Voor al jouw informatie over de automotive wereld
Infomotive.be
Voor al jouw informatie over de automotive wereld

De nieuwe ŠKODA KAROQ

Vier jaar na zijn lancering krijgt de ŠKODA KAROQ een update: de Tsjechische autofabrikant heeft zijn tweede SUV-modellenreeks opgefrist om zijn aanhoudende succes te verzekeren. Naast een nog meer verfijnde designtaal brengt de update duurzame materialen, nieuwe technologie en efficiëntere motoren van de huidige EVO-generatie naar de compacte SUV. Alleen voorbijgestoken door de OCTAVIA, was het kleinere broertje van de KODIAQ het op één na meest geleverde ŠKODA-model wereldwijd in 2020, evenals in de eerste zes maanden van 2021.

Skoda vernieuwt dus de KAROQ en doet dit met een breder en hoekiger radiatorrooster, slankere koplampen en achterlichten, de achterruitlamellen en een nieuwe achterspoiler verbeteren de aerodynamica van de auto en verlagen de CO2-uitstoot.

Ook nieuwe technologie – zoals full-ledmatrixkoplampen en een uitgebreide reeks rijhulpsystemen – debuteert in het gamma. Vijf efficiënte motoren van de EVO-generatie van de Volkswagen-groep vervolledigen de update van de KAROQ. Twee diesels en drie benzinemotoren leveren vermogens die variëren van 81 kW (110 pk) tot 140 kW (190 pk). De 2.0 TSI van 140 kW is voorbehouden aan de KAROQ SPORTLINE en uitsluitend met vierwielaandrijving. De 2.0 TDI met een vermogen van 110 kW is verkrijgbaar met voor- of vierwielaandrijving.

De nieuw ŠKODA KAROQ is beschikbaar in de uitrustingsniveaus Active, Ambition en Style en als een SPORTLINE variant. Dit model heeft standaard een Black pack, met glanzend zwarte dakrails en raamlijsten.

De bagageruimte is hetzelfde als bij het vorige model: 521 l met de stoelen in hun standaardpositie en 1.630 l wanneer ze neergeklapt zijn. Met VarioFlex-stoelen biedt de bagageruimte plaats aan 588 l, of 1.605 l met de achterbank neergeklapt, en 1.810 l met de achterbank verwijderd.

In de loop van 2022 zal de ŠKODA KAROQ standaard worden uitgerust met een digitaal instrumentenpaneel. Het 8” display zal de vroegere analoge instrumenten vervangen. Vanaf uitrustingsniveau Ambition is het digitale instrumentenpaneel (of Virtual Cockpit zoals het ook wel wordt genoemd) als optie leverbaar met een 10,25” display. Deze biedt vijf basislay-outs die afzonderlijk kunnen worden geconfigureerd.

De inzittenden van de KAROQ worden beschermd door maar liefst negen airbags. Bestuurders- en voorpassagiersairbags zijn standaard in de EU, net als zijairbags vóór, gordijnairbags en een knieairbag voor de bestuurder. Zijairbags op de tweede zitrij zijn optioneel, samen met Crew Protect Assist. Als de voertuigsensoren – nu ook aan de achterzijde – een dreigende aanrijding detecteren of een plotselinge remmanoeuvre registreren, sluit het systeem automatisch alle open ramen en, indien nodig, het panoramisch dak, activeert het de alarmlichten en spant het de veiligheidsgordels aan. Na een aanrijding voorkomt de Multi-Collision Brake dat het voertuig ongecontroleerd verder rolt.

 

De ŠKODA KAROQ SPORTLINE: dynamisch topmodel

Het topmodel van de vernieuwde KAROQ is meteen herkenbaar aan de SPORTLINE-typische zwarte designkenmerken. Daartoe behoort het glanzend zwarte ŠKODA-radiatorrooster, dat een prachtig contrast vormt met de voorschort in koetswerkkleur. Het Black pack, met glanzend zwarte raamlijsten en dakrails, maakt deel uit van de standaarduitrusting. Andere zwarte designdetails zijn de diffusor op de in koetswerkkleur gespoten achterschort, de buitenspiegelkappen en de 18-duims Procyon lichtmetalen velgen met aerodynamische stukken, net als de optionele 19-duims Sagitarius lichtmetalen velgen. De achterste zijruiten en de achterruit zijn getint (SunSet), en de voorvleugels zijn versierd met een SPORTLINE-badge. Tot de standaarduitrusting van de KAROQ SPORTLINE behoren ook full-ledmatrixkoplampen.

Het interieur wordt gekenmerkt door een zwarte, sportieve styling, met sierstrips in Piano Black op het instrumentenpaneel en een decor met koolstofvezeleffect op de deuren. De dakbekleding is eveneens zwart, net als de ademende ThermoFlux-afdekkingen van de sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen. De lederen versnellingspook heeft zilverkleurige contrasterende stiksels. Het driespaaks multifunctionele sportstuur is versierd met een SPORTLINE-badge en de drempellijsten vooraan dragen het opschrift KAROQ. De ledsfeerverlichting is standaard in het sportieve topmodel en verlicht nu ook de achterdeurpanelen in een van de tien kleuropties.