muziek, kleur en geur afgestemd op jouw mood… Afhankelijk van de gekozen uitrusting zal je meer ontspannen kunnen uitstappen dan je ingestapt bent.De volledige digitale widescreen cockpit met zijn 2 HD displays achter 1 groot glas kunnen net zoals de sfeerverlichting naar eigen voorkeur ingesteld worden. En als je een android of apple telefoon aansluit klinkt je spotify speellijst heerlijk door het Burmester® surround sound system.

Rijprestaties en rijgedrag:

Eenmaal aan het rijden valt op hoe vlot en pittig deze wagen is. De 1.3l benzine motor heeft een koppel van 250Nm en een nominaal vermogen van 118kW en 160pk bij 5.500 tpm. Dit in combinatie met de 75kW sterke elektromotor met 300Nm zorgt voor een systeem vermogen van 450Nm en 218 pk (160kW). Daardoor kan deze CLA 250 e Coupé van 0 tot 100 in slechts 6,8 s. Topsnelheid is 240km/u. De 8G-DCT automaat kwam nooit in de problemen en schakelde vrij vlot over zodat comfort en rijplezier behouden bleven. Er zijn verschillende rijmodici beschikbaar zodat iedere bestuurder zelf kan kiezen wat zijn voorkeur geniet. Bij de individual mode kies jijzelf wat het beste past bij jouw smaak en rijstijl.

Veiligheid:

Qua veiligheid heeft deze CLA 250 e Coupé natuurlijk alles wat hij moet hebben. Zo is er lane assistent, vermoeidheidssensor, remassistent, dodehoekassistent, verkeersbord herkenning enz. Hierdoor ga je je ook snel op je gemak voelen in deze CLA. De mulitbeam ledkoplampen helpen je in het donker zonder daarmee de tegenligger te verblinden. De grootlichten worden zo aangestuurd zodat ze bij tegenliggers automatisch dempen en belichten steeds waar je naartoe wil. Of dat nu rechtdoor, in een bocht of afslag is.

Conclusie:

Wij waren tijdens deze test zeer aangenaam verrast door deze coupé. Niet alleen door zijn elektrisch bereik maar ook door het comfort en rijbeleving in het algemeen. Het verbruik van deze plug-in hybride lag in onze testweek op 1,7l/100 km met natuurlijk een aangepaste rijstijl en het tijdig laden van de batterij. Doe je dit met een zwaardere rechtse voet ga je daar vanzelfsprekend een stuk boven zitten. Is de accu leeg dan kom je ongeveer aan een 7l/100km. De totale gecombineerde CO2 uitstoot is 23g/km. Deze Benz kan je kopen vanaf 43.623 euro. Uiteraard kan deze prijs oplopen als je meerdere opties aanvinkt.

Plus

  • Elektrisch rijbereik
  • Navigatie met augmented reality
  • Interieurafwerking met hoogwaardige materialen
  • Comfort

Min

  •  De uiteindelijke prijs als je te enthousiast wat opties aanvinkt.