Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

De nieuwe, volledig elektrische EX90

Een echte, volledig elektrische SUV met zeven zitplaatsen die de lat op het gebied van veiligheid en een duurzamere levensstijl hoger legt: met de Volvo EX90 begint een nieuw tijdperk voor ons bedrijf waarin we resoluut voor een volledig elektrische toekomst kiezen.

Vanaf nu zullen we elk jaar een nieuwe, volledig elektrische auto onthullen, te beginnen met de Volvo EX90. Tegen 2030 willen we alleen nog volledig elektrische auto’s verkopen. Het is een van de meest ambitieuze elektrificatieplannen in de autosector en cruciaal voor onze ambitie om tegen 2040 een klimaatneutraal bedrijf te zijn.

Vandaag onthulden we in het centrum van Stockholm onze nieuwe, volledig elektrische SUV die onze Zweedse roots weerspiegelt. Tegelijkertijd zal de Volvo EX90, als weerspiegeling van onze wereldwijde aanwezigheid als bedrijf, vanaf volgend jaar in de Verenigde Staten en later ook in China worden gebouwd. Tegen dan willen we dat die twee productievestigingen klimaatneutraal zijn.

Als nieuwe instant klassieker van Scandinavisch design is de Volvo EX90 ontworpen volgens het principe ‘vorm volgt functie’. Het is een veelzijdige, stijlvolle gezinswagen met moderne proporties, gecombineerd met geavanceerde technologie op het gebied van core computing, connectiviteit en elektrificatie om de veiligheid, efficiëntie en design te optimaliseren.

“De Volvo EX90 is een statement voor waar we nu staan en waar we naartoe gaan”, zei Jim Rowan, onze CEO. “Hij is volledig elektrisch met een bereik tot 600 kilometer met één enkele laadbeurt, is ontworpen om onze veiligheidsnormen naar nieuwe hoogten te tillen, is de eerste Volvo die echt wordt gedefinieerd door zijn software en onderdeel is van een breder ecosysteem, en maakt verbinding met uw huis en andere toestellen. De Volvo EX90 is in veel opzichten het begin van iets nieuws voor Volvo Cars.”

U en uw dierbaren veilig houden

De standaardveiligheid in de EX90 gaat verder dan elke eerdere Volvo. Hij is ontworpen om u en zijn omgeving te begrijpen en zo u, uw dierbaren en anderen in het verkeer veilig te houden. Hij kan na verloop van tijd ook slimmer en veiliger worden, want hij leert van nieuwe gegevens en krijgt updates.

De Volvo EX90 heeft een onzichtbaar veiligheidsschild met onze nieuwste sensortechnologie, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Geavanceerde sensoren zoals camera’s, radars en LiDAR zijn verbonden met de hoogwaardige centrale computers van de wagen, aangedreven door NVIDIA DRIVE waarop de eigen software van Volvo Cars draait om in real time een 360°-beeld van de wereld te creëren.

Onze sensoren worden niet moe of raken niet afgeleid. Ze zijn ontworpen om te reageren wanneer u juist een fractie te laat bent. Onze LiDAR kan dag en nacht het wegdek voor de auto registreren, ongeacht de snelheid waarmee u rijdt. De technologie kan kleine voorwerpen honderden meters vooraf zien. Op die manier is er meer tijd om te informeren, handelen en vermijden. De sensoren verhogen ook de betrouwbaarheid en algehele prestaties van onze rijhulpfunctie Pilot Assist, met een nieuwe stuurhulp bij het wisselen van rijstrook.

Ook in de auto houdt ons onzichtbare veiligheidsscherm een oogje voor u in het zeil. Speciale sensoren en camera’s, aangedreven door onze intern ontwikkelde algoritmes, meten uw concentratie aan de hand van uw blik. Dankzij die technologie weet de Volvo EX90 wanneer u afgeleid, slaperig of onoplettend bent. Dat gaat nog een stap verder dan wat tot nu toe in een Volvo mogelijk was.

Uw auto zal u waarschuwen, eerst op een vriendelijke manier, daarna hardnekkiger. En als het ondenkbare gebeurt en u in slaap valt of onwel wordt tijdens het rijden, kan de Volvo EX90 veilig stoppen en hulp inroepen.

Ten slotte is de Volvo EX90, dankzij de geavanceerde sensorset met LiDAR, de eerste Volvo waarvan de hardware klaar is voor het rijden zonder toezicht in de toekomst.

Technologie met een doel

Een coresysteem – aangedreven door de NVIDIA DRIVE AI-platformen Xavier en Orin, Snapdragon® Cockpit Platforms van Qualcomm Technologies en intern door Volvo-ingenieurs ontwikkelde software – voert de meeste kernfuncties in de auto uit, van veiligheid en infotainment tot batterijbeheer. Het eindresultaat is een responsievere en prettigere ervaring in de auto.

Met andere woorden, uw Volvo EX90 zal niet zomaar een nieuwe auto zijn, maar een erg geavanceerde computer op wielen. Meer nog, net als uw smartphone of laptop is de Volvo EX90 ontworpen om dankzij regelmatige over-the-air updates na verloop van tijd beter te worden.

De geavanceerde rekenkracht van de Snapdragon Cockpit Platforms wordt gecombineerd met de visualisatiemogelijkheden van Unreal Engine, de door Epic Games ontwikkelde 3D-tool waarmee enkele van ‘s werelds grootste games werden gecreëerd. Zo geniet u van bliksemsnelle rekenkracht en hoogwaardige graphics op de schermen in de auto en het head-updisplay.

Een centraal scherm van 14,5 inch is uw toegangspoort tot een van de beste infotainmentsystemen met ingebouwde Google-functionaliteit. Google-apps en -diensten, zoals handenvrije hulp van Google Assistant, navigatie met Google Maps en nog veel meer van uw favoriete apps op Google Play, zijn allemaal ingebouwd. De schermen in de Volvo EX90 helpen u om uw ogen op de weg te houden door u de juiste informatie op het juiste moment te bieden. De Volvo EX90 zal ook compatibel zijn met draadloze Apple CarPlay.

Dankzij de standaard 5G-verbinding, indien beschikbaar, was het nog nooit zo eenvoudig om de apps die u nodig hebt op uw beginscherm te installeren en te genieten van zeer intuïtieve navigatie. U kunt ook uw favoriete muziek streamen via het nieuwe Bowers & Wilkins-audiosysteem met Dolby Atmos, een primeur voor Volvo, met in de hoofdsteun geïntegreerde luidsprekers voor een meeslepende geluidsbeleving.

De Volvo EX90 zal bovendien standaard worden geleverd met Phone-as-Key-technologie. Uw smartphone dient als autosleutel, ontgrendelt automatisch de auto en start een persoonlijke welkomstsequentie als u nadert. Ook wordt automatisch uw persoonlijk profiel geladen als u in de auto stapt.

Al deze technologie komt samen in een van de aangenaamste en elegantste auto-interieurs op de markt, vol natuurlijke en verantwoorde materialen. Dat interieur weerspiegelt ook onze duurzaamheidsambities, zoals het streven om tegen 2040 een volledig circulair en klimaatneutraal bedrijf te zijn.

Ondersteuning van een duurzamere levensstijl

Met zijn gloednieuwe, intern ontwikkelde volledig elektrische technologische basis is de Volvo EX90 uw perfecte partner voor een duurzamere levensstijl van uw gezin. Volgens de WLTP-testcyclus heeft hij een emissievrij rijbereik tot 600 kilometer met één enkele laadbeurt en laadt hij in minder dan 30 minuten op van 10 tot 80 procent.

De initieel beschikbare versie met twee motoren en vierwielaandrijving wordt aangedreven door een 111 kWh-batterij en twee elektromotoren met permanente magneet die samen in de sportversie 380 kW (517 pk) en 910 Nm koppel leveren. In combinatie met het gloednieuwe chassis zorgt dit voor een geweldige en soepele rijervaring.

De Volvo EX90 bevat 15 procent gerecycleerd staal, ongeveer 25 procent gerecycleerd aluminium en 48 kilogram gerecycleerd plastic en biologische materialen, wat overeenkomt met ongeveer 15 procent van de totale hoeveelheid plastic die in de auto wordt gebruikt – het hoogste niveau van elke Volvo tot nu toe.

Tot slot is de Volvo EX90 onze eerste auto die is uitgerust met alle hardware om in de toekomst bidirectioneel te kunnen laden. Het is een technologie waarmee u de batterij van uw auto als extra energievoorziening kunt gebruiken, bijvoorbeeld om uw huis, andere elektrische apparaten of een andere elektrische Volvo van stroom te voorzien. We zijn van plan om in de toekomst bidirectioneel laden beschikbaar te maken, te beginnen in geselecteerde markten.

De nieuwe Audi A5-modellen

De nieuwe Audi A5-modellen Met de nieuwe A5-familie begint Audi aan het volgende hoofdstuk van zijn succesvolle geschiedenis in het middenklassesegment. De nieuwe Audi A5-familie

Lees verder »

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX

ID.Buzz Lange wielbasis & GTX Het ID.Buzz is een wereldwijd uniek elektrisch voertuig – een designicoon en een allround talent tegelijk. Volkswagen Bedrijfsvoertuigen breidt en

Lees verder »