Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Interieurhoogtepunten nieuwe Kodiaq- en Superb-generaties

In de aanloop naar de wereldpremières van de nieuwe Kodiaq- en Superb-generaties onthult Škoda hun volledig hertekende interieur met digitale cockpit, head-up display en vrijstaand 12,9-duimsscherm voor het infotainmentsysteem. De versnellingshendel van de DSG-transmissie werd naar de stuurkolom verplaatst, waardoor de middenconsole nog meer opbergruimte bevat en de voorpassagiers nog meer plaats hebben. Om de bediening te optimaliseren, bieden de personaliseerbare Škoda Smart Dials een eenvoudige controle. Elke draai-drukknop geeft op intuïtieve wijze toegang tot diverse functies, terwijl een digitaal scherm op elk moment een beknopt en compleet overzicht geeft. In zijn streven naar duurzamere wagens gebruikt Škoda voor de nieuwe Kodiaq en Superb voortaan bekledingen van 100% gerecycleerd polyester.

Peter Olah, Head of Interior Design bij Škoda Auto, geeft tekst en uitleg: “Škoda-interieurs verenigen intuïtief gebruiksgemak met eenvoud, klantgerichtheid en uitgekiende oplossingen. Onze jongste innovatie, de Škoda Smart Dials, biedt een bijkomende intuïtieve bedieningswijze voor de functies van de auto door fysieke bedieningselementen te combineren met digitale schermen. De frisse nieuwe interieurs van de Kodiaq en Superb kunnen bovendien prat gaan op een groot, vrijstaand scherm, een versnellingshendel op de stuurkolom en een opgeruimde middenconsole. Deze verbeteringen effenden de weg voor een ruimer en erg behaaglijk interieur dat niet alleen opvalt, maar ook erg functioneel voor de dag komt en onze klanten een tastbare meerwaarde biedt.”

Innovatieve nieuwe functies voor nog meer interieurcomfort

Škoda heeft het interieur van beide toekomstige modellen hertekend, inclusief verbeteringen aan het stuurwiel, het instrumentenbord, het dashboard en de sierafwerking. Een primeur voor Škoda is dat de versnellingskiezer in beide modellen naar de stuurkolom werd verplaatst, waar hij erg vlot toegankelijk is. Dat resulteerde in een opgeruimde en helder gestructureerde middenconsole die extra ruimte vrijmaakt voor de voorpassagiers. Eveneens nieuw voor de Kodiaq en Superb zijn het head-up display, dat de 10,25 duim grote Virtual Cockpit aanvult, en het vrijstaande centrale infotainmentscherm, dat nooit eerder zo groot was (diagonaal van 12,9 duim). De Škoda Smart Dials, die in beide modellen debuteren, zijn innovatieve draai-drukknoppen die haptische en digitale facetten verenigen voor een nog intuïtievere ervaring.

Škoda Smart Dials: drukknoppen met digitale displays

Met de introductie van de Škoda Smart Dials tilt de Tsjechische autobouwer de beproefde combinatie van haptische en digitale bedieningselementen naar een hoger niveau. Deze volledig nieuwe benadering omvat drie draai-drukknoppen onder het infotainmentscherm, elk met een geïntegreerd digitaal scherm van 32 millimeter. Zij verzekeren, naargelang het uitrustingsniveau, een snelle toegang tot tal van autofuncties. De twee buitenste Smart Dials voor bestuurder en voorpassagier regelen de interieurtemperatuur en de stoelverwarming en -verluchting en geven de actieve functie weer. De centrale Smart Dial regelt tot vier verschillende functies, waaronder het infotainmentvolume, het verluchtingsdebiet en de blaasrichting, de slimme airconditioning, de rijmodi en de zoomfunctie van de navigatiekaart. Deze Smart Dial kan geconfigureerd worden via het infotainmentmenu en door de knop ingedrukt te houden, kan men tussen de functies schakelen.

Een waaier aan ‘Simply Clever’-elementen

Het streven naar meer comfort aan boord komt duidelijk tot uiting in de nieuwe uitrusting, zoals de Phone Box met snelle inductieve smartphonelader (tot 15 watt), die in de Kodiaq zelfs plaats biedt aan twee telefoons, in combinatie met een actieve koeling. Bovendien hebben de inzittenden tot vier USB-C-poorten met een vermogen van 45 watt en werd er een handige USB-C-poort van 15 watt voorzien in de achteruitkijkspiegel. Ook het vermelden waard is dat de nieuwe Kodiaq uitgerust kan worden met ergostoelen, compleet met pneumatische massagefunctie. Achterpassagiers zullen ook het gekoelde opbergvak in de middentunnel waarderen. In de Superb vormen het hertekende stuurwiel, het instrumentenbord en de sierelementen een harmonieus geheel met de verbeterde optionele massagestoelen. Die bevatten voortaan tien pneumatisch geregelde massagekussens en diverse programma’s, alsook een viervoudig verstelbare lendensteun. Net als bij de Kodiaq kunnen alle verwarmingsfuncties van de stoelen, het stuurwiel en de voor- en achterruit eenvoudig beheerd worden via een verwarmingsknop die zich laat configureren in het menu van de klimaatregeling.

Duurzame materialen voor alle stoffen en twee populaire Simply Clever-voorzieningen

Škoda bevestigt zijn duurzaamheidsengagement door milieuvriendelijke materialen te gebruiken voor alle interieurstoffen en voor twee iconische Simply Clever-voorzieningen: de paraplu in de bestuurdersdeur en de ijskrabber. De constructeur bouwt ook voort op de benadering van andere modellen door de klassieke uitrustingsniveaus te vervangen door het concept van de Design Selections: in de Kodiaq kunnen klanten opteren voor de Design Selections ‘Loft’, ‘Lounge’ en ‘ecoSuite’ in Black of Cognac, met stoffen vervaardigd uit 100% gerecycleerd polyester. Het leder in de ecoSuite Design Selection plukt de vruchten van een milieuvriendelijk kleuringsproces met afval uit de verwerking van koffiebonen. Voor de vierde Superb-generatie omvat het uitrustingsniveau Essence de Design Selection ‘Studio’, terwijl het uitrustingsniveau Selection verkrijgbaar is met de Design Selections ‘Loft’ en ‘Lounge’, evenals ‘Suite’ in Black en Cognac. Het topmodel L&K breidt het aanbod uit met de Design Selection ‘L&K Suite’ in Black en Cognac, met leder dat op duurzame wijze gekleurd werd met afvalwater van de olijfverwerking.

De nieuwe Audi A5-modellen

De nieuwe Audi A5-modellen Met de nieuwe A5-familie begint Audi aan het volgende hoofdstuk van zijn succesvolle geschiedenis in het middenklassesegment. De nieuwe Audi A5-familie

Lees verder »

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX Het ID.Buzz is een wereldwijd uniek elektrisch voertuig – een designicoon en een allround talent tegelijk. Volkswagen Bedrijfsvoertuigen breidt en

Lees verder »