Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

Fiat Tipo SW 1.0 GSE T3 100pk

In de categorie van budgetvriendelijke wagens testen we de nieuwe Fiat Tipo SW MY21. Hij kreeg recent een opfrissing, zoals het nieuwe logo en ook de nieuwe 1.0l GSE T3 3 cilinder benzinemotor. Uiterlijk merk je misschien niet veel verschil maar er zijn wel degelijk verschillende interessante updates. Zo zijn er de full led koplampen en achterlichten die voor een uitstekend zicht zorgen tijdens de avond/nacht waardoor het aangenamer rijden is en ook de veiligheid natuurlijk verbeterd is.

Eén van de belangrijkste nieuwe kenmerken van de nieuwe Tipo SW is het nieuwe, volledig configureerbare 7″ digitale TFT-instrumentenpaneel, dat het conventionele analoge dashboard vervangt. Dit meer gesofisticeerde systeem helpt de status, multimedia en telefoon van de auto onder controle te houden. Het cluster wordt ook gecombineerd met het gloednieuwe Uconnect 5 infotainmentsysteem met 10,25″ touchscreen. Dit is een andere primeur – net als het cluster – voor de FCA Group die werd onthuld op de New 500, en nu beschikbaar is op de Tipo. Het Uconnect 5-systeem met Apple CarPlay en Android Auto is ontwikkeld met het idee om klanten een eenvoudige en handige gebruikerservaring te bieden. Dit betekent dat de functionaliteit van Apple CarPlay of Android Auto draadloos kan gebruikt worden

De nieuwe 1.0 GSE T3 benzinemotor met 100 pk  maakt deel uit van de FireFly Turbo-motorenfamilie.  Deze technologische oplossing die het best in staat is om de beste prestaties te leveren, in combinatie met een aanzienlijk lager brandstofverbruik en lagere emissies. Zijn maximumvermogen bedraagt 74 kW (100 pk), terwijl het koppel 190 Nm bereikt bij slechts 1500 t/min, in plaats van de 4500 t/min van de vorige 1.4 benzinemotor van 95 pk, die een koppel van 127 Nm had. De nieuwe motor is dus een plezier om mee te rijden en biedt een optimale acceleratie dankzij zijn voordelige koppelcurve, zelfs bij lage toerentallen. Hij is ook comfortabeler, dankzij de indrukwekkende stilte. Ook de CO2-uitstoot is gedaald tot 121 g/km (WLTP). Het beste is dat de versnellingsbak is gekalibreerd voor een maximaal reactievermogen in het stadsverkeer en het best mogelijke comfort op de snelweg, waarbij de motor op 3200 t/min wordt gehouden bij een kruissnelheid van 130 km/u. Tijdens onze testweek kwamen we uit op een gemiddelde verbruik van 7liter. De hernemingen zijn niet heel vlot maar het is zeker wel een aangenaam rijdende break.

Het interieur is goed afgewerkt maar Fiat heeft op sommige plaatsen gebruik gemaakt van harde plastics welke toch niet storen. Prijs/kaliteit is deze Tipo SW een zeer goede keuze voor jonge gezinnen die een bertouwbare, ruime en vooral betaalbare gezinswagen zoeken.

Er is al een Fiat Tipo Life SW beschikbaar met de 1.0 GSE T3 motor vanaf €19.450.